Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: zestaw

Wink

o księdza się nie martw... no trudna część naszego narodu ale ugodowa... ważne abyś pokazał mu że doceniasz jego pozycję w kościele i podejdź do niego przed ceremonią... przedstaw sie i powiedz że będziesz robił zdjęcia... powiedz mu że nie jesteś zawodowcem i że przyjaciele poprosili Cię o fotografowanie ale zdajesz sobie sprawę z powagi jaką powinieneś zachować podczas ceremonii i postarasz sie nie przeszkadzać... pracuj dyskretnie... jak przywitasz sie z klechą przed ślubem to nie musisz sie martwić o szkolenia... będzie wiedział że ma do czynienia z poważnym człowiekiem a nie z napaleńcem... pozdrawiam...

P.S. do poprzedniego wpisu zapomniałem dodać że robiłem pierwszy ślub z kolegą... i dobrze że zdecydowaliśmy się na robienie fotek we dwóch bo.... D50'ka zaczęła mi wieszać lustro już w kościele... i traciłem co 5 ujęcie... z jednym body ryzykujesz klęskę...
    Ostatnio edytowane przez vasper31 ; 22-11-2007 o 11:04
    D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez njght_84 Zobacz posta
    .. dzięki B. i partii coraz więcej młodych już nie korzysta z usług nowicjuszy.. Przecież trzeba znać kardy umieć się zachować w kościele, początkujący fotograf i kamerzysta to jest najgorsze. Radził bym Ci na początku iść na 2-4 śluby w różnych miejscach jako fotograf pomocnik. Owszem możesz zrobić dobre zdjęcia, gorzej jak nie zrobisz...
    Patrzac jednak na ceny uslug tych zawodowcow przestaje sie dziwic, ze niektorzy biora tych amatorow. Sam ostatnio zaczalem sie rozgladac. Ceny zaczynaja sie od 1500pln (minimalne minimum). Kolega fotograf moze zrobic za 1000pln (przy duzej zazylosci). Ja szanuje kazda zlotowke, bo innych wydatkow przy okazji jest sporo. Nie dziw sie wiec, ze ktos ponosi ryzyko zatrudnienia amatora.
    Jesli ktos bardzo musi miec super foty, to niech placi, bo slub z zalozenia bierze sie raz w zyciu.

Domyślnie

Tyle, że zawodowiec płaci podatki i ZUS, więc i cena siłą rzeczy jest wyższa.

Domyślnie

poproś o rozliczenie amatora ze skarbowka i zusem oraz umowę kupna fotografii. Jeżeli nie dopełnisz tego jesteś zwykłym przestępcą bo wiesz że godzisz się na czarną strefe.. jeżeli ktoś robi za darmo to ok. u mnie i moich znajomych ceny zaczynają się od 500zł (50zdjęć) +dojazd i dodatkowe koszty.. jak znasz siebie i swoje zdjęcia to na pewno nikt nie weźmie tylko 50szt.. ale jeżeli kogoś nie stać to jest bardzo dobra oferta.
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Oj... zdziwil by sie kolego. Jak bys zobaczyl ladne ujecia z szerokiego to bys zmienil zdanie (poogladaj galerie z fotkami slubnymi na naszym forum, trafiaja sie nieraz wspaniale-"szerokie" zdjecia). Jesli kosciol jest do tego maly (a bywaja naprawde bardzo male, powiedzial bym kapliczki) i nie masz sie gdzie cofnac zebys ujal wszystko co chcesz, to co zrobisz? A podejsc blizej zawsze mozna. Juz nie wspomne, ze i fiszem robia zdjecia ze swietnym rezultatem
    Nie chodzilo mi o to, ze sie takich zdjec nie robi, ale koszty obiektywu rzedu 12 mm uwazam za troche przesadzone jak na pierwsze rpoby robienia zdjec na slubach...
    D70sG | F100 | N50/1.4 | N18-200 | N28-105 | N35-70 | SB600 | SB-80DX | M055CLB+488RC4 |

Domyślnie

No ale pozniej taki obiektyw tez sie przydaje. Zreszta jak sam wspomniales chocby do krajobrazow, jeszcze moze byc do architektury. Tak wiec nie tylko do slubow
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Ja zalecam najjasniejsze obiektywy do fotografowania slubow.Niezwykle piekne sa zdjecia bez uzycia lampy blyskowej i przy swietle zastanym.Polecam jakas jasna szeroka stalke 20 lub 24 mm.Zycze pieknyh zdjec.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez njght_84 Zobacz posta
    poproś o rozliczenie amatora ze skarbowka i zusem oraz umowę kupna fotografii. Jeżeli nie dopełnisz tego jesteś zwykłym przestępcą bo wiesz że godzisz się na czarną strefe...
    ciekawe ilu zawodowców się tak sumiennie rozlicza ze skarbowym i ZUS z każdej zarobionej złotówki to tak apropo czarnej stefy

Wracając do tematu jestem za tym aby te sprawy zostawić jednak zawodowcom, dobrym rozwiązaniem jest najęcie zawodowca z tzw, pakietem minimalnym (gwarancja że będziemy mieli choć trochę udanych i ładnych zdjeć) i zaproszenie znajomego amatora jako dopełnienia.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów