Masz racje - moj blad - oczywiscie 4.1![]()
Szukaj
Masz racje - moj blad - oczywiscie 4.1![]()
Przy okazji, za zadne skarby swiata nie moge rozgryzc C1Pro... Ten progs jest tak nie przyjazny uzytkownikowi ze az mnie boli. Zreszta nie korzystam z niego wlasnie z tego powodu. NC 4.1 wydaje mi sie tak prosty jak ciemnia analogowa. Wszystko czego potrzebuje mam pod reka. Oczywiscie brakuje mi paru rzeczy, np. szybkiej desaturyzacji, czy precyzyjnego kadrowania. Uwazam jednak ze albo jestem glabem do kwadratu dla ktorego C1 jest ciemna magia, albo jestem stworzony do prostych narzedzi typu NC![]()
Capture One Pro ma zupelnie inna zasade dzialania. Kilka roznic:
- nie modyfukuje po pierwsze nigdy raw-ow - wszelkie zmiany zapisywane sa jako osobny plik do danego rawa opisujacy modyfikacje [ bardzo maly pliczek ]
- olewa wszelkie ustawienia z aparatu - [ z advanced raw itp ] - i czyta golego nef-a - tylko dane z matrycy + troche danych o parametrach ekspozycji ale tylko jako informacja dla fotografa - przynajmniej tak mi sie wydaje
- glownie slozy do [ wg mnie ] korekcji ekspozycji, balansu bieli, ostrosci i kadrowania - i robi sie to nim rewelacyjnie - wg mnie znacznie lepiej niz softem nikona
- ma wydajniesze algorytmy wyostrzania a nef-a oraz redukcji szumow z jego matrycy - wszystko w czasie rzeczywistym
- natomiast brakuje mu troche opcji nikonowskich - ktore jednak mozna spokojnie pozniej wykonac w photoshopie [ winietowanie, boost, itp ]
Ja taka stara wyga jestem, ze jak nie zobacze, to nie uwierze. Moze jakis test niezalezny zrobimy. Jeden plik i dwa progsy. Pierwsze zdjecie obrobi uzytkownik X za pomoca NC 4.1 a drugi C1Pro obrobi uzytkownik Y. Oba pliki umiescimy w sieci i w tzw. "slepym tescie" porownaja je uzytkownicy forum? Opcje c1Pro wydaja mi sie nadmuchane a jakosc zdjecia nim opracowanego, przy mojej umiejetnosci poslugiwania sie nim, jest gorsza niz NC. Moze musze jeszcze sie pomeczyc i odkryc ta rewelacje![]()
Wczoraj wlanczylem pierwszy raz C1 PRO [ zreszta Nikon Capture 2 dni temu] ale mozemy tak sprawdzic - nie ma sprawy. Tylko dobrze aby bylo to zdjecie nie poruszone i z roznymi nasyceniami/jasnosciami - nie jakies proste bardzo jednolite.
Zaproponujesz cos czy ja mam podrzucic?
A ja, jezeli mozna, sprawdze sie w ps-sieTylko jeszcze trzeba ustalic format i rozmiar zdjecia wynikowego. Proponuje 3 pliki: 1-tiff, rozmiar orginalny; 2-jpeg, rozmiar orginalny; 3-jpeg, rozmiar 760x505. Co wy na to?
___pzdr_CyfraL____/
D300s, D70, F50 (ciemnia wciąż żywa) ▓ trochę szkła i światła
Hmmm. Proponuje jednak plik jpg w minimalnej kompresji i oryginalnym formacie. Tiff to 30MB wiec raczej zapomnijmy...![]()
Czekam na nefa i instrukcje![]()
___pzdr_CyfraL____/
D300s, D70, F50 (ciemnia wciąż żywa) ▓ trochę szkła i światła
Moze podrzuci ktos niezalezny![]()
Skontaktuj się z nami