Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42
    HappySeven
    Gość

Domyślnie Nikon D40X i obiektyw 18-200mm f/3.5-5.6G AF-S DX VR IF-ED Zoom-Nikkor

Chce kupić taki właśnie obiektyw i nie wiem czy średnica tego obiektywu nie będzie za duża do tak małej lustrzanki jaką jest D40X . Boję się ,że obudowa aparatu jest za mała do średnicy tego obiektywu przez co straci ona swoja ergonomie i stanie sie niewygodna w użytkowaniu.
    Bardzo proszę o pomoc - może ktoś ma taki obiektyw i stosuje go do D40X - proszę o komentarz
    Ostatnio edytowane przez HappySeven ; 08-11-2007 o 16:31

Domyślnie

idź do sklepu, załóż i oceń
    chyba trochę jak dekiel na słoiku będzie body wyglądać ale co tam

HappySeven
    Gość

Domyślnie

Nie interesuje mnie " gdybanie " i tego typu odpowiedzi - jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat proszę o komentarz do mojego pytania

Bardzo dziekuję

Domyślnie

Podłączę się do prośby...
    Sam zastanawiam się nad zamianą tego co mam w podpisie na N 18-200mm VR i interesują mnie opinie tych, którzy używają podobnego zestawu.
    D40x | N 18-70 | SanDisk Extreme III 2GB | Nikon Crumpler That

Domyślnie

HappySeven poczułem się uprawniony do odpowiedzi ponieważ posiadam 55-200, który to ma Wymiary obiektywu 73 x 99.5 mm zaś 18-200 ma Wymiary obiektywu 77 x 96.5 mm; różnica średnic to raptem 4mm czyli w promieniu 2mm co jak sądze z punktu widzenia organoleptycznego można by zakwalifikować prawie, że jako błąd pomiaru
    tak więc jeśli chodzi o całokształt wyglądo-samopoczucia to jest 100%ok ale w szczegółach to musisz sam ocenić bo akceptowalny stosunek wielkości body do ptaszka jest sprawą wysoce indywidualną jednak sądzę
    to tyle, znikam

ps. ja będę zakładać 70-300VR, który ma Wymiary obiektywu 80 x 143.5 mm i jestem przekonany, że będzie cacy
    inna sprawa, że na większym body byłoby jeszcze bardziej cacy
    Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 08-11-2007 o 18:31

Domyślnie

dzieciom nesotrady gratulujemy debiutu

nie wróżę wielu życzliwych

ale do rzeczy:

d40x to rzeczywiscie mała (ci)puszka ale nawet po dokręceniu większego (dłuższego i szerszego) obiektywu (np 70-300 VR) da się nią operować (sczególnie przy mniejszych rękach) - dostęp do klawiszy itp jest nadal , lamka wspomagania AF ma "linie wzroku"

mówiąc krótko konstruktorzy przewidzieli , że 18-200 będzie używany również z tym aparatem

ergonomia to zawsze funkcja sprzętu i danego użytkownika wię ziuteczny ma rację - doczepić i sprawdzić

ja osobiście , jako posiadacz rąk większych polecam do d40x gripa

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=36696
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Domyślnie

Rastula a swoją drogą z jakim najdłuższym czasem dajesz radę fotnąć coś na 300mm ? (450 po cropie) przy VR on

Domyślnie

Ja mam D50, wiec troche wieksza puszka (jest bardzo OK), ale...
    W ten sposob na ergonomię nie patrz. Na tej zasadzie taki 80-400 VR, czy Sigma 50-500 nie idzie do żadnego body, bo jest za duża, zestaw traci ergonomię itd. A jednak ludzie używają, bo ma to swoje zalety, daje takie a takie możliwości.
    Chyba, że ci bardziej zależy na wielkości zestawu, niż na korzyściach jakie daje 18-200VR.
    Ty się lepiej zastanów, czy te szkło Ci odpowiada ze względów jakościowych, bo oprócz zalet jest też sporo, nie bez racji zarzutów pod jego adresem.
    O wielkość się nie martw
    pzdr
    Ostatnio edytowane przez maki ; 08-11-2007 o 18:57
    D800

Domyślnie

Maki sweden color 07, którym obiektywem fociłeś i czy była jakaś obróbka ?
    a już wróć - Sigmą fociłeś, proszę całkiem całkiem
    Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 08-11-2007 o 18:52

Domyślnie

Wtedy miałem tylko taką sigmę (18-125), która nb. zbierała strasznie syfiaste opinie, a byłem i tak jednym ze szczęśliwszych ludzi na Ziemi
    D800

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów