Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 70

Wątek: RAW vs JPEG

Domyślnie

Masz racje - moj blad - oczywiscie 4.1

Domyślnie

Przy okazji, za zadne skarby swiata nie moge rozgryzc C1Pro... Ten progs jest tak nie przyjazny uzytkownikowi ze az mnie boli. Zreszta nie korzystam z niego wlasnie z tego powodu. NC 4.1 wydaje mi sie tak prosty jak ciemnia analogowa. Wszystko czego potrzebuje mam pod reka. Oczywiscie brakuje mi paru rzeczy, np. szybkiej desaturyzacji, czy precyzyjnego kadrowania. Uwazam jednak ze albo jestem glabem do kwadratu dla ktorego C1 jest ciemna magia, albo jestem stworzony do prostych narzedzi typu NC

Domyślnie

Capture One Pro ma zupelnie inna zasade dzialania. Kilka roznic:

- nie modyfukuje po pierwsze nigdy raw-ow - wszelkie zmiany zapisywane sa jako osobny plik do danego rawa opisujacy modyfikacje [ bardzo maly pliczek ]

- olewa wszelkie ustawienia z aparatu - [ z advanced raw itp ] - i czyta golego nef-a - tylko dane z matrycy + troche danych o parametrach ekspozycji ale tylko jako informacja dla fotografa - przynajmniej tak mi sie wydaje

- glownie slozy do [ wg mnie ] korekcji ekspozycji, balansu bieli, ostrosci i kadrowania - i robi sie to nim rewelacyjnie - wg mnie znacznie lepiej niz softem nikona

- ma wydajniesze algorytmy wyostrzania a nef-a oraz redukcji szumow z jego matrycy - wszystko w czasie rzeczywistym

- natomiast brakuje mu troche opcji nikonowskich - ktore jednak mozna spokojnie pozniej wykonac w photoshopie [ winietowanie, boost, itp ]

Domyślnie

Ja taka stara wyga jestem, ze jak nie zobacze, to nie uwierze. Moze jakis test niezalezny zrobimy. Jeden plik i dwa progsy. Pierwsze zdjecie obrobi uzytkownik X za pomoca NC 4.1 a drugi C1Pro obrobi uzytkownik Y. Oba pliki umiescimy w sieci i w tzw. "slepym tescie" porownaja je uzytkownicy forum? Opcje c1Pro wydaja mi sie nadmuchane a jakosc zdjecia nim opracowanego, przy mojej umiejetnosci poslugiwania sie nim, jest gorsza niz NC. Moze musze jeszcze sie pomeczyc i odkryc ta rewelacje

Domyślnie

Wczoraj wlanczylem pierwszy raz C1 PRO [ zreszta Nikon Capture 2 dni temu ] ale mozemy tak sprawdzic - nie ma sprawy. Tylko dobrze aby bylo to zdjecie nie poruszone i z roznymi nasyceniami/jasnosciami - nie jakies proste bardzo jednolite.

Domyślnie

Zaproponujesz cos czy ja mam podrzucic?

Domyślnie

A ja, jezeli mozna, sprawdze sie w ps-sie Tylko jeszcze trzeba ustalic format i rozmiar zdjecia wynikowego. Proponuje 3 pliki: 1-tiff, rozmiar orginalny; 2-jpeg, rozmiar orginalny; 3-jpeg, rozmiar 760x505. Co wy na to?
    ___pzdr_CyfraL____/

D300s, D70, F50 (ciemnia wciąż żywa) ▓ trochę szkła i światła

Domyślnie

Hmmm. Proponuje jednak plik jpg w minimalnej kompresji i oryginalnym formacie. Tiff to 30MB wiec raczej zapomnijmy...

Domyślnie

Czekam na nefa i instrukcje
    ___pzdr_CyfraL____/

D300s, D70, F50 (ciemnia wciąż żywa) ▓ trochę szkła i światła

Domyślnie

Moze podrzuci ktos niezalezny

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów