Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Problem z AF

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Problem z AF

Mam pytanie co sie zepsulo jezeli aparat ma problemy z ustawieniem ostrosci w 90% sytuacji. W trybie manualnym kropeczka ostrosci caly czas miga, dodam ze z innym manualnym obiektywem jest ok, tzn po ustawieniu manualnie ostrosci, swieci sie ta kropeczka. Radzi sobie jeszcze z bardziej kontrastowymi przedmiotami , ale z innymi ma problem. Dadam ze wczesniej ostrosc w podobnych sytuacjach lapal bez problemu. Aparat D40 plus kitowy obiektyw 18-55. Powiedzcie to problem z obiektywem czy z puszka ?

Domyślnie

Pewnie nie obędzie się bez wizyty w serwisie...
    D90|S17-50|N35 1.8|N50 1.8|S70-200|SB600|tanie studyjne klamoty
    10zł miesięcznie na jakąś fundację na rzecz dzieci - świata nie zbawisz, a kogoś uszczęśliwisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stanseba Zobacz posta
    Powiedzcie to problem z obiektywem czy z puszka ?
    najlepiej jak podepniesz inne szkło (nie manuala)...i sam będziesz miał okazję się przekonać - w czym tkwi problem w 100%.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez tommybox ; 11-11-2007 o 15:49
    D90 + MB-D80 | SB800 | Nikkory: 18-200mm VR | 50mm 1.8 | Tokina 12-24 | 1GB + 4GB Sandisk Extreme III | Lowepro Computrekker AW |

Domyślnie

U mnie było tak samo: obiektyw skakał malutkimi kroczkami raz za miejsce w którym powinna być ostrość raz przed, przez dobre 10 sec tak robił, potem przestawał i albo było dobrze albo (częściej) źle. Pomógł serwis, na gwarancji, bez problemu w miesiąć zrobili na cacy. Okazało się, że urwałem jakieś trybiki w silniku bo za mocno chciałem odkręcić polara.

Domyślnie

Czy u Was tez ustawiony aparat na np biala sciane lub niebieskie niebo nie ustawi ostrosci, tzn zakreci sieliczkiem do konca w jedna i do konca w druga i nie ustawi ostrosci ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stanseba Zobacz posta
    Czy u Was tez ustawiony aparat na np biala sciane lub niebieskie niebo nie ustawi ostrosci, tzn zakreci sieliczkiem do konca w jedna i do konca w druga i nie ustawi ostrosci ?
    Kolego, jesli sciana jest idealnie jednolita i nie ma zadnych wypukłości itp.. to jasne, ze AF moze nie złapać ostrosci.

Domyślnie

Ze sciana sie zgodze , ale zeby nie byl wstanie zlapac ostrosci na zachmurzonym niebie?

Uprawnienia umieszczania postów