Cytat Zamieszczone przez Musashi_Miyamoto Zobacz posta
Oczywiście masz rację, co do 1 i podstawowego body, to raczej żaden średni format się nie nadaje, chyba że robisz tylko w studio lub jesteś fanem 6x6
słuszna uwaga. Jak kupisz lustrzankę jednoobiektywową 6x6 to tez ci wszystkiego nie załatwi. Nie będziesz miał mocnych szerokich katów, nie będziesz miał dłuższego tele, zakres czasów tez nie będzie b. duży. O szybkostrzelności i automatyce nie wspomnę. Tak wiem, są body z rozbudowaną elektroniką, automatyką, są dłuższe tele (ale nic specjalnego, taki nikkor 70-300 wszystko ci w małym obrazku załatwi, a to więcej niz 500 mm w 6x6, a takiego szkła nie dostaniesz za małe pieniądze). Na teraz cie sport, Af, szybkostrzenośc nie interesują, ale streetphoto - ? tez się te funkcje przydają i to ciężko robić 6x6. Da się, pewnie, ale to bez sensu. ja kiedyś robiłem sport i to dynamiczny w hali, na praktice LTL z obiektywem od pentacona na przejściówce - sonnar 180. Dziś to śmieszne.
jak kupisz 6x6 to i tak kupisz mały obrazek. Ja mam małoobrazkowy analog, cyfrę, 6x7 i do dyspozycji 645 i 4x5 cala. Nie idzie się oprzeć tylko na dużym formacie.