Close

Strona 50 z 66 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 653

Domyślnie

Ja mam swój ze Stanów i po przeczytaniu tego wątku zaczynam mieć wątpliwości co do ostrości mojego egzemplarza. Pisałem już wcześniej w tym wątku o problemie z pierścieniem zoom (problem nadal istnieje). Może mam jakiś felerny egzemplarz Dodam, że został zakupiony w "bhphotovideo". Mam pytanie do użytkowników tego szkła a mianowicie: jak sprawdzić ostrość tego szkła?? Jak najlepiej ustawić puszkę?? Nie chodzi mi o odpowiedzi w stylu "ustaw sobie ostrość w puszce na +2 i będzie dobrze" bo nie o to tu chodzi, szkło ma być samo ostre w sobie a nie sztucznie podrasowywać obraz przez soft aparatu. Co mam zrobić abyście mogli na podstawie zdjęć stwierdzić o prawidłowym ostrzeniu tego szkła. Z gorącą prośbą zwracam się do Czornyj'a bo z tego co widze twoje szkło daje bardzo dobre i ostre obrazy.

Dodam, że używam go z D80.

Pozdrawiam i z góry dziekuję za pomoc
    ....:::: | NIKON | ::::....

Domyślnie

hehehe... jakbym czytał o afs17-55DX
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert1602 Zobacz posta
    Ja mam swój ze Stanów i po przeczytaniu tego wątku zaczynam mieć wątpliwości co do ostrości mojego egzemplarza. Pisałem już wcześniej w tym wątku o problemie z pierścieniem zoom (problem nadal istnieje). Może mam jakiś felerny egzemplarz Dodam, że został zakupiony w "bhphotovideo". Mam pytanie do użytkowników tego szkła a mianowicie: jak sprawdzić ostrość tego szkła?? Jak najlepiej ustawić puszkę?? Nie chodzi mi o odpowiedzi w stylu "ustaw sobie ostrość w puszce na +2 i będzie dobrze" bo nie o to tu chodzi, szkło ma być samo ostre w sobie a nie sztucznie podrasowywać obraz przez soft aparatu. Co mam zrobić abyście mogli na podstawie zdjęć stwierdzić o prawidłowym ostrzeniu tego szkła. Z gorącą prośbą zwracam się do Czornyj'a bo z tego co widze twoje szkło daje bardzo dobre i ostre obrazy.

Dodam, że używam go z D80.

Pozdrawiam i z góry dziekuję za pomoc
    Po prostu ustaw go na jakiś odległy motyw z dużą ilością detalu i zrób zdjęcie z przysłoną f/2.8, a potem f/5.6 i porównaj. Jeśli nie będzie widać kolosalnych różnic, to znaczy, że jest ok.

Domyślnie

Też się zastanawiałem nad 17-55 ale wybrałem 24-70 z racji tego, że 99,9% egzemplarzy była dobra

Domyślnie

Proszę to obiecane zdjecia:
    Pierwsze f 2.8
    http://img179.imageshack.us/my.php?image=dsc2071it4.jpg

Drugie f 4
    http://img372.imageshack.us/my.php?image=dsc2072ru1.jpg

Ustawiłem ostrość w trybie AF-S na pomarańczowy daszek a następnie przełączyłem Body i obiektyw na Manual pozostawiając ustawioną ostrość autofocusa.
    Puszka wyostrzanie na +2
    Co o tym sądzicie?
    Mam wykonać jakieś inne zdjęcia?

Pozdrawiam

Domyślnie

a co mamy sadzic.. takie fotki oglada sie na 100 % a nie zmniejszone.. wstaw cale bez zmniejszania.
    F65, N24-70/2,8, 50/1,8, SamYang 85/1,4, S150-500, SB600, D700, MB-D10
    D50&DELTA , N18-70 - żony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert1602 Zobacz posta
    A na co ostrzyłeś? Bo jeśli dalej na ceglany daszek, to ci się nie udało w niego trafić. Podczas testów ostrości lepiej wyłączyć ostrzenie w puszce całkowicie - ty masz ustawione na High (przynajmniej we wrzuconym JPG).
    Ostatnio edytowane przez pinio ; 28-07-2008 o 19:56
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

ostrość jest ustawiona na kablu przecinającym daszek zrób jescze raz próbe bo po kablu to ciężko coś wywnioskowac (zamało detali) ale wygląda że trafił AF celnie w kabel.
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Domyślnie

Ustaw ostrość na odległy motyw, a nie na ten kabel.

Strona 50 z 66 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów