Szukaj
podoba mi sie jajko sadzone - 15
i to wystające na 16
i krater na 7
bo są najbardziej tajemnicze
kawał dobrej roboty
jakiś czas temu był tu na forum kropelkowy zawrót głowy, ale Twoje prace są inne... są lepsze![]()
Sam interesuję się wodą i światłem. Moim zdaniem świetne zdjęcia. Tutaj liczą się pomysły a te są bardzo ciekawe
D80......zapraszam na www.fotochelm.myboard.pl
Świetne...
DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoSwiecidełko
Jakie czasy naświetlania przeważały konkretnie 1/1000 cz krócej?
Ponieważ tak się złożyło, że akurat znam odpowiedź na to pytanie wtrące się odrobinkę w wątek...
Nie no takie czasy raczej nie mają tutaj sensu. W tego typu fotografi podstawą jest czas trwania błysku. Wiadomo, że im mniejszy błysk tym krócej trwa. Oczywiście implikuje to wyraźniejszy efekt zamrożenia (efekt stroboskopowy). Z mocą lampy nie można przesadzić w drugą stronę, gdyż wtedy zdjęcie wyjdzie niedoświetlone. Czasy na pewno były max 1/250 (synchronizacja), lecz pewnie jeżeli w pomieszczeniu było ciemno, to nie miało to najmniejszego znaczenia - dla np 1/60 czy 1/30 efekt byłby identyczny.
PS.
Gdzies kiedyś tutaj wyczytałem, że taki błyskacz jak sabinka 800 przy minimalnej mocy ma czas blysku rzędu ok 1/40 000 sek. Nie wiem na ile to prawda - nigdy empirycznie nie sprawdzałem.
Pozdrawiam
AK
=> całe życie zastanawiam się co tutaj umieścić <=
.....zazdroszcze (i to jeszcze jak! )
.....gratuluje
.....dziekuje.
D300/F5/F4s/F100/FM2/,N18-105 VR, N28-105mm/3,5-4,5D,N50/1,8 AF,N24/2,8 Ai-S ,N105/2,5 Ai-S , SB-28,SB-800 , Ν 17-55/2,8
Gratulacje Misia, kawał dobrej roboty. Miło się oglądało. Dzięki.
Skontaktuj się z nami