Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: NEF z D200

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie NEF z D200

Jako , że rozważam zakup takowego sprzętu powiedzcie ile waż niekompresowany NEF bo kolega z forum jak mi podesłał to ważył 21MB !!! aż "uklękłem". Nie da sie tego zapisywać na karcie w jakiejś kompressssssji powiedzmy żeby 10MB nie przekroczyło ? Kurde komputer albo chociaż proca trzeba będzie wymieniać ? Z nefem z D80 i D70s daje rady i to szybko nawet.

Domyślnie

Normalnie z aparatu nieskompresowany to ok 16 MB. Jeżeli plik był obrabiany w NX to będzie większy bo program dopisuje sobie wykonane operacje, ale zawsze można odzyskać wersję wyjściową. W D200 jest opcja kompresowania Nef, ale nigdy nie używałem.

PS. Sprawdziłem w instrukcji kompresja o około 40-50% z niewielkim pogorszeniem jakości.

PPS. Zdjęcie kontrolne 8,2 MB czyli zgadza się z instrukcją.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_ ; 13-11-2007 o 13:28

Domyślnie

Ja uzywam w wiekszosci NEFow kompresowanych. Maja od 6 do 11 MB. Przewaznie miedzy 7 a 9.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Ja uzywam w wiekszosci NEFow kompresowanych. Maja od 6 do 11 MB. Przewaznie miedzy 7 a 9.
    UFFFFFFFFFFFF.
    Dzięki Panowie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Duża jest różnica w pogorszeniu jakości między kompresowalnym a normalnym NEFem czy ją widać ?
    . . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .

Domyślnie

gadas napisał:

"Duża jest różnica w pogorszeniu jakości między kompresowalnym a normalnym NEFem czy ją widać ?"

Różnicy nie ma żadnej. To jest kompresja bezstratna.
    Pozdro!
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadas Zobacz posta
    Duża jest różnica w pogorszeniu jakości między kompresowalnym a normalnym NEFem czy ją widać ?
    Robilem jakies porownanie. Roznica byla na tyle mala, ze nawet dla takiego zboczenca jak ja -- byla pomijalna. Czasami tylko jakies super-hiper-duper high-tech robie z wylaczona kompresja, a to i tak tylko dla polepszenia samopoczucia (zeby sie utwierdzic, ze zrobilem wszystko co bylo mozna, zeby jakosc byla najlepsza).
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    gadas napisał:

"Duża jest różnica w pogorszeniu jakości między kompresowalnym a normalnym NEFem czy ją widać ?"

Różnicy nie ma żadnej. To jest kompresja bezstratna.
    Pozdro!
    To jest kompresja stratna. Nikon sam w instrukcji pisze o niewielkim pogorszeniu jakości. Jak stig robi kompresowane to znaczy, że nie stanowi to problemu.

Domyślnie

D200 ma możliwość wyboru kompresji NEF stratnie lub bezstratnie. Oraz bez kompresji. Czyli można miec NEF na trzy sposoby.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

No, no. Chyba znów czegoś nie doczytałem.
    Jacek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów