Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: RAW vs JPEG

Domyślnie RAW vs JPEG

Witam!

W jakim formacie zapisujecie swoje zdjęcia? Za jakiś tydzień prawdopodobnie będę posiadaczem D70, zastanawiam się więc nad pamięcią (raczej będzie to CF 512 + fotobank 30 GB, ale kto wie, może to niepotrzebne).

Napiszcie czy faktycznie zalety formatu RAW są aż takie, że warto pozwalać im zajmować tyle miejsca. Jak dużo zyskuje się nad JPEG-iem?

Domyślnie

Kiedys rozpetalem burze w tym temacie na prfc... Nie bede ukrywal ze okolo 80% zdjec zapisuje do NEF. Jedynie te o ktorych WIEM W MOMENCIE nacisniecia spustu ze posluza mi do archiwizacji badz na ktorych nie zalezy mi ze wzgledow zawodowych badz emocjonalnych, zapisuje do jpg'a. Po czesci wynika to z tego ze juz nie robie kilku tysiecy zdjec tygodniowo < > a wiec obrobka NEF nie zajmuje mi juz tak duzo czasu. Dzisiaj wybralbym najmniej karte 512MB lub 1GB i jakis data bank. Nie dalej jak kilka godzin temu, podczas sesji, zabraklo mi 1GB Hitachi i musialem skorzystac z pobliskiej kafejki i zrzucic zdjecia (przypominam - 99 zdjec na 1GB). Data bank to dobry pomysl i popieram go, podobnie jak fotografowanie do NEF.

Domyślnie

Zyskuje się bardzo dużo.
    To znaczy, że możesz na zrobionym zdjęciu zmienić bez straty jakości "prawie wszystko" oprócz kompozycji kadru :P
    Ktoś kiedyś porównał RAW do nie wywołanego negatywu i uważam, że jest to dobre porównanie.

Jednak praca na RAW jest dosyć uciążliwa ze względu na czas potrzebny na obróbkę plików i głównie ich późniejszą konwersję do JPG.

Obróbka RAW jest w pewnym sensie powrotem do ciemni i mieszania odczynników (tyle, że w sterylnych warunkach), co wielu z nas daje ogromną satysfakcję

Oczywiście podobną obróbkę można wykonać na pliku JPG, ale ZAWSZE wiąże się to z większą lub mniejszą utratą jakości.

Pzdr.

Domyślnie

JPG to zdjęcie po obróbce a NEF takie surowe - sam mozesz potem dobrac parametry z jakimi bys zrobił to zdjęcie.
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

admin > ....(przypominam - 99 zdjec na 1GB).
    Mówimy tutaj o cyfrze która pojawia się po włożeniu czystej karty do aparatu. Z moich doświadczeń wynika że na karcie 512 MB (SanDisk Ultra2) mieści się około 78 zdjęć w formacie NEF wraz z ich odpowiednikami JPG w najnizszej jakosci. Po włożeniu czystej karty natomiast wyświetla się 48 zdjec. Różnica jest więc znaczna. Nie sądze żeby w jakichkolwiek warunkach zmieściło się jedynie te 48 zdjęć.

Pozdrawiam:
    Jaromir Będkowski

Domyślnie

Oczywiscie mowilem o teoretycznych mozliwosciach. Nalezy zalozyc ze w pewnych okolicznosciach moze sie zdarzyc ze karte zapelnimy 100 zdjeciami... Fakt ze licznik wskazuje na 99 nie oznacza jednak ze dokladnie taka liczba plikow zostanie zapisana

Domyślnie

Generalnie na karcie potrafi sie zmiescic prawie 2 razy tyle ile podaje licznik.

Ja zapisuje w NEF + Jpg Basic z wyostrzaniem ustaionym na max-a w opcjach custom advanced raw - glownie dlatego ze pozniej przegladajac taka fotke szybko eliminuje poruszone itp oraz na wizjerze w tym trybie najlepiej widac ostrosc.

Co do samego porownania JPG vs NEF - gigantyczna przepasc. Obecnie stoje przed nastepna decyzja - jesli juz NEF to jaki soft do obrobki.

Testuje Nikon Capture 4.5, Capture One Pro 3.5 oraz Photoshop CS - i jak na razie CS odpadl calkowicie. Jesli chodzi o jakosc to najlepiej radzi sobie w NEF-ami paradoksalnie Capture One Pro 3.5 [ lepsza ostrosc oraz mniejsze szumy ] natomiast Nikon Capture ma kilka ciekawych mozliwosci ktorych brakuje C1 PRO ale raczej tez odpadnie.

Jesli ktos ma jakies dodatkowe doswiadczenia w tej dziedzinie to tez chetnie uslysze.

Domyślnie

Jest jakiś hurtowy sposób konwersji zdjęć z NEF do JPG? Bo jeśli nie to strasznie dużo czasu musi zajmować konwersja jednej sesji z załóżmy 100 zdjęciami .

Domyślnie

Zarowno Nikon Capture 4.5 jak i Capture One Pro 3.5 [ zwlaszcza ten drugi - jest mocno przystosowany pod szybka obrobke wielu plikow ] moga obrabiac wiele plikow z zalozonymi ustawieniami.

Domyślnie

Ja zapytam o wersje, co to za oznaczenie 4.5? Z tego co pamietam to ostatnia oznaczona jest 4.1 Cos mnie ominelo?

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów