Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie NIKON D80 problem z kolorystyką - POMOCY

Witam bardzo serdecznie wszystkich użytkowników forum. To mój pierwszy post dlatego proszę o wyrozumiałość
    W sierpniu tego roku zamieniłem swojego Sony R1 na Nikona D80, bo chciałem mieć większe możliwości rozbudowy aparatu i oczywiście SZYBOSTRZELNOŚĆ, której nie mają hybrydy. Niestety nie jestem zadowolony z tej wymiany, ponieważ kolory jakie uzyskuje są nienaturalne wręcz dziwne. Mój obiektyw KITowy 18-70 miał BF i dlatego wymieniłem go na Tamrona 17-50, lecz problem z kolorystyką pozostał. Pracuję tylko na "M" nie bawie się w żadne programy tematyczne. Proszę powiedzieć w czym tkwi przyczyna takiej kolorystyki.
    Moje ustawienia:
    1. Optymalizacja zdjęcia - Normalne
    2. Balans Bieli K
    3. Używam D MATRIX (słyszałem, że pomiar centralny jest lepszy)

Zauważyłem, że problem ten występuje gdy ktoś ma nienaturalną twarz (duża ilość "tapety") lub gdy dominuje kolor żółty i czerwony.

http://img138.imageshack.us/img138/2384/dsc0135mv1.jpg
    a tu oryginalny rozmiar http://s006.wyslijto.pl/?file_id=07302089794443986284
    Pozdrawiam Pstryczek
    D80 | MB-D80 | T 17-50 2.8 | N 50 1.8 | SB-800 |

" Nie odbierajmy życia zbyt poważnie "

Domyślnie

Balans bieli na K - oznacza, że musisz sam wybrać temperaturę barwową dla danej sceny - jak nic nie zmieniasz to oznacza, że wszystkie kadry, niezaleznie od oświetlenia robisz z tym samym "zadanym balansem bieli" - wtedy nic dziwnego, że rezultaty bywają "zadziwiające"...

Osobiście doradzam robienie zdjęć w NEFach i wtedy przy wywoływaniu do Tiff lub jpg skorygujesz wedle uznania i bardzo precyzyjnie balans bieli. Dla takiej sytuacji (gdy robisz w NEF) możesz miec na stałe ustawiony AWB.
    Jak chcesz mieć precyzyjnie juz na etapie robienia foty to daj balans na "PRE" i rób na podstawie wzorca - szarej karty.

PS
    Fajna ta morda na zdjęciu - ale "tapety" to chyba nie ma?
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

dokładnie, zajrzyj do instrukcji na str. 58, a na razie przestaw WB na A
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Tak wiem o tym, że temperature ustawia się w "K" zwykle w plenerze używam 5600-5900 ale to w zależności od warunków. Z PRE też korzystam, na początku wydawało mi się to trudne do opanowania, ale po wnikliwym przeczytaniu instrukcji to już pikuś . Jestem troche przewrażliwiony odnośnie tych kolorów ponieważ R1 robił bardzo ładne zdjecia (obiektyw Zeiss 18-135 2.8-4.8 ).

Pozdrawiam i dziękuję za tak szybką odpowiedź

Domyślnie

Tak po cichu i w tajemnicy, to powiem, że ja też nie jestem zadowolona z balansu bieli w tym modelu..... zwłaszcza w sztucznym oświetleniu --tylko ciii

A na serio to w ogóle nie wiem, że jest to jakiś problem, bo wszystkie foty robię w NEFach, czego i Tobie życzę
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Mordka fajna ale akurat na tym zdjęciu najlepiej to widać, było ono jeszcze zrobione KIT'em 18-70 z BF także pomiar mógł się źle odbywac, bo obiektyw nie nastawiał ostrości tam gdzie powinien. Zauważyłem tez, ze podczas pracy z Sabinką w trybie TTL zdjecia są ciemne, muszę dodawać EV +1/3. Czytając inne posty to chyba normalne, że D80 nie przepala, a wrecz przeciwnie - nie doświetla Kupiłem LUSTRO i teraz zaczęła się dopiero zabawa.

Domyślnie

Ale to zdjęcie, które przedstawiłeś nie wiem czy ma jakąś dziwną kolorystykę, no chyba, że pies jest w rzeczywistości niebieski albo coś. Może zdjęcia Ci się mniej podobają bo w tamtym cyfraku miałeś hiper nasycone albo coś.
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Domyślnie

Dla mnie sierść jest jakaś taka dziwna :/ mało ostra, wydaje mi się, że to zdjecie nie jest ostre tam gdzie być powinno. Pole mam ustawione na pojedyncze (wąskie a nie szerokie) AF-S, celowałem na pyszczek a ostrość poszła w tył. Wrzuce kilka fotek z mojej puszki zrobionych różnymi obiektywami. Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pstryczek Zobacz posta
    ...... to chyba normalne, że D80 nie przepala, a wrecz przeciwnie - nie doświetla .....
    To chyba czytaliśmy różne posty. Większość twierdzi że D80 na matrycowym prześwietla a ty że na odwrót. Ciekawe pewnie w twoimD80 masz wnętrze z D70 który zdaniem niektórych nie doświetlał ? ? ?

Może się zdecyduj. Najpierw piszesz o kolorystyce a teraz o FF/BF .
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

Zastanów się nad głębią ostrości, która z reguły w przypadku lustrzanek jest mniejsza od kompaktów przy tych samych ustawieniach.

O Sony R1 słyszałem dużo dobrego, choć ten model nie jest już produkowany. Nikon D80 jest chwalony przez wielu użytkowników. Potwierdzają to testy na dpreview, fotopolis, optyczne.

Z doświadczenia wiem, że dobrze się spisuje na każdej sesji zdjęciowej - kilka zdjęć zawsze jest rewelacyjnych, a pozostałe prezentują wyrównany poziom. Przyznam jednak, że mocno eksperymentuję z ustawieniami. Ogólnie daje mi dużo frajdy.
    N_D80+N18-70DX+S75-300+CprimaS28N+Me_AF48-1

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów