Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie przygotowanie zdjec do wywolania w A4

Witam,

mam do Was pytanie jak w temacie. Jak przygotowujecie zdjecia gdy chcecie je wywoalc w A4? Chodzi mi o RAWy z D70 i wywoalnie na papierze 300 dpi. Jaki sposob polecacie, zeby uzyskac jak najlepsza jakosc? Mozna to zrobic w PS? Czy zwykle resize wystarczy czy robi sie to w jakis inny sposob? Bede wdzieczny za wszelkie sugestie. Chcialbym przygotowac kilka zdjec A4 ktore beda wisialy na scianie w ramce za szyba, zdjecia sa czarno-biale.

Pozdrawiam

Michal

Domyślnie

Musisz zdjęcie powiększyć poprzez interpolację w jakimś programie graficznym z tym,że najlepsze efekty uzyskuje się stosując powiększenia do 10% czyli zdjęcie musisz powiększać kilka razy
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Ja bym nie powiekszal. Zaniesc maksymalny format z aparatu -- prosto do labu (tzn. po odpowiednich korektach). Na odbitce lepiej wyglada po prostu nieco mniejsza rozdzielczosc, niz skalowanie do 300 DPI.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig
    Ja bym nie powiekszal. Zaniesc maksymalny format z aparatu -- prosto do labu (tzn. po odpowiednich korektach). Na odbitce lepiej wyglada po prostu nieco mniejsza rozdzielczosc, niz skalowanie do 300 DPI.
    to też jest dobry sposób
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

bombel
    Gość

Domyślnie

Jest program, który w tym względzie działa cuda. I z góry mówię: też w to nie wierzyłem, i też kręciłem nosem, że fizyki, pixeli i tak dalej oszukać nie idzie. Idzie, sam widziałem, bo sam używam.

Program jest w postaci pluginu do PS'a; rzecz jasna materiał wyjściowy musi by dobry, bo znaczka pocztowego do 100x70 powiększyć się nie da (takich cudów jeszcze nie ma ), ale ogólnie rzecz biorąc powieksza się pliki z o wiele lepszą jakością, niż proste interpolowanie w PSie. Jeśli już zachodzi konieczność powiększania, wolę to, niż co innego.

http://www.imaging-resource.com/SOFT/GF/GF.HTM

Domyślnie

Dziekuje wszystkim za odpowiedz....Bede probowal

MikeP

Domyślnie

Jak zwykle za Stigiem Nie powiększaj tylko zostaw labowi! Mają niezłe oprogramowanie.
    Droga do Nikon!
    www D700, D70, AF-S 24-70/2.8, AF 50/1.4 2xSB900, SB800

Domyślnie

stosując powiększenia do 10% czyli zdjęcie musisz powiększać kilka razy
    wyobraz sobie , ze Kelby w nowej ksiazce podaje nowy sposób - ponoc efekty sa
    doskonałe ale dotycza minimum PS CS w którym to zaimplementowano nowy algorytm
    ponownego probkowania i badania w labie Adobe wykazały że:
    - okreslamy dowolny rozmiar obrazka i korygujemy jego rozdzielczosc na parametr
    360 pixel/inch, a
    - kluczem do uzyskania najwyzszej jakosci przy takim powiekszaniu jest zrezygnowanie
    z zalecanego przez Adobe sposobu Bicubic Smother. Zamiast niego nalezy wybrać
    opcje Bicubic Sharper.

sailor
    Gość

Domyślnie

najlepsze efekty uzyskuje się stosując powiększenia do 10% czyli zdjęcie musisz powiększać kilka razy
    mylisz sie niestety .. odpowiedni ku temu watek byl na forum, gdzie zostalo udowodnione ze efekty sa wrecz odwrotne

Domyślnie

1.) Znajdź lab, w którym podadzą Ci dokładnie jakie ma mieć wymiary obrazek w pixelach, żeby bez skalowania zajął np. format 20x30. Jeśli w labie nie mają dostepnej funkcji "no resize" to oprogramowanie labu automatycznie zmieni jego wymiary. Czym mniejsza zmiana wymiarów, tym gorszy efekt (oczywiście mowa o powiększaniu w granicach rozsądku, do 200%). Przeskalowanie bardzo ostrego obrazu np. o 1% wygląda fatalnie. Ja używam 2 labów, w jednym mają "no resize" i podali mi wymiary co do pixela, w drugim nie potrafili tego zrobić.

2.) Jeśli już masz wymiary co do pixela, to panujesz nad każdym z nich. Powiększ obrazek do takich rozmiarów i podostrz co trzeba np. filtrem USM albo innym który Ci się spodoba. Jeśli obrazek nie będzie przeskalowywany w labie, to mozesz go podostrzać "na żyletę", z dokładnością do pixela. Jeśli będzie skalowany - nie wolno tego robić, obraz powinien być miękki.

3.) Z moich doświadczeń wynika, że każde zdjęcie powinno być "wyostrzane" i "rozmywane" w różny sposób, zależny od końcowych rozmiarów. Np. na odbitce 30x45cm widać pięknie wszystkie niuanse głębi ostrości, a po przeskalowaniu do 640x420 (do internetu) właściwie głębia ostrości robi się ogromna, prawie wszystko jest ostre. W pierwszym wypadku podostrzam obiekt fotografowany, w drugim - rozmywam tlo.

4.) Najlepszym wg mnie sposobem wyostrzania w PhotoShopie jest założenie drugiej odpowiednio przygotowanej warstwy z detalami do wyostrzania, w trybie "soft light". Masz wtedy pełne panowanie nad tym co i jak mocno będzie wyostrzone.

[ Dodano: Czw 12 Sty, 2006 ]
    Zamiast niego nalezy wybrać
    opcje Bicubic Sharper
    też tak uważam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów