Szukaj
no mysle ze dozywocie![]()
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
wracajac do tematu, jako 2 miesieczny macownik musze stwierdzic ze po 3 macbookach w ciagu miesiaca oficjalnie moge powiedziec ze quality control jest gorsza niz w sigmie. z kazdym bylo cos nie tak, cos dziala inaczej, jak nie urok to sraczka mowiac jednym zdaniem.
jednak po tych 2 miesiacach tak sie przyzwyczailem do maca, ze jak tacie kupilem laptopa z vista, po 30 minutach instalacji i konfiguracji stwierdzilem ze nigdy wiecej.
moim zdaniem jak spodziewasz sie cudow na kiju i super jakosci, to NIE KUPUJ MACA. jak masz dosyc pc i chcesz zobaczyc ciemna strone mocy --- mam whitebooka, wiec predzej jasna --- polecam.
aha, klamka zapadla... dostalem lightrooma pod choinke... jakos nie moglem sie przelamac do aperture.
Andrzej
Może troszkę dokładniej: "nie kupuj MacBooka". Są to Twoje przemyślenia na bazie jednego produktu. Zgadzam się z Tobą, natomiast niestety jest to następca iBooka, który został sworzony z myślą o "biednych studentach". Obejrzyj jak wyglądają PowerMac G5 czy Mac Pro. Matryce ACD też są niczego sobie. Najnowszy iMac również pozostawia konkurencję daleko w tyle (design i wykonanie). Akurat mój MBP ma delikatne wady konstrukcyjne, ale w trakcie użytkowania poznałem też jego zalety. Reasumując: do wypracowania opinii o całej linii sprzętowej (czyli marce) wypada poznać troszkę więcej niż jeden produkt.
Ja z kolei jakoś nie mogłem do Lightrooma, pomimo faktu, że przez pół roku się z nim męczyłem jako beta tester. Z Aperture z kolei jestem zadowolony. Na korzyść Lightroom zdecydowanie przemawia szybkość oraz niektóre możliwości przy obróbce. Natomiast możliwości interfejsu oraz dwumonitorowa praca w przypadku Aperture jest w moim przypadku wręcz nieodzowna. Mamy wolny rynek, każdy korzysta z czego mu wygodniej.
Jacklon - widzisz, ja bardzo chcialem uzywac aperture, nawet ten program prawie zawazyl nad moim zakupem macbooka kontra kolejny pc, probowalem sie prawie na sile zmusic... ale nie wyszlo. szczegolnie ze aperture wywalalo sie co pare minut na leopardzie (to mnie nie zniechecalo, wiedzialem ze bedzie do tego fix).
a odnosnie mbp konta mb hmmm... ja jestem osoba troche nerwowa, i wydajac $1250 na macbooka kontra $800 za jakiegos hp czy cokolwiek wypasione duzo bardziej - spodziewalem sie troche wiecej z jakosci, po wymianie na 2 macbooka, moja zona stwierdzila ze jak mbp uczyni mnie bardziej szczesliwym, to zdecydowanie powinienem go kupic, jednka u mnie jest to $1200 a $2400 + tax, wiec nawet na sile nie moglem sie przekonac do laptopa z wygieta obudowa przy matrycy za taka kase.
szybkosc sie dla mnie nie liczy tak bardzo (W granicach rozsadku oczywiscie), mam xbox do gier, pc do... w sumei to zona go przejela kompletnie, a jak bede potrzebowal kopa to macpro jest sliczny
nie zrozum mnie zle, macbook jest dla mnie super (cena, rozmiar, baterie, nawet design sprawia mi kupe radosci), kupilbym go jeszcze ze 2 razy conajmniej, napisalem to co napisalem bardziej ze wzgledu na ludzi jeszcze bardziej nerwowych odemnie, a czytajac wszytskie posty, duzo tu takich... ludzi wydajacych kupe kasy na wymarzone japko i potem narzekajacych do konca zycia i zniechecajacych wszytskich do okola do macow.
Andrzej
Siupes - doskonale Ciebie rozumiem. Informacje o wykonaniu iBook, MacBook w pełni podzielam. Jakość matrycy w nich też mnie już nie zaskakuje. Tylko we wcześniejszym poście odniosłem wrażenie jakbyś generalizował: Apple = mit dobrego wykonania. Chciałem po prostu zwrócić uwagę, że seria... flagowa(?) wciąż trzyma poziom. Choć obudowa w MBP jakoś nie w każdym miejscu wygląda na odpowiednio przykręconą...
Niemniej jednak co do jednego się zgadzamy: filozofia platformy pozostała niezmieniona i daleko zostawia konkurencję w tyle.
Dla mnie zakup MPB był koniecznością: potrzebowałem komputera właśnie do Aperture w terenie oraz przedłużenie biurka. A cena... fakt, optymistycznie nie jest. Troszkę mnie przyzwyczaił do tego IBM ze swoimi Thinkpad T-series. Niemniej jednak był to mój pierwszy nowy notebook (MBP) i zdecydowałem się na wersje "refurbished". Minimalnie mniej bolało
Pozdrawiam
Marcin
ja sie staram przyzwyczaic do mysli ze w kazdej firmie na rowni z projektantami siedza goscie i wymyslaja jak ukryc wszelkie usterki zeby wyszly dopiero po uplywie gwarancji zmuszajac do zakupu nowego produktu.
wlasnie... czy applecare mozna kupic przez caly czas trwania normalnej gwarancji apple? jakos nie wydaje mi sie zebym chcial wydac 1/3 wartosci laptopa na gwarancje, ale kto wie.
mojego macbooka wyliczylem na 2 lata, jak tyle przetrwa, to nie jest zle, a krzywe obudowy... hmmm... designed in cali made in china -> zla kombinacja
dodam jeszcze ze przesiadka na macbooka bardziej mnie ucieszyla niz przesiadka z d70 na d200, to chyba znaczy ze juz jestem fanatykiem apple![]()
Andrzej
W kraju, którym mieszkam o "Apple Care" nawet SAD nie słyszałNiestety w tym Tobie nie pomogę.
Ja posunięcie marketingowców Apple coraz częściej dostrzegam. Niech jako przykład posłuży fakt, że w nowych iMac są tylko błyszczcące / gładkie matryce. I już w firmach projektowych ich nie znajdziemy. No chyba, że dla sekretarek.
Ja swój PowerMac wyliczyłem na 5 lat przydatności. Połowę będzie miał wkrótce za sobą. Ponieważ D3 ma tą samą rozmiarową [pix] matrycę co D2x, sądzę, że jego żywotność = czas do zakupu aparatu po D3. A przyznać trzeba, że mało który PCet dla grafika / fotografa mógłby się tym poszczycić. Siłą rzeczy MBP będzie trzymał na pewno tyle samo. Ona ma matrycę tylko ~1440 x 900, więc możliwe, że dużo, dużo dłużej (GPU się nie napoci przy większych RAWach). Ale pożyjemy, zobaczymy. Na razie "pogratulujmy sobie dobrego wyboru"
Pozdrawiam
M.
Witam
Siupes musimy sie spotkac ,nigdy niemialem okazji pracowac na macu
D700,D300,N12-24 f4,N24-70 2.8,N28-70 2.8 ,N70-200 VR,AFS N50 1.4,N35 1.8 ,Sb800,sb900 ,manfrotto055d+486RC2
Skontaktuj się z nami