c3po
Tak, tylko ze masz rawa w niejako dwoch wagach. 25mb z dynamika i ok 5mb bez! Roznica chyba odczuwalna...
Szukaj
c3po
Tak, tylko ze masz rawa w niejako dwoch wagach. 25mb z dynamika i ok 5mb bez! Roznica chyba odczuwalna...
2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S
Tak, i dokładnie o tym ja napisałem. A Ty pisałeś że w S3 rawy są w pośrednich rozdzielczościach - a to jednak zupełnie coś iinnegoZamieszczone przez Redskull
![]()
To w takim przypadku D200 ma też rawa w kilku wagach - z kompresją i bez. Ale nie tak zrozumieliśmy - pytałeś o rozdzielczości. No to tu został tylko D2X który ma 2 rozdzielczości NEF (normalny i w trybie szybkiego kadrowania)
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
W takim razie przepraszam, ale poruszam sie po omacku i nie znam dokladnie zasady kompresji...
Zadam pytanie inaczej... Jakie sa posrednie wielkosci plikow NEF z d200. Chodzi mi o dostepna kompresje i poszczegolne objetosci plikow.
Acha, i ile traci sie na kompresji NEFa?
NEF masz ZAWSZE w jednej - maksymalnej - wielkości 3872x2592.Jakie sa posrednie wielkosci plikow NEF z d200
W innych markach i modelach też tak jest, zmniejszane formatu to tylko JPG.
Kompresja NEFa jest jedna - stratna, ale jak podaja zródła i obserwacje tak minimalnie
iz bez wiekszego wpływu na koncowy efekt zdjecia. A objetosc skompresowanego pliku
jest nieznana, nieprzewidywalna i nikt nie wie ile ich wejdzie na kartenawet licznik
aparatu. Producent zakłada, ze jest to około 40-50% mniejszy plik.
Ja pitole, nic juz z tego nie wiem... Jakto aparat nie zna wielkosci pliku? A kompresja odbywa sie bezposrednio w aparacie czy jak? Rany mowcie duzymi literamiKompresja NEFa jest jedna - stratna, ale jak podaja zródła i obserwacje tak minimalnie
iz bez wiekszego wpływu na koncowy efekt zdjecia. A objetosc skompresowanego pliku
jest nieznana, nieprzewidywalna i nikt nie wie ile ich wejdzie na karte nawet licznik
aparatu . Producent zakłada, ze jest to około 40-50% mniejszy plik.
krzysztofie otóz nie.
NEF w D70 jest stratny, ale w D200 masz do wyboru - stratny i niestratny!
wielkośc pliku NEF nawet w niestratnej kompresji może być różna!
Tiff jest niestratny, a można go zapisać z kompresją LZV - kompresją, ale niestratną.
Tracisz dopiero jak zapisujesz go jako jpg.
ile zdjęć na liczniku - nie wiadomo, zgodzę się, bo nie wiadomo ile będzie miał plik, a nie dlatego, że kompresja stratna
ale tu jest chyba tak jak w starym sofcie D70 - chyba to dopracują i zacznie to pokazywać precyzyjniej bo teraz odchyłka jest spora
Redskull - gdyby aparat zapisywał pliki jako nieskompresowany tiff, to by wiedział ile ma plik. Ale jak kompresuje - to nie wie! bo wielkośc pliku po kompresji zależy od wielu spraw - gładkie obszary na zdjęciu itp.
robiłeś tym S3Pro na jpg - aparat wiedział jaki będzie plik? i ile zdjęć zrobisz do końca karty? Tylko w przybliżeniu. W NEFie jest podobnie (ale nie muszą byc straty)
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
To w takim razie ile zajmuje 10-cio milionowy jpg? Acha i jaka karte pamieci polecacie (w gre wchodzi tez microdrive-dlaczego ich nie sprzedaja w sklepach?) A moze znacie jakies fajne banki danych z czytnikami kart?
Redskull litości.
10 milionwy jpg z D200 zajmuje mniej miejsca niż 12 milionowy jpg z Fuji S3Pro (w trybie małej dynamiki)
Pracowałeś z cyfrakami czy nie?
To zależy od stopnia kompresji jpg - masz kilka do wyboru, i od fotografowanego motywu (dużo drobiazgów wielokolorowych czy gładka płaszczyzna na zdjęciu?) - tego nikt nie poda precyzyjnie, bo nie mozna, w przypadku jpg tym bardziej.
microdrive widziałem na allegro
banki dane to osobny duży temat - omawiano na forum kilka - poszukaj
Ale roznica w poszczegolnych jpgach bedzie niewielka i oscylowac bedzie w granicach 0.5 a 1 mb, tak wiec prosze o podanie przyblizonych danych...
Z cyfra w ktora sam utopie 10k jeszcze nie pracowalem, mam sluzbowe s3pro na ktorym pstrykam i obchodza mnie tylko ustawienia robocze (przeslona itp.) oddaje surowke grafikom i oni robia reszte. Niektorzy umieja robic zdjecia a inni sa magikami od reszty, tak wiec wybaczcie moje zacofanie i niezliczona liczbe pytan....
Skontaktuj się z nami