Close

Strona 26 z 66 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 653

Domyślnie

pewnie chodziło o różnice w pojęciach: zniekształcenia perspektywiczne (zależą od ogniskowej, np.17mm, 50mm,itd) i zniekształcenia geometryczne (zależą od konstrukcji danego obiektywu o danej ogniskowej, np.18mm w kicie 18-70, daje "fuj" zniekształcenie, 18mm w 17-55 już lepsze

Domyślnie

Też mi się tak wydaje. Obiektywy o różnie skorygowanej dystorsji pewnie mogą dać nieco inne zniekształcenia. Jednak same zniekształcenia to cecha, nie wada.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

ale pojechałeś każda cecha może być wadą lub zaletą
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Narażę się... Przeczytawszy ten wątek, szczególnie kilka stron wcześniej, można dojść do wniosku, że 24-70 jest tak cudowny, że można wyrzucić resztę szkieł. Standard mamy, szeroki kąt również (bo przecież szerszy od 28-70 i to aż o 4mm !!), tytulowy słoik ma niewielką minimalną odległość ogniskowania, więc Micro 60 idzie do śmietnika Oczywiście wszystkie stałki w obszarze standardu są też niepotrzebne - 24, 35, 50, 55 - to wszystko mamy w zakresie i jest teraz o niebo lepsze. No i wreszcie po co nam portretówka - zamiast 85 jest teraz 70 mm i to o super ostrości i bokehu. Jakby się uprzeć, to na DX jest to nawet całkiem zmyślny krótki teleobiektyw. A gdyby ktoś nas dopadł przy robieniu zdjęć, zawsze można odpiąć od body i mieć dobry przedmiot do obrony.

Przepraszam, ale musiałem upuścić trochę powietrza z tego balonika ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Też mi się tak wydaje. Obiektywy o różnie skorygowanej dystorsji pewnie mogą dać nieco inne zniekształcenia. Jednak same zniekształcenia to cecha, nie wada.
    Dla mnie zniekształcenia na 18mm w 18-70 to przede wszystkim wada
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Narażę się... Przeczytawszy ten wątek, szczególnie kilka stron wcześniej, można dojść do wniosku, że 24-70 jest tak cudowny, że można wyrzucić resztę szkieł. Standard mamy, szeroki kąt również (bo przecież szerszy od 28-70 i to aż o 4mm !!), tytulowy słoik ma niewielką minimalną odległość ogniskowania, więc Micro 60 idzie do śmietnika Oczywiście wszystkie stałki w obszarze standardu są też niepotrzebne - 24, 35, 50, 55 - to wszystko mamy w zakresie i jest teraz o niebo lepsze. No i wreszcie po co nam portretówka - zamiast 85 jest teraz 70 mm i to o super ostrości i bokehu. Jakby się uprzeć, to na DX jest to nawet całkiem zmyślny krótki teleobiektyw. A gdyby ktoś nas dopadł przy robieniu zdjęć, zawsze można odpiąć od body i mieć dobry przedmiot do obrony.

Przepraszam, ale musiałem upuścić trochę powietrza z tego balonika ....
    Bingo
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Zapomniałem w post scriptum dopisać małymi literkami, że bardzo podoba mi się to szkiełko ...

Domyślnie

Ponieważ ten obiektyw jest typu G i mi się nie przyda, w związku z wątkiem
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=46755
    jestem blisko ze Zbigniewem
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    a dzieci nie wychowuje?
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Wykąpane, uśpione, błoga cisza ...

Strona 26 z 66 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów