kolejne info o współpracy Mamiyi z Phase One:
www.optyczne.pl/1729-nowo%C5%9B%C4%87-Phase_One_inwestuje_w_Mamiy%C4%99.html
www.fotopolis.pl/index.php?n=8702
Szukaj
kolejne info o współpracy Mamiyi z Phase One:
www.optyczne.pl/1729-nowo%C5%9B%C4%87-Phase_One_inwestuje_w_Mamiy%C4%99.html
www.fotopolis.pl/index.php?n=8702
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 27-03-2009 o 00:45
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Mamiya pokazała też w tym tygodniu nową 645df i standard z migawka centralną, spodziewane są kolejne obiektywy. Opinie nt. nowej dupki P65+ są entuzjastyczne - rozdzielczość i jakość wyraznie wzrosły, a do tego jest możliwość pracy na wysokim iso z naprawdę b. dobrymi efektami. Hasel będzie miał problem - i dobrze mu, tak się kończą zabawy w zamykanie systemu.
Info o tym: www.optyczne.pl/1735-nowo%C5%9B%C4%87-Nowe_produkty_Mamiya_na_targach_PIE_2009.html
www.fotopolis.pl/index.php?n=8722
Zamykanie systemu Hasela? chodzi ci o soft? To faktycznie bez sensu.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-03-2009 o 21:00
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Chodzi o wszystko - zaczęło się od H3D, do którego można podpinać wyłącznie dupki Hasselblada - potwornie wpieniło to właścicieli Phaseów, Sinarów i Leafów. Jakby tego było mało, to Hasel zaczął robić obiektywy, które nie są zgodne wstecz i chodzą tylko z H3, oraz pozmieniał RAW-y tak, że można je teraz otwierać tylko konwerterami Hasselblada (i jedynie Aperture).
Sądzę, że ostatnia nadaktywność na rynku MF jest spowodowana głównie debilnymi decyzjami Hasela, który zrobił się zbyt pazerny.
Takie prawo producenta. Dlaczego inni mają miec profity? pewnie za udział w zyskach z dupek dopuścił by innych.
Obiektywy - to także sprawa utrudniająca "samemu sobie" życia. Ale jak się chce załatwić kilka spraw to trzeba zrobic kiedyś cięcie. Jak ma działac automatyka w starych szkłach nie podających info o przysłonie czy czasie do body (w szkłach FC szło, ale przy migawce szczelinowej, nie centralnej). Dodatkowo dzięki info z chipa możliwa jest automatyczna korekcja plików.
Podobnie jest ze szkłami do mamiyi RZ - tylko one umożliwiają pełne wykorzystanie body. Szkła od RB - z ograniczeniami. Do hasela można używac stare szkła z adapterem.
Tym razem mamiya wypuściła coś 'sama"
www.optyczne.pl/1948-nowo%C5%9B%C4%87-Mamiya_M18__M22__M31_-_nowe_cyfrowe_%C5%9Bcianki.html
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9369
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-08-2009 o 10:43
To są ewidentnie przystawki PhaseOne rebrandowane dla Mamiyi.
Wyglądają typowo jak te phase one, dlatego dałem cudzysłow![]()
Phase one wykupuje Leafa i nie wiadomo co z Leaf AFi-II
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9144
Najmilsi, utwierdźcie mnie proszę w przekonaniu, że nadal nic się nie zmieniło, nadal nikt nie produkuje przystawki cyfrowej kryjącej format 6x7. Szukam takiej idealnej do RZ67. Dlaczego idealnej? bo po założeniu ścianki nie chcę słyszeć o jakiś przelicznikach, chcę mieć 1:1, albo prawie 1:1. Nie chodzi mi o jakieś zwariowane ilości pikseli (może być ich 15). Zależy mi na powierzchni zbliżonej do 60x70mm bo krop 56 x 36mm zrobi mi z obiektywu 180mm jakieś zwariowane 360, z 50 - 100, z 127 - 250, ruina w stajni...
Nie chcę przejściówek udających 645, wozić formatu mniejszego o wadze "konia roboczego". Gdybym fotografował 645 to bym nie miał obiekcji. Jednak od dłuższego czasu przekopuję strony producentów i widzę, że tylko udają, że interesuje ich coś większego niż 4x5 cm. Jeśli w najbliższym czasie nic się nie zmieni przechodzę na D3. Do krajobrazu, architektury i wnętrz w zupełności wystarczy.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-08-2009 o 12:44
Skontaktuj się z nami