Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: zestaw

Domyślnie zestaw

Poproszono mnie o fotografowanie ślubu.Czy taki zestaw wystarczy:nikon d50 +sigma 28-105 f2,8-4 + lampa sb800?Dodam że chce kupić przed ta uroczystością jeszcze jeden obiektyw.Poradzie który wybrać,czy tamron 28-75 f2,8 czy sigma 24-60 f2,8?Z góry dziękuje...

Domyślnie

Moim zdaniem brakuje Ci cos szerszego, np. T 12-24 albo S 10-20, o nikkorze nie wspomne no ewentualnie jakis standard-zoom z szerszym koncem, np. S 18-50/2.8 Macro.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Bosz.... robiłem parę ślubów i wesel po znajomych starutką Praktiką, najprostszym kliszowym EOS'em z kitem i najprostszym błyskiem z automatyką. I spokojnie się dało, wszyscy byli zadowoleni, młodzi oszczędzili kilka złotych, nikt nie narzekał. Jeśli uważasz, że nie dasz rady, nie masz sprzętu to grzecznie odmów. Moim zdaniem masz wystarczający sprzęt tylko musisz sobie zdać sprawę z jego ograniczeń i je obchodzić. To tyle.
    I nie pytaj się, proszę, jak ustawić aparat w kościele, bo jak zadasz to pytanie, to znak, że nie powinieneś robić zdjęć na tym ślubie, a nikt Ci gotowej recepty nie da.
    Druh Synchro Pinhole
    http://www.spychalski.info

Domyślnie

Dziku a jak myślisz czy taki szeroki kąt typu 10,12 zda egzamin?Według mnie to od 20 wystarczy...

Domyślnie

moim zdaniem nie ma co szalec "w dol", bo nie robisz jakis krajobrazow, tylko zdjecia mlodych w kosciele, jak bedziesz chcial ujac cos wiecej, niz mlodych, wystarczy Ci zapewne 20 mm, a wydaje mi sie, ze wazniejsze, zeby miec cos cos wezszego, zeby nie musiec robic im zblizen z odleglosci 1 metra...

pzdr
    D70sG | F100 | N50/1.4 | N18-200 | N28-105 | N35-70 | SB600 | SB-80DX | M055CLB+488RC4 |

Domyślnie

przede wszystkim D50 da Ci piękną jakość zdjęć... światło masz i szkło niezłe jest... postawiłbym na 50mm stałkę co by plastykę zdjęć piękną otrzymać... i dużo wiary w siebie... pierwszy ślub zrobiłem kitem 18-55 i 55-200 nie VR (egipskie ciemności) - Sabina uratowała mi życie... ogólnie zdjęcia wyszły piękne i wszyscy byli zadowoleni... nie martw się DASZ RADĘ!! pamiętaj że to nie aparat robi zdjęcia... i nie pakuj się w zoomy w zakresach które już masz... chyba że stałki ...

28-105 f/2.8-4 przy zoomowaniu szybko Ci się ściemni do tej f/4 więc przy 50 mm będziesz już miał Ciemno... jeszcze raz stawiam na 50mm przynajmniej f/1.8 .. 480 PLN i masz nowe dobre szkło którego nie będziesz zdejmował... no chyba że kupisz sobie 50mm f/1.4 (~1400PLN) ... zoom nie da Ci tej PLASTYKI co stałka... chociażby biorąc pod uwagę budowę szkła.. 28-105 (12 elementów / 11 grup) a 50mm (5 elementów / 6 grup)

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez vasper31 ; 21-11-2007 o 09:07
    D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mokil Zobacz posta
    ...Poradzie który wybrać,czy tamron 28-75 f2,8 czy sigma 24-60 f2,8?Z góry dziękuje...
    Sigma 24-70 f2.8 EXDG
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Witaj Mokilu,

z pytan, ktore zadajesz wnioskuje, ze nie fotografowales nigdy jeszcze takiej uroczystosci jak slub. Przylaczam sie do kolegi Dziku, jesli masz pewne watpliwosci lepiej nie podejmuj sie zadania. Jesli juz natomiast zdecydowales, sprobuj zorientowac sie jakiej jakosci oczekuja mlodzi by nie bylo pozniej nieprzyjemnosci. Jesli chodzi o obiektywy - posluchaj Swidra radzi Ci dobrze, w szczegolnosci 12-24, ujecia jakie otrzymasz z tego obiektywu moga wywolac zachwyt u mlodych, gdyz jest to juz cos ponad standardowego i kadry bywaja niesamowite.
    A tak z innej beczki, zaprawde niepojmuje dlaczego upierasz sie przy obiektywach do analogow? Zdecydowanie radzilbym pomyslec o obiektywach 17, 18 mm przeznaczonych do cyfrakow. Miedzy 17mm a 28mm roznica jest kolosalna.

pozdrawiam
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

nawet sie nie wygłupiaj i odmów!
    ślub jest ważniejszy od wszystkich innych uroczystości w życiu. Bierzesz na siebie dość spory kawałek wspomnień który za jakieś 20 lat może uratować małżeństwo..
    nawiasem mówiąc jest coraz więcej takich jak ty co zapewne nawet nie mają pojęcia jak robi sie zdjęcia w kościele, później jest płacz że zaoszczędzili parę stówek.. poza tym co zrobisz jak ksiądz cię zapyta o kurs foto&video w kościele?
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez njght_84 Zobacz posta
    poza tym co zrobisz jak ksiądz cię zapyta o kurs foto&video w kościele?
    Oj, nie demonizuj księdza. Jak mu się nie wpierniczy przed młodych, czy na ołtarz, to będzie dobrze
    A co do odmowy i ew. późniejszego płaczu: ważne pytanie: będziesz jedynym "oficjalnym" fotografem?
    Druh Synchro Pinhole
    http://www.spychalski.info

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów