Witam chcialbym zakupic lampe studyjna. problem tkwi w tym ze sie kompletnie na nich nie znam. i najgorsze jest w tym ze nie wiem czy nikon d40 bedzie wspolpracowac z tymi lampami. Moj budzet wynosi kolo 100 zl. prosze o rade w wybrze
Szukaj
Witam chcialbym zakupic lampe studyjna. problem tkwi w tym ze sie kompletnie na nich nie znam. i najgorsze jest w tym ze nie wiem czy nikon d40 bedzie wspolpracowac z tymi lampami. Moj budzet wynosi kolo 100 zl. prosze o rade w wybrze
Współpracował będzie. Lampy studyjnej nie kupisz za 100 zł.
http://allegro.pl/item264905565_stud...m_synchro.html
czy takie cos nadwao by sie do uzytku domowego?
a moze uzywa ktospodobnego zestawu? czy da sie tym robic portrety, czy lampa ta nie bedzie przeswietlac? czy po podlaczeniu jej do aparatu czy bede mogl operowac jej moca itp?
tego rodzaju "lampy" a właściwie żarówki wkręca się do normalnej oprawy żarówkowej (np. lampka na biurko).
Lampka ma (przeważnie) wbudowana fotocele więc wyzwalasz ją blyskiem lampy wbudowanej lub innej lampy.
Możesz też kupić kostę na sanki do aparatu i podłączyć ją kabelkiem.
Zwykle nie maja możliwości "dzielenia mocy" - czasem te większe mogą mieć przełącznik 1/2.
Moc możesz regulować przez przestawianie lampki![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
wlasnei tak myslalem zeby kupci jeszcze parasolkem, albo samemu zrobic, tez mozna. wystarczy tylko szkieleti pokryc folia aluminiowa lub czyms podobnym.
czy moze lepiej kupic dwie lampy halogenowe o mocy po 150-200 W?
Co do tej lampki i wyzwalania zdalnego przez błysk z lampy w aparacie, to powiem ze w przypadku aparatów Nikona (nie wiem jak jest z innymi markami) moze byc z tym mały problem, ponieważ przed zrobieniem własciwego ujęcia aparat emituje przedbłysk dzięki któremu automatyka dostosowuje parametry i po nim nastepuje własciwy błysk i otwarcie migawki. Wszystko to odbywa sie w bardzo krótkim czasie. Jednak ten przedbłysk kontrolny moze powodowac wyzwolenie zdalnej lampy a jeśli nie zdąży sie w niej naładowac kondensator w celu wyzwolenia własciwego błysku, to zdalna lampa mimo ze błyska moze nie spełniac swego zadania. W takim przypadku moze okazac sie ze tylko w trybie manual mozna korzystać z tej lampy.
Pozdrawiam.
Nikon D80 + śmieci, I jeszcze D300 teraz mam.
Skontaktuj się z nami