Close

Strona 17 z 66 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 653

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    tak, to chyba najdłuższy 24 mm obiektyw jaki znam
    wystarczy, że jest krótszy od 70-300VR;
    wystarczy, że jest lżejszy od torby upchanej 70-300VR, N60 i N35;
    ciekawe tylko, czy nie urwie mi gwintu przy d80 ?
    D80

Kaleid
    Gość

Domyślnie

24-70 waży ok jednego kilograma, także możesz sprawdzić

Domyślnie

Po wielu tygodniach boksowania się z myślami zamówiłem u Sławka to szkło, teraz z niecierpliwością czekam na dostawę (i pewnie sobie poczekam). Sorry za OT ale już na samą myśl z nim obcowania ciesze się jak dziecko, aż musiałem się z kimś z tym podzielić...szczególnie że m.in. Wy mieliście wpływ na moją decyzję.

Domyślnie

bardzo dobra decyzja! Jak już dostaniesz, daj znać! Umówimy się na "testy" Ja cały czas zastanawiam się: 24-70 czy 17-55... ale to temat na iny wątek
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexkoz Zobacz posta
    Sorry za OT ale już na samą myśl z nim obcowania ciesze się jak dziecko
    Przyznam się, że miałem już tyle różnych szkieł i aparatów, że nie napaliłem się jakoś specjalnie - nie rozrywałem paczki spoconymi palcami i ogólnie obyło się bez tego szaleństwa i ekscytacji, które niegdyś towarzyszyło nowym zabawkom. W dodatku musiałem lunąć kilka swoich ulubionych szkiełek by go sfinansować, co zawsze bywa cholernie irytujące, więc zakładając obiektyw w duchu wygrażałem mu: "lepiej, żebyś sq... był dobry"

Natomiast naprawdę wzięło mnie, jak zacząłem robić zdjęcia - najpierw zaskoczenie, potem szok...
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 10-01-2008 o 12:42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    bardzo dobra decyzja! Jak już dostaniesz, daj znać! Umówimy się na "testy" Ja cały czas zastanawiam się: 24-70 czy 17-55... ale to temat na iny wątek
    nie ma problemu, w ogóle , moglibyśmy jakiś plenerek znowu sklecić.

@Czornyj u mnie też nie jest tak wesoło, żeby moja szklarnia rosła bez końca..., żeby sfinansować ten zakup muszę sprzedać nikkory 35 f/2 i 85mm f/1.8 i powiem szczerze, że tej 85 mi trochę żal, więc w duchu powtarzam sobie tak jak Ty: "lepiej, żebyś sq... był dobry" no ale czytam sobie ten wątek, oglądam foty i jakoś dziwnie spokojny jestem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    To może teraz trochę o wadach. Szkło - mimo odchudzenia - jest potwornie długie, ciężkie i nieporęczne, z osłoną wręcz monstrualne, a w zestawie z D2h i SB800 urywa ręce z płucami. Jako spacer-zooma raczej nie polecam:
    .... hmmm .....no cóż.... nie wytrzymałem.... pod wyimaginowanym pretekstem natychmiastowego podlania biurowych kwiatków (normalnie tego nie robię) wyłudziłem od koleżanki 1,5 litrową butelkę po wodzie mineralnej i poszedłem (wróć..pobiegłem) do kuchni, aby ją napełnić... 1,5L = o.k. 1,5kg (d80=585gr, N24-70=900gr total: 1485gr).
    Bardzo długo wracałem do pokoju, wielokrotnie przykładając butelkę do oka... Mam nadzieję, że nikt mnie nie podglądał
    Jest dobrze!!!! Jest bardzo dobrze!!!

Swoją drogą, przez tego zooma może wiele osób ześwirować.....

p.s. ciekawe w ilu biurach właśnie podlewane są kwiatki
    Ostatnio edytowane przez natura2008 ; 10-01-2008 o 13:54
    D80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Przyznam się, że miałem już tyle różnych szkieł i aparatów, że nie napaliłem się jakoś specjalnie - nie rozrywałem paczki spoconymi palcami i ogólnie obyło się bez tego szaleństwa i ekscytacji, które niegdyś towarzyszyło nowym zabawkom. W dodatku musiałem lunąć kilka swoich ulubionych szkiełek by go sfinansować, co zawsze bywa cholernie irytujące, więc zakładając obiektyw w duchu wygrażałem mu: "lepiej, żebyś sq... był dobry"

Natomiast naprawdę wzięło mnie, jak zacząłem robić zdjęcia - najpierw zaskoczenie, potem szok...
    mam swoją teorię, zreszta ja przedstawiałem przy okazji gdy pytano o stare obiektywy. M42, manuale itd. One mogą miec wyśmienite opinie i to uzasadnione na analogu. Na cyfrze - extra połoki to warunek dobrego szkła.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    mam swoją teorię, zreszta ja przedstawiałem przy okazji gdy pytano o stare obiektywy. M42, manuale itd. One mogą miec wyśmienite opinie i to uzasadnione na analogu. Na cyfrze - extra połoki to warunek dobrego szkła.
    Na pewno coś jest na rzeczy, wydaje mi się, że jednak sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Przykładowo - jeśli chodzi o kontrast i kolor, to podobne rezultaty uzyskiwałem na manualnym Ai 35/1.4, który nawet na pełnej dziurze dawał wprawdzie b. miękki rysunek, ale nadal kontrastowy i wysycony obraz. Sądzę zatem, że na ogólnie doskonałe rezultaty uzyskiwane w przypadku tego obiektywu składają się zarówno arcynowoczesne powłoki, jak i zwyczajna, świetna jakość optyczna :llol:

Domyślnie

Czy waszym zdaniem jakość optyczna N24-70 jest na takim samym/wyższym/niższym poziomie jak N70-200?
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Strona 17 z 66 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów