No ja myśle, że pomnożyłeś ostatecznie stawki ZAPFu dziewięciokrotnie a nie trzykrotnie. 12x300zł = 3600 - to to co powinni zapłacić na ugodzie, a 3600x3=10.800zł to jest wysokość odszkodowania, którego się domagasz.
Owocnych zakupów![]()
Szukaj
No ja myśle, że pomnożyłeś ostatecznie stawki ZAPFu dziewięciokrotnie a nie trzykrotnie. 12x300zł = 3600 - to to co powinni zapłacić na ugodzie, a 3600x3=10.800zł to jest wysokość odszkodowania, którego się domagasz.
Owocnych zakupów![]()
Ostatnio edytowane przez dziadu ; 21-04-2008 o 00:10 Powód: literówka
Z odzyskaniem pieniędzy wg stawek ZPAFu jest problem, moja znajoma prowadziła ostatnio taka sprawę i w sądzie było bardzo ciężko udowodnić że facet jest profi i nie prowadzi własnej firmy.
Mateusz Książkiewicz
Canon & Nikon
a to co zeby odzyskac kase musze byc profi i nie moge prowadzic firmy?
a co jesli nie jestem profi i powiedzmy pare osob wezmie moje zdjecia, doda je na jakies inne serwisy pod swoim nazwiskiem, to co wtedy nic nie dostane bo nie jestem profi, i zlodziej nie poniesie zadnej kary?
ja tego nie powiedziałem, ale mój post dotyczył stawek ZPAFu
Mateusz Książkiewicz
Canon & Nikon
Stawki ZPAF nie są obowiązujące dla sądu. Kiedyś z mojego kontaktu z adwokatem wynikło, że mogę dostać różne odszkodowanie, zależnie od tego ile ja straciłem na tym, że ktoś mi wziął zdjęcia. A jak to wyliczyć? Często na tym, że ktoś wziął zdjęcia nic się nie traci (najwyżej się nie zyskuje - a to co innego) i wtedy jest problem z większym odszkodowaniem.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
1. Ustal kto jest "właścicielem" serwisu internetowego.
2. Wezwij do (a) natychmiastowego zaprzestania naruszeń; (b) zapłaty trzykrotności rynkowej ceny za korzystanie z tego rodzaju zdjęć w Internecie plus odszkodowania - jeśli poniosłeś szkodę; wyznacz termin do zapłaty i podaj numer rachunku bankowego.
3. Jeśli nie usunie zdjęć lub nie zapłaci, wyślij ostateczne wezwanie i wyznacz ostateczny termin (dobrze jeśli drugie pismo będzie podpisane przez adwokata/radcę prawnego).
4. Jeśli nie zareaguje (co jest mało prawdopodobne, bo jak dostanie list adwokacki to zapewne usunie przynajmniej zdjęcia z serwisu) - pozostanie Ci pozew do sądu. Jeśli posiadasz pliki RAW plus kumpel zaświadczy, jak było - nie powinieneś mieć problemu z wykazaniem naruszenia Twoich majątkowych i osobistych praw autorskich.
5. Jeśli stronę internetową prowadzi osoba prowadząca działalność gospodarczą - rozważ złożenie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa w prokuraturze miejsca siedziby właściciela serwisu (nigdy jednak w nie strasz prokuratorem). Bezprawne wykorzystywanie cudzych utworów w celu osiągnięcia korzyści majątkowych (a w tym celu prowadzi się działalność gospodarczą) może być uznane za przestępstwo.
PS. W międzyczasie utrwal na jakimś nośniku zawartość strony internetowej. Co światlejści notariusze świadczą też usługę polegającą na potwierdzeniu wydruku strony internetowej z zawartością online. To w miarę twardy dowód w sądzie.
Ostatnio edytowane przez Kraftsman ; 21-04-2008 o 21:49
gdzie moglbym znalezc/zobaczyc taki wzor pisma?
a jesli nigdzie to czy ktos mowlby jako tako napisac co w nim powinno sie znajdowac i mniej wiecej jak powinno byc napisane?
Zacznij o zwięzłego podsumowania istotnych faktów, podaj też adres serwisu, powołaj w skrócie wcześniejszą korespondencję, w tym jego lekceważące odpowiedzi. Podkreśl, że nie wyrażałeś zgody na publikację. Skonkluduj stwierdzeniem, że wspomniane wykorzystanie Twoich fotografii na przedmiotowej stronie internetowej w sposób rażacy narusza przysługujące CI majątkowe oraz osobiste prawa autorskie. Wobec tego zmuszony jesteś żądać zapłaty trzykrotności wynagrodzenia, jakie przysługiwałoby Ci z tytułu wykorzystania tych zdjęć - podaj kwotę. Dalej -- płatność powinna nastąpić w ciągu np. 7 dni od daty doręczenia niniejszego pisma. Podaj numer rachunku bankowego. Zapowiedz, że w razie bezskutecznego upływu terminu sprawę skierujesz do swojego prawnika celem wszczęcia postępowania sądowego.
Pisz grzecznie ale stanowczo. Nie używaj epitetów.
zerknij/napisz tu: http://www.zdg.pl/
Możesz powołać się na mnie: Paweł Mierzejewski
Paweł
Paweł
poczytajcie co tutaj piszą na temat utrwalania zawartości www. http://prawo.vagla.pl/node/7731
to o wiele bardziej skomplikowane niż by sie mogło wydawać.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami