Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie Pytanie do userow d200

Witam

Chcialbym tym razem zapytac o kilka szczoegolw dot. d200.

1. Jakie sa posrednie rozdzialczosci?
    2. Ile waza pliki NEF w poszczegolnych rozdzialczosciach?
    3. Jakie sa posrednie wartosci ISO?
    4. Jaka karta pamieci (3x1GB czy 2x2GB, a moze micro samsunga 5GB)?

Narazie to wszytsko. Odpowiedzi na poczegolne pytania pomoga mi w obliczaniu gotowki... No i zaspokoja ciagle rosnaca ciekawosc! A wogle to w sobote jade macac to "cudo" o zapadnie ostateny wybor pomiedzy d200 a s3pro
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Domyślnie

1) 3872x2592; 2896x1944; 1936x1296 - tylko jpg
    2) nef jest tylko w max rozdz i wazy 15MB - nieskompresowany
    3) od ISO 100 do 3200 co 1/3 EV
    4) 2x2GB
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie Re: Pytanie do userow d200

Cytat Zamieszczone przez Redskull
    1. Jakie sa posrednie rozdzialczosci?
    2. Ile waza pliki NEF w poszczegolnych rozdzialczosciach?
    3. Jakie sa posrednie wartosci ISO?

Odpowiedzi na poczegolne pytania pomoga mi w obliczaniu gotowki...
    Jak wage NEFa i wartosc ISO jesteś w stanie przełożyć na ilość gotówki ?

Domyślnie

Waga nefa=ilosc kasy na karty pamieci i ekonomiczne rozwiazania(do tego co wymienilem dochodzi jeszcze opcja 2x512+IMAGE TANK)

Wartosc ISO(posrednie bo 1600 podobno kicha)=kasa na jasne szklo lub mniejsza kasa na znosne ciemniejsze szklo

Dedukcja IMHO prawdilowa

P.S Z tym NEFem tylko w max rozdzialczosci to prawda??? Rany ale kicha! S3pro ma rawa nawet w posrednich rozdzialczosciach a 6mpx raw wystarcza do odbotki 20x30...

Domyślnie Re: Pytanie do userow d200

Narazie to wszytsko. Odpowiedzi na poczegolne pytania pomoga mi w obliczaniu gotowki... No i zaspokoja ciagle rosnaca ciekawosc! A wogle to w sobote jade macac to "cudo" o zapadnie ostateny wybor pomiedzy d200 a s3pro
    Ech, jest b. dobry. Duży, solidny - a mimo to leciutki, wszystkie guziory wreszcie są odpowiedniej wielkości, a nie dla liliputów. Szok - znienawidzone kółko trybu światłomierza, w F80 rzecz nieznośna, działa idealnie - wręcz uznałem, że to rozwiązanie to jednak świetny pomysł. Jeśli ktoś robi sporo zdjęć, nie ma się nad czym zastanawiać - to jest korpus fotografika. A S3pro to niestety zwykłe F80 z dolepionym gripem i matrycą... Jedyną jak dla mnie wadą jest to, że jeszcze go nie kupiłem, bo ciągle nie mam kasy

Domyślnie

@Czornyj

Mysle, ze mylisz sie w swej pobieznej ocenie. S3pro ma zupelnie inny chwyt niz F80. ten sprzet trzeyma sie tak pewnie, ze F100 wymieka! Pozatym "doklejony" grip to tylko zaleta, bo za gripa mb-d200 trzeba wywalic 600zl. Pozatym bezczescisz (moze i za mocne slowo) matryce s3pro, ktora jest extra. ISO 1600 to wartosc robocza a nie wymuszona, plastyka zdjec jest wspaniala i fuji daje rade z lampami analogowymi!

NO I JEST TANSZY!!!

Zapytacie pewnie dlaczego sie zastanawiam? Ano dlatego, ze s3pro to sprzet baaaaaaaaaaardzo powolny, choc po przyzwyczajeniu i zaakceptowaniu da sie zyc. Pozatym jest to juz aparat starszej generacji i utrata wartosci bedzie spora. Nastepny minus to serwis gwarancyjny.

Jesli chodzi o s3pro to mam w pracy, pstrykam sluby, studio i naprawde jestem w stanie byc obiektywny. Narazie probuje znalesc zloty srodek, wyliczyc sie z kasa i uzbierac jak najwiecej info na temat d200

Domyślnie

tak se mysle, ze jak sa watpliwosci w sprawie wyboru puszeczki, to chyba lepiej kupic ta tansza (niezaleznie od marki, jesli podobne zalety) i focic.
    Nie ma sensu nikogo niezainteresowanego namawiac, bo tylko bedzie narzekac, ze mu kilo gwozdzi wcisneli. A tych zainteresowanych tez nie ma co przekonywac bo i tak kupia
    to tyle w temacie nie na temat
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

Redskull : P.S Z tym NEFem tylko w max rozdzialczosci to prawda??? Rany ale kicha!

u Nikona to norma (tylko D2X ma chyba inaczej ale to przez tryb szybkiego kadrowania)
    u canona chyba tez nrma - to Fuji jest wyjatkiem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Redskull, słowa złego o matrycy S3Pro nie powiedziałem. Co do ergonomii, to chodziło mi nie tyle o chwytliwość chwytu (choć tutaj też d200 pokazuje klasę) ile o guziki i pokrętła - wreszcie wszystko w tym aparacie jest tam, gdzie powinno i działa jak trzeba, tzn w taki sposób, że łatwo trafić palcami na dany guzik/manetkę i łatwo zmienić nastawy bez odrywania rąk od korpusu. Przełącznik AF-S,C,M - działa lekko ale pewnie. Podgląd GO - wreszcie duży i tam gdzie powinien. Wspomniane pokrętło światłomierza. Duże, wygodne guziki przy LCD (spróbuj w d70 wcisnąć je w rękawiczkach!) Duży, wygodny przełącznik trybu pracy AF. I wreszcie - banki nastawów. Dla takich nieprzytomnych debili jak ja - rzecz wymarzona. Zawsze żyję w stresie, bo albo WB nie przestawię, albo ISO zapomnę zmienić, albo rozdzielczości, albo tryb koloru...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

P.S Z tym NEFem tylko w max rozdzialczosci to prawda??? Rany ale kicha! S3pro ma rawa nawet w posrednich rozdzialczosciach a 6mpx raw wystarcza do odbotki 20x30...
    S3 ma również rawa TYLKO i WYŁĄCZNIE w jednej i maksymalnej rozdzielczości - 6MPix. Raw może mieć różną wielkość ze względu na tryb dynamiki. 12 MPix to już interpolacja w sofcie. Dziwne używasz S3 i wypisujesz takie rzeczy ...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów