Co do porównania tych dwóch zoomów mówię serio, chętnie zobaczę jak to wygląda w twoim wydaniu
Szukaj
Co do porównania tych dwóch zoomów mówię serio, chętnie zobaczę jak to wygląda w twoim wydaniu
D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
AF16/2.8D | AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai
70-200 na 70 jest minimalnie ostrzejszy, ale rożnica jest niewielka.(oczywiście również ostrzejszy niż wszyskie 85 1.8 które miałem okazję doczepiać) Rożnicę po uwagę oczywiście biorę, ale nie sądze żę mialem az takiego pecha (trzy egzemplarze + kilka egzemplarzy należacych do innych osób ktore miałem okazję sprawdzić). Nie bylo między tymi 85 jakichś ogromnych różnic..wszystkie były bardzo podobne. Slabe pod światło, z dużą CA. Więc albo ja mialem cholernego pecha albo ty ogromne szczęście![]()
Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 13-01-2008 o 22:58
ja swoją wybierałem i jest ostrzejsza od 105VR, tak samo 50mm widziałem straszne mydła a ja mam ostrą od pełnej dziury więc po prostu trzeba przebierać. Może dlatego jest tyle ofert kupna/sprzedaży bo krążą te lipne od ludzi do ludzi. Po swoich doświadczeniach jestem bardzo ostrożny z generalizowaniem, że jakieś szkło jest super a inne do kitu bo może się trafić parka zupełnie odwrotna jakościowo i co wtedy?
D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
AF16/2.8D | AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai
Kaleid
To rozumiesz przez uniwersalny ? Posluze sie tu przykladem. Przy testy kompaktow gdzie nie ma mozliwosci zmiany ogniskowych gdy obiektyw ma wielkosc okolo 35 mm a krotkim koncu uznawane jest za wade podczas gdy 28 uznawane za plus. Czy nie uwazasz ze z tego samego powodu 24mm jest za waski w DX ? Fakt ze najzwyczajniej w swiecie mozesz nie miec mozliwosci zmiany obiektywu w danej chwili w czasie pracy brak szerokiego kata w 24-70 jest najzwyczajniej wada tego obiektywu w formacie DX ?Ludzie którzy szukają dobrych i w miarę uniwersalnych obiektywów.
A jakie w takim razie ma znaczenie dla innych to co napisales skoro prowadzona jest dyskusja na ten temat?Jak nie widzisz sensu, nie kupuj. Ale jakie ma to znaczenie dla innych?
Ne nie jestem zorientowany i wlasnie podaje watpliwosci sens posiadania 24-70 przy DX. Nie potrafie zrozumiec do czego moze sluzyc obiektyw o takich ogniskowych dla formatu DXWidzę że jesteś doskonale zorientowany w tym co każdy robi lub po co sobie kupił dany obiektyw.
Pozwole sobie podzielic cytat z racji jego dlugosci:
Wybacz ale...pie..lenie o Szopenie. Funkcjonalnosc danych ogniskowych to rzecz dosc indywidualna, zakres 24-70 na DX wielu ludziom odpowiada.Nie unos sie a jesli nie umiesz sie opanowac to sie nie wypowiadaj ...Wybacz ale...pie..lenie o Szopenie.
Czesciowo sie z toba zgodze ale nie rozumiem co ma indywidualnosc w momencie jesli swoimi szrokimi 24mm (36mm w DX) nie mozesz ujac kluczowej chwili dla danej ceremonii. Poprosic masz zeby zaczekali az zmienisz obiektyw na wspanialy 12-24 ?Funkcjonalnosc danych ogniskowych to rzecz dosc indywidualna
Nie przecze ale jako zoom podstawowy przy fotografowaniu reportazowym (do ktorego chyba jednak zostal stworzony dla formatu FX) na imprezach zamknietych jak sluby, wesela, imprezy firmowe funkcjonalnie jest ono gorsze (nie znaczy to ze jest beznadziejnym szklem!). Prosze podaj mi przyklad tego do czego na DX sie ono przyda i bedzie niezastapionym. W koncu jestes ode mnie bardziej doswiadczonym fotografem (i nie jest to zaden sarkazm)zakres 24-70 na DX wielu ludziom odpowiada
Ja bym powiedzial inaczej. Wszyscy uzywaja go jako obiektywu podstawowego jak np Ty (DX) i nie wiem wlasnie dlaczego a poza nielicznymi przypadkami uzywaja tylko z DXNIektorzy uzywaja go naprzemiennie z korpusem DX. Z 17-55 jest tu problem. Poza tym niektórzy maja też w planach body FX. Widzisz w tym coś negatywnego?. To ze niektorzy maja w planach FX nie znaczy przeciez ze 17-55 idzie na polke czy do zyda bo jak widac do D3 spokojnie mozna go podpiac bez uzyskania efektu winiety
. I nie widze w tym nic negatywnego ze ludzie patrza przyszlosciowo tylko ze roznica w funkcjonalnosci 24-70 na DX i FX jest znaczaco inna.
Na prezentowanym na wczesniejszych stronach zdjeciu ...Doprawdy ? Gdzie?
Ciesze sie ze tak napisales ale jak juz wczesniej bylo pisane 24mm na FX i DX to 2 rozne swiaty ...A widzisz, teraz napisałeś rozsądnie.
Zmierzam do tego ze widoczna roznica w zdjeciu wykonanym w zakresie 24-55 dla obu obiektywow jest moim zdaniem zadna/pomijalnaNie bardzo wiem do czego zmierzasz.
skrót myslowy z mojej strony chodzilo mi oczywiscie o rozdzielczosc obiektywu ktora podawana jest w licznych testach ...Obiektyw nie ma czegoś takiego jak rozdzielczość w liniach.
Wydaje mi sie ze tak jak juz przy poprzednim cytacie zaczynasz nie wiedziec czemu sie czepiac. Ja najzwyczajniej poddaje wątpliwości dyskusje na temat ostrosci 24-70 w porownaniu do 17-55 i niewielkich roznic jakie w zakresie 24-55 mm miedzy nim wystepuja (czy wytlumaczyc dlaczego wlasnie w tych ? ). To ze nie dane bylo mi pracowac na filmie zabrania mi wypowiadanie sie w dyskusjach i poddawaniu sie bezkrytycznym uwaga takim jak ty prezentujesz ?Winieta na 35mm jest normalną sprawą. Widać nigdy nie pracowałeś na filmie. Wprowadzenie formatu DX miało rozwiązać niektóre z bolączek 35mm, no ale ludzie sie uparli że musi być FF..no to mają.
Jak ja lubie tych nowobogackich milionerow dla ktorych 5K na obiektyw to drobny wydatek ...Jak ja lubię te posty przepełnione socjalistyczną troską o portfele kolegów.
Nie rozumiem tej dyskusji... ktoś chce mieć szeroko, a ktoś wąsko w podstawowym obiektywie. Mój podstawowy obiektyw, którym jest 70-200 byłby dla mnie lepszy, gdyby był 120-300i mówię o DX. A jako jego szerokie uzupełnienie najchętniej wybrałbym 17-35, choć mam DX.
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
Odpowiem Ci w skrócie, ale to Ty się czepiasz. Zupełnie nie rozumiem (wybacz dosadność) durnych uwag typu, kupiles sobie obiektyw by sie pochwalić komuś tam czy też focić imieniny. Przepraszam Cię..ale skąd Ty to możesz wiedzieć? Zadałeś pewne pytanie i dokładnie sam sobie na nie odpowiedziałeś w swoim poście. To że dla Ciebie taki zakres ogniskowych jest nieużyteczny, nie znaczy że taki bedzie dla innych. Ty nie widzisz sensu, inni widzą. Bezkrytyczny nie jestem...tylko dziwię się ludziom którzy nigdy nie pracowali na 35mm i podnoszą larum z powodu widocznej winiety obiektywu. Nie jest to żadna nowość. Im większy format, tym większy jest problem z winietowaniem. Obiektywy wielkoformatowe często winietują tak, ze zakłada się na nie koncentryczne filtry ND. Każdy format ma lepsze i gorsze strony, ale zamiast je poznać najlatwiej napisać że coś jest "cienkie". Problem w tym że 90% obiektywów jest cienkich. Może będziesz miał okazję pofotografować kiedyś na FXie, to zobaczysz o czym mówię.
O do licha, niedługo przeczytam że trzeba nas rozkułaczyć![]()
Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 13-01-2008 o 23:44
Skontaktuj się z nami