Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: zestaw

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mokil Zobacz posta
    Poproszono mnie o fotografowanie ślubu.Czy taki zestaw wystarczy:nikon d50 +sigma 28-105 f2,8-4 + lampa sb800?Dodam że chce kupić przed ta uroczystością jeszcze jeden obiektyw.Poradzie który wybrać,czy tamron 28-75 f2,8 czy sigma 24-60 f2,8?Z góry dziękuje...
    Sprzęt ktory masz wystarczy spokojnie. Dołożyłbym jescze coś szerszego. Zapewne masz jeszcze trochę czasu, zatem możesz się przygotować. Zwiedź sobie kościoł, zobacz jakie jest światło, przestrzel kilka kadrów. To da Ci rozeznanie. Jesli stwierdzisz że nie czujesz się na siłach, zawsze można odmówić. Co do reszty, sprawdź archiwum forum. Sporo przewinęło się tematów na temat fotografowania w kościele, operowania lampą błyskową itd.

Domyślnie

Pamiętajcie, że ten pierwszy raz zawsze musi kiedyś być. Jeśli dobrze przygotuje się do tego ślubu to spokojnie da radę i będzie wiedział jak wykorzystać sprzęt który ma. Na tym foru były setki postów dotyczących fotografowania ślubnego, więc w tym wątku nie trzeba już tego powtarzać.

Ja swój pierwszy ślub robiłem D70s + 50/1.8 oraz D70s (pożyczona) + 18-70 + SB-800. No i jeszcze F55 + Sigma 28-105/2.8-4.

Z cyfry w kościele najładniejsze wyszły z pierwszego zestawu i 90% zdjęć z nich pojawiło się w albumie (pokazywałem kiedyś na forumowej galerii).

A 28mm powinno spokojnie wystarczyć. Ja żałowałem za pierwszym razem, że nie miałem Nikkora 35/2. Dziś już mam Tak więc ewentualnie zastanów się czy nie lepiej wejść w jasne stałki. Chyba najładniejsze zdjęcia z ceremonii ślubnej właśnie są robione bez lampy (moim zdaniem, obejrzył forumową galerię).
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KKorzeniowski Zobacz posta
    moim zdaniem nie ma co szalec "w dol", bo nie robisz jakis krajobrazow, tylko zdjecia mlodych w kosciele, jak bedziesz chcial ujac cos wiecej, niz mlodych, wystarczy Ci zapewne 20 mm, a wydaje mi sie, ze wazniejsze, zeby miec cos cos wezszego, zeby nie musiec robic im zblizen z odleglosci 1 metra...

pzdr
    Oj... zdziwil by sie kolego. Jak bys zobaczyl ladne ujecia z szerokiego to bys zmienil zdanie (poogladaj galerie z fotkami slubnymi na naszym forum, trafiaja sie nieraz wspaniale-"szerokie" zdjecia). Jesli kosciol jest do tego maly (a bywaja naprawde bardzo male, powiedzial bym kapliczki) i nie masz sie gdzie cofnac zebys ujal wszystko co chcesz, to co zrobisz? A podejsc blizej zawsze mozna. Juz nie wspomne, ze i fiszem robia zdjecia ze swietnym rezultatem
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Na jakiejs podstawie poprosili przeciez go o robienie zdjec. Zakladam, ze nie bylo tak, ze zobaczyli ze ma aparat to niech robi... Jezeli np. widzieli inne fotki Mokila i im sie podobaly to jest szansa, ze i te ze slubu im sie spodobaja, a jezeli tylko widzieli, ze ma aparat to tym bardziej beda im sie podobaly.
    Ja jako mega amator slubnych fotografii na trzech z czterech slubow robilem jako jedyny fotograf (u rodziny i znajomych) i byli bardzo zadowoleni. Nie byly to fotki jakie mozna np na forum zobaczyc, ale pamietajcie ze malo kto patrzy dzisiaj na zdjecia tak jak my na tym forum (hehe i tym sposobem wmiksowalem sie do tych co sie znaja na zdjeciach Pokolenie pstrykajace komorkami nie jest wymagajace!!! Tym bardziej, ze za free bedzie robil (tak przypuszczam).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Oj... zdziwil by sie kolego. Jak bys zobaczyl ladne ujecia z szerokiego to bys zmienil zdanie (poogladaj galerie z fotkami slubnymi na naszym forum, trafiaja sie nieraz wspaniale-"szerokie" zdjecia). Jesli kosciol jest do tego maly (a bywaja naprawde bardzo male, powiedzial bym kapliczki) i nie masz sie gdzie cofnac zebys ujal wszystko co chcesz, to co zrobisz? A podejsc blizej zawsze mozna. Juz nie wspomne, ze i fiszem robia zdjecia ze swietnym rezultatem
    Widywalem juz fajne fotki z fiszaja. Tez mozna, ale to sa pojedyncze strzaly na calej ceremonii.
    Ja tez optuje za jasna stalka okolo 30mm. Moze byc sigma 30/1.4. Oczywiscie przetestowana wczesniej - jak to sigma.

Domyślnie

To ja jeszcze dodam, ze ostatnio na slubie, ale cywilnym kumpla tak sobie wzialem aparat, zeby popstrykac. Chcialem pierwszy raz "w akcji" moje nowe nabytki 35 i 85 mm przetestowac. Fakt, ze cala ceremonia trwala 5-6 minut, ale jakos sie przerazilem tym przekladaniem szkiel i przepialem sie na kita, zeby miec jakiekolwiek fotki. Pewnie w kosciele jest inaczej (jeszcze nie mialem mozliwosci ze stalkami pstrykac), ale dla niewprawionego amatora nie polecalbym ze stalkami startowac jako jedyny fotograf. Chyba, ze masz drugie body. Te szkla trzeba czuc, nie wystarczy ich miec!

Domyślnie

Jak dla mnie podstawą jest aby fotograf nie rzucał się w oczy. Przepinanie co chwila stałek to proszenie się o kopa od xiędza.

Domyślnie

Cywilny to inna bajka. Krotko i czesto malo miejsca. Faktycznie cos z zoomem, szerokiego i jasnego byloby wskazane.

Domyślnie

Tak sobie ostatnio mysle, ze faktycznie stalkami w domu na spokojnie super sie pstryka, ale jak mam robic w ciemnym kosciele, gdzie i tak lampa musze dopalac to chyba dla przecietnego fotografa i "klienta" bardziej sie liczy to, zeby fotograf umial wykorzystac lampe tak, zeby zastane swiatlo wykorzystac, nie walic po oczach, odbijac od czego sie da, zeby cienie niwelowac a nie sama jasnosc szkla. NIE mowiec tu o plastyce tylko o prawidlowo naswietlonych zdjeciach, a chyba w tym watku raczej o takie chodzi...

Domyślnie

zeszliście z głównego wątka... śluby niosą ze sobą wiele nie przewidzianych sytuacji. przecież to nie jest tak idziesz i robisz i zrobisz albo nie, nie fotografujesz kuropatwy. Różne kościoły, światło, jak będzie ciemno, zatnie się aparat itd.. dzięki B. i partii coraz więcej młodych już nie korzysta z usług nowicjuszy.. Przecież trzeba znać kardy umieć się zachować w kościele, początkujący fotograf i kamerzysta to jest najgorsze. Radził bym Ci na początku iść na 2-4 śluby w różnych miejscach jako fotograf pomocnik. Owszem możesz zrobić dobre zdjęcia, gorzej jak nie zrobisz. Ciemniej niż 2,8 bym nie brał... wiesz jakie iso, jak obiektyw robi głębie, utrzymasz aparat z 1/25, masz dobre karty które nie padną, oryginalne baterie.. Ale ważne że "fotograf". Znam kilka takich przypadków pierwszy się udał idę na następny i albo 2 nie wypala albo następny, niestety dla młodych.
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów