Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 70

Wątek: RAW vs JPEG

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Dotarlem

Mysle ze ktos sceptyczny moglby wybrac jakies zdjecie - czyli w tym wypadku nasz admin . Co do testu razem z PS-em - mozemy sprawdzic - natomiast musielibysmy ustalic jakies granice modyfikacji - czyli np ze ruszamy tylko kolory, histogram, krzywe, ostrosc nie bawiac sie w zadne retusze i bardziej skaplikowane korerty gdyz na nie nie pozwalaja C1 Pro jaki i NC gdyz tak na prawde zwlaszcza C1 Pro jest softem ktory wyrzuca dobrze przetrawiony pliczek do dalszej obrobki w CS-ie .

I dla mnie ten sposob wydaje sie obecnie najprzyjemniejszy - czyli "przetrawieni" NEF-a przez Capture One a dalsza obrobka [ oczywiscie nie dla kazdego zdjecia juz konieczna ] w CS-ie.

Kolejna sprawa - dobrze by bylo ujednolicic Color Space - na np sRGB abysmy sie nie rozjechali gdzies na koncu .

Najlepiej jakis NEF-ik by sie przydal z ISO 320-500, niedoswietlony lekko lub przeswietlony, z automatycznym balansem bieli oraz z dosc duza skala jasnosci oraz barwna.

Moze cos znajde u siebie z podobnymi parametrami - natomiast jesli macie cos tego typu to slijcie bez pytania.

A jeszcze jedno - aby szersza gama ludzi z tego skozystala przydaloby sie aby obok tego NEF-a byl tez pliczek JPG Basic zapisany razem jako porownanie NEF versus JPG [ wiem ze JPG z dosc duza kapresja - ale tak czy inaczej zawsze cos ].

Domyślnie

Zapomnialem sie zalogowac - tak wiec to wyzej to ja ;]

Domyślnie

Bardzo dobre pomysly. Sadze ze najlepiej bedzie zapisac NEF-a w trybie Ia (sRGB). Proponuje zrobic tak. Jeden plik NEF, ustalimy czulosc na poziomie powiedzmy 320, moze bez drastycznych przepalen ale jednak z lekkim problemem, z automatycznym WB i spora rozpietoscia tonalna. Jestem rowniez za jpg-iem kontrolnym do oceny. Niestety nie znajde na szybko takiej foty. Jesli komus sie taki NEF przypomina, prosze wrzucic na serek badz slac na maila. Jesli nie znajdziemy, jutro wykonam...

Pozniej, w drugim etapie pobawimy sie PS-em i tez wyrownamy szanse (nie widze za duzych w porownaniu obrobki NC i C1 w stosunku do PS-a wzgledem elementow ktorych dwa pierwsze nie obsluguja).

Domyślnie

Nie mogę się doczekać wyników. Jestem od paru dni posiadaczem NC 4.1 więc jak inny soft się spisze lepiej to się chyba zapłaczę Wszystko w twoich rękach Adminie ... Staraj się

Domyślnie

Z taka presja juz poleglem...

Domyślnie

Mam nadzieję, że powiesicie gdzieś wyniki.

Domyślnie

Oczywiscie. Na razie jeszcze nie zaczelismy. Moze ktos podesle taki pliczek. Wrzuce na ftp'a i kazdy bedzie mogl sobie nad nim popracowac. Po zakonczeniu powiesze wyniki w postaci zdjec, a najlepszy plik zostanie opisany moze nie krok po kroku ale w duzych szczegolach. To moze byc dobra lekcja, dla mnie na pewno bedzie

Domyślnie

To co, dzialamy? Tak cicho sie nagle zrobilo

Domyślnie

Sorki ale mialem dzisiaj troche roboty - dopiero wieczorem bede mial troche czasu - przeszukam wtedy moje NEF-y i jak znajde cos interesujacego to dam znac - zreszta jak nie znajde to tez ^-^

Domyślnie

Panowie. Jest prosba. Jutro mam potezny egzamin i caly dzien siedze i wbijam ksiazke do glowy. Czy mozemy przelozyc to na jutro? Dzisiaj poprostu jestem niedyspozycyjny a bardzo chcialbym wziac w tym udzial.
    ___pzdr_CyfraL____/

D300s, D70, F50 (ciemnia wciąż żywa) ▓ trochę szkła i światła

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów