Close

Strona 83 z 371 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593133183 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 3702

Domyślnie

Apple jest dwa trzy razy droższe od mojego składaka, którego złożył mi człowiek zajmujący się tym na codzień. Za darmo. A raczej dlatego, że zdecydowałem się kupić u niego składniki owego składaka. Komponenty nie są niewiadomego pochodzenia, część przyjechała z Chin, część z Tajwanu, a reszta z Korei, niektóre pewnie z tej samej fabryki, co sprzęt wkładany do Maców. Dobierałem je na zasadzie 'skoro chwalą je i są popularne, to i ja powinienem być zadowolony'. I rzeczywiście, komputer od momentu instalacji systemu do dzisiaj nie zawiesił się ani razu. Z tej perspektywy trudno mi pojąć przesłanie powyższej wypowiedzi.

Składanie komputerów to naprawdę nie jest fizyka jądrowa...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oem Zobacz posta
    niektóre pewnie z tej samej fabryki, co sprzęt wkładany do Maców
    Jedna z wielu tzw "mądrości ludowych".

Cytat Zamieszczone przez oem Zobacz posta
    Składanie komputerów to naprawdę nie jest fizyka jądrowa...
    Oczywiście. Raczej jest to układanie rysunku z puzzli 10-elementowych. Jednak jeśli ktoś sądzi, że wynikowy obrazek będzie takiej samej jakości jak narysowany jako całość, po prostu nie wie o czym pisze.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 28-12-2009 o 10:45
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Sam niegdyś sobie składałem komputery PC, czasem żadnych problemów, czasem coś się gryzło. Trzeba było kombinować szukać.
    Po jakimś czasie z tego po prostu wyrosłem, znudziło mi się po prostu dłubanie dla dłubania w komputerach. Komputer jest dla mnie tylko narzędziem i on jest dla mnie a nie na odwrót, ma być możliwie jak najbardziej niezawodny. Obecnie posiadam iMac 24". Jeśli nie był by to Apple z pewnością było by to coś markowego jak Dell, HP itp. Jestem w stanie dopłacić za komfort psychiczny
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej Olender Zobacz posta
    czasem żadnych problemów, czasem coś się gryzło.
    Bardzo trafnie Pan to określił. "Gryzie się" to sztandarowy termin paratechniczny, wyjątkowo dobrze określający poziom wiedzy i świadomości składaczy komputerów, wyrażających swoje opinie poparte nierzadko wieloletnim doświadczeniem w tej branży. Podobnym jest jeszcze "formatowanie" jako podstawowa metoda serwisowania systemów operacyjnych. Fakt jaki z tego wypływa to powszechny efekt nadymania się wszelakiej maści "fachowców" od komputerów, którzy często nie mają zielonego pojęcia co to prawo Ohma, ale jeden przez drugiego lepiej potrafią wetknąć kilka wtyczek i przykręcić kilka śrubek. Kiedyś były nawet w tym zawody.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Bardzo trafnie Pan to określił. "Gryzie się" to sztandarowy termin paratechniczny, wyjątkowo dobrze określający poziom wiedzy i świadomości składaczy komputerów, wyrażających swoje opinie poparte nierzadko wieloletnim doświadczeniem w tej branży. Podobnym jest jeszcze "formatowanie" jako podstawowa metoda serwisowania systemów operacyjnych(...)
    Trochę generalizowanie. Po jednym użytym określeniu nie można stawiać tez o innych. Nie uważa Pan że to jest płytkie? "Fachowców" myślących że znają się na wszystkim zawsze będzie sporo lecz jak wspomniałem, nie uogólniał bym.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    ....ale jeden przez drugiego lepiej potrafią wetknąć kilka wtyczek i przykręcić kilka śrubek.
    W zasadzie się zgadzam z całością wypowiedzi co do składaków ale żeby mieć pełny obraz prawie dokładnie w ten sam sposób są składane i firmowe stacje - co więcej każdy koncern mimo wizerunku marki i standardów iso i innych pierdół szumnie wsadzanych w materiałach marketingowych tak naprawdę redukuje jak może koszty po stronie składania. Myślicie, że dell czy hp są składane w wysterylizowanych laboratoriach na całkowicie zautomatyzowanej taśmie )) a jeśli tak myślicie to tym bardziej głęboki ukłon w stronę pr-owców )

Domyślnie

Trochę generalizowanie. Po jednym użytym określeniu nie można stawiać tez o innych.
    A dlaczegóż? Jeśli ktoś pisze, że składak jest super i nic się nie "gryzie" to powyższe zdanie jednoznacznie określa jego poziom wiedzy o poruszanej dziedzinie. To tak jakbym napisał że słońce jest zielone i jednocześnie spierał się że to rozmówca pisze bzdury a nie ja.

"Fachowców" myślących że znają się na wszystkim zawsze będzie sporo
    To była domena ludzi oświecenia.

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    W zasadzie się zgadzam z całością wypowiedzi co do składaków ale żeby mieć pełny obraz prawie dokładnie w ten sam sposób są składane i firmowe stacje -
    Montowane. Tylko montowane. A wcześniej jest jeszcze kilka innych etapów.

Domyślnie

Tak w zasadzie Apple też nie ma przecież swoich fabryk tylko podwykonawców jak Foxconn, AsusTek czy od Quanta

Domyślnie

Apple przy całej swej znajomości praw fizyki Ohma ma ofertę komputerów stacjonarnych, która jest - delikatnie mówiąc - dziwna. Jest świetny Mac Pro, który kosztuje majątek i np. wyposażony jest w kosztowne (a całkowicie zbędne z punktu widzenia wydajności pracy w środowisku Adobe) Xeony, długo, długo nic, a następnie kompaktowego imacza i miniacza, o dość mało imponujących możliwościach rozbudowy i konfiguracji. Można więc doktoryzować się z cudowności Apple, a jak przychodzi co do czego i wchodzi się do salonu, to nie ma co kupić. Przepraszam - ostatnio kupiłem u nich minimalistyczną klawiaturę (z uwagi na obłędny design).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Tak w zasadzie Apple też nie ma przecież swoich fabryk tylko podwykonawców jak Foxconn, AsusTek czy od Quanta
    Oczywiście. Idzie to nawet dalej, taki DELL na przykład zamawia całe gotowe urządzenia u chińskich wytwórców nawet tego nie pakując u siebie. Jednak z tej samej fabryki wyjeżdża dobrej jakości sprzęt jak i masówka. Dziwne?

Strona 83 z 371 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593133183 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów