Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Domyślnie

dane z folderu d200
    max rozdzielczość - L - 3872x2592 pikseli około:
    raw - nef - 15,8 mb
    jpegi - fine - 4,8 mb
    - normal - 2,4 mb
    - basic - 1,2 mb

mniejsze rozdzielczosci - M - 2896x1944 piksele około:
    jpegi - fine - 2,7 mb
    - normal - 1,4 mb
    - basic - 0,7 mb

naj mniejsze rozdzielczosci - S - 21936x1296 pikseli około:
    jpegi - fine - 1,2 mb
    - normal - 0,63 mb
    - basic - 0,33 mb

RAW (NEF) możesz zapisać z kazdym z tych jpg razem, dodaj wtedy te 15,8 mb
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

wieeeeeeeelkie dzieki, tego oczekiwalem!
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Domyślnie

krzysztofie otóz nie.
    NEF w D70 jest stratny, ale w D200 masz do wyboru - stratny i niestratny!
    otóż, Panie Jacek Z i zainteresowany Redskul:
    - czytaj dokładnie co napisałem wyzej - a napisałe jasno, jak przysłowowy "chłop kozie...."
    NEF jest zawsze 3872x2592, może być skompresowany lub nie, ale jak skompresowany
    to NIE WIADOMO WTEDY jaką ma ( czy może mieć) wagę w MB
    . To jest nieobliczalne na
    poziome pisania instrukcji do aparatu I do pełnowymiarowego zawsze NEFa - skompresowanego lub nie -
    mozesz dodać dowolnego JPGa - w dowolnej kompresji i jednej z trzech wielkosci. Ale wielkosc NEFa w
    pixelach jest zawsze jedna pełna 3872x2592 . Miałem D100 gdzie juz trzy lata temy był NEF
    skompresowany (lub nie), miałem D70s gdzie NEF był zawsze skompresowany a teraz mam D200.
    Cos jest jeszcze niejasne ?

Domyślnie

pisałem to Redskulowi dokładnie to samo i chyba wreszcie zrozumiał.
    ale ty napisałeś:
    Kompresja NEFa jest jedna - stratna,

a z tym się nie zgodzę - masz i stratną i bezstartną
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacku_z

Kompresja NEFów w D200 jest tylko stratna.

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

nie mam D200, ale macałem go na pokazach, a potem przetestowałem w studiu egzemplaz znajomego.
    chce kupic D200 lub D2X i przedtem dokladnie staram sie poznac sprzet i opinie uzytkownikow.
    po tym stwierdzeniu gmoszkowa znowu do niego uderzyłem i on potwierdza to co pisałem.

W D200 mozna zapisać NEFa bezstratnie i stratnie - na 2 sposoby.

Domyślnie

Jacek_Z. Można zapisać NEFa bez kompresji (jest to wówczas wersja bezstratna - bo bez kompresji), albo zapisać NEFa z kompresją i wtedy jest ona zawsze stratna. Nie ma trybu kompresji bezstratnej. Albo bez kompresji (15MB) albo mniej (40-50%), ale zawsze z kompresją stratną. Tak napisano w instrukcji.
    Jacek

Domyślnie

prosze nie utozsamiac kompresji ze stratami w zapisie.
    mozliwa jest kompresja bezstratna, to pisze tak ogolnie, a nie tylko do przypadku tego nikona, i to jest pewnik na 100%.
    jak jest w przypadku d200 nie wiem
    JK napisales -
    Można zapisać NEFa bez kompresji (jest to wówczas wersja bezstratna - bo bez kompresji)
    tak moze byc
    i napisales tez -
    Nie ma trybu kompresji bezstratnej
    otóż taki tryb jest w ogole mozliwy, tylko nie wiem czy wakurat jest zastosowany w d200, z tego co piszesz wynika, że nie.

Domyślnie

Z instrukcji wynika, ża albo kompresji nie ma i zapis jest bezstratny, albo kompresja jest i zapis jest stratny. Tak to zostało zapisane, ale z uwagi na fakt, że 10 milionów pikseli po 12 bitów na 3 kanały RGB daje więcej niż 15MB, można domyślać się, że jakaś kompresja bezstratna jest stosowana.
    Jacek

Domyślnie

ja tez tak sadze, moze to tlumacz polozyl, bo utozsamial kompresje ze stratami?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów