Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie N18-55 kit vs 18-200VR

Przeszukałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi. Zamierzam kupić N 18-200 VR i nurtuje mnie pytanie, czy w zakresie pokrywających się ogniskowych tj 18-55 w obiektywie 18-200, uzyskam dużo lepsze rezultaty (optycznie) niż z kitem?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Nie, nawet minimalnie gorsze
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    Nie, nawet minimalnie gorsze
    Mógłbyś rozwinąć?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Beskid Żywiecki

Domyślnie

Przy 18-200 masz na 18mm większą dystorsję i winietowanie (prawie w całym zakresie)
    D40x

Domyślnie

spokojnie, różnica jest marginalna i poza winietą - niedostrzegalna na zdjęciach, a zalety 18-200VR zdecydowanie ją niwelują. Kupuj śmiało.
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wojciech Kania Zobacz posta
    Przy 18-200 masz na 18mm większą dystorsję i winietowanie (prawie w całym zakresie)
    Ło matko, to ja zamieniłem tego cudownego KITa na taki złom i jaszcze robię nim zdjęcia Chyba muszę skoczyć do szafy i wyciągnąć mojego N18-55

@jurekb, nie będzie lepiej ani gorzej, będzie praktycznie tak samo. Trochę większa winieta dla 18mm. Tyle, że dodaj do tego jeszcze 145mm i VR.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    nie będzie lepiej ani gorzej, będzie praktycznie tak samo. Trochę większa winieta dla 18mm. Tyle, że dodaj do tego jeszcze 145mm i VR.
    Dzięki właśnie o to taką ocenę mi chodziło. Jeśli ktoś jeszcze wie czy różnią się rozdzielczością optyczną to byłaby pełnia szczęścia.
    Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Beskid Żywiecki

Domyślnie

Nie twierdzę że nikkor 18-200 to złom ! To chyba najlepszy tego typu obiektyw ma rynku, ma mnóstwo zalet ale jak kazda tego typu konstrukcja ma swoje wady. Ja zamieniłem lepszy optycznie zestaw (18-55 + 55-200vr) na sigmę 18-200dc os i jestem zadowolony bo nie muszę przekładać obiektwu co chwilę...Poza tym w niektórych sytuacjach nie ma na to czasu lub warunków, a przy odbitkach 10><15 cm ( a takie przeważnie wykonuje) nie sądze żeby można było dostrzec różnice między KIT-em a 18-200 (poza zakresem oczywiście).
    D40x

Uprawnienia umieszczania postów