Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Domyślnie

przekonaliście mnie spróbowałem prysnąć powietrzem z gruszki na filtr i rzeczywiście poskutkowało jest mniej tych zabrudzeń dopiero przy przysłonie 16 zobaczyłem jaka mam brudną. Przepraszam że męczyłem, ale jestem dopiero początkującym fotografem to więc sie spytałem. Bo na lustrze jak patrzę mam rysę której nie mogłem usunąć w żaden sposób i myślałem że mam ją uszkodzoną i akurat skaza pokrywała się z tą "rysą" teraz już jej nie ma. Jeśli chodzi o serwis to mam tam znajomego dlatego miałem iść w czwartek, to jak by co za zwykłe czyszczenie by mnie nie skasował. Jeszcze raz dziękuję.
    Czyli jak to już ktoś powiedział "rysa" i zabrudzenia na lustrze nie ma nic wspólnego z plamami na zdjęciu??
    Ostatnio edytowane przez madmax88 ; 18-11-2007 o 22:31

Domyślnie

TAK! NIC! Trzaskaj foty a lustrem się nie przejmuj! Tam tylko widzisz obraz! Lustro nie ma nic wspolnego z przenoszeniem obrazu na matrycę ktora to jest odpowiedzialna za zdjęcie.

Ps. CO nie znaczy, że masz je traktować paluchami lub innymi dziwnymi metodami badawczymi.

Poczytaj lepiej o budowie APARATU! Bo to co wypisujesz niezbyt dobrze świadczy o Twojej wiedzy, Z całym szacunkiem do Twojego braku doświadczenia. Po prostu musisz wiedzieć CZYM, a dopiero potem JAK.
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madmax88 Zobacz posta
    Czyli jak to już ktoś powiedział "rysa" i zabrudzenia na lustrze nie ma nic wspólnego z plamami na zdjęciu??
    w trakcie wykonywania zdjęcia lustro jest uniesione, nie bierze udziału w naświetleniu klatki, podobnie jak matówka
    zanieczyszczenia na nich będą widoczne w trakcie kadrowania, i oczywiście mogą przemieścić się na matrycę i wtedy staną się widoczne na zdjęciach
    paprochy widoczne na fotce są zawsze na matrycy lub w obiektywie, zwykle na tylnej soczewce; uszkodzenia przedniej na ogół nie są widoczne, mogą mieć wpływ na odbicia światła
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów