Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie czy warto sb-400 ?

Witam posiadam Nikon d50 i szukam niedrogiej lampy błyskowej i zastanawiam sie nad sb-400 za tym wyborem przemawia miedzy innymi cena około 420 zł za nowa, no i oczywiscie zgodność z systemem i-TTL oraz odchylany do góry palnik (60, 75, 90 stopni), co umożliwia wykorzystanie światła odbitego. Wiem ze sb-600 i sb-800 duzo lepsze i maja wieksza moc ale tez co za tym idzie duzo wyżasza cene . Prosze o pomoc i opinie czy warto kupic sb-400 ?

Domyślnie

Zdecydowanie nie warto. Mała LP nisko palnik i mała ruchliwość

Domyślnie

Myślę, że jak chcesz tanio to warto się rozejrzeć za jakimś tanim Metzem, lub czymś podobnym o takich samych możliwościach. sb-400 jest bardzo prostą lampą.
    Napewno warto uskładać i kupić sb-600. Używane chodzą po około 600 zł.

Domyślnie

jesli szukasz niedrogiej lampy to kup SB-600 uzywke mozna dostac za ok 600PLN a nowke na allegro za 750PLN.
    innej tanszej nie ma sensu brac chyba ze chcesz sie bawic w manualne ustawienia lampy.
    pozdrawiam
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Domyślnie

Dokładnie przemyśl/przelicz jak często będziesz używał lampy... jeśli dosyć często, np. co najmniej kilkanaście razy w roku to warto dozbierać do SB 600 (chociaż droga jest). Jeśli będzie to kilka razy w roku to szkoda kasy, najprostrze rozwiązanie będzie najlepsze - ja np. rodzinne imprezki obskakuję starą amity w manualu...
    SB400, moim zdaniem, jest dla bogaczy - cena nieadekwatnie wysoka do oferowanych możliwości... zwłaszcza LP pozostawia wiele do życzenia
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Ja używam manualnej lampy z odchylanym palnikiem za 60,- i jest super. Na 10 fotek 8 jest wiecej niż dobrych (jak dla mnie), brak cieni i ilość szczegółów jest super.
    Nikon D90, Nikon D60, N18-55VR, N18-135, N35 1.8, SB-600, Samsung WB500 i aparaciki po dziadku

Domyślnie

Ja też rozważałem zakup SB-400. Robię sporo fotek na różnych "rodzinnych" imprezach, itp ale...
    kupiłem SB-600. Pamiętaj że w orientacji pionowej, nie odbijesz od sufitu przy użyciu 400 no i jest ona słabsza.
    D40 / 18-55 / 55-200 / 35 1.8/ SB-600

Domyślnie

Stary kupuj sb26 albo sb 28 (sb28 - nie posiada fotoceli) wszystko w pelnym manualu jest banalnie proste. Dla mnie rewelacja za 450zl w stanie idealnym (kupilem nową sb-26 nieprodukowana od x lat) . Naprawde polecam, mozliwosci ogromne, moc jak w sb 800 dyfuzory, obroty w 2 plaszczyznach reg. moc w bardzo szerokim zakresie, reg zoom, podswietlenie nocne - illuminator - bardzo wydajna przy np weselach ( na jednym komplecie akku - hama zrobilem ponad 1000 fotek w poprawnej ekspozycji od sufitu przy iso 200 w D70s. Uwazam, ze jesli ktos nie uzywa CLS-a lub lubi sam poglowkowac i "cofnąć się" w rozwoju to SB-26 i naprawde niz lepszego nie potrzeba. Dodam tylko ze uzywam jej z parasolką i nie potrzebowalem nigdy mocy wiekszej niz 1/4 przy iso 100 na lampie (pszyslona od 5,6 do 11, czasem i 18scie ) myslę, że i mozna się wiecej nauczyc uzywajac " staroci " tak i w przypadku M42 .

W razie pytań o sb26 pisz.

Pozdrawiam i jednoczesnie alepuje o uzywanie trybu Creative Brain system

Domyślnie

moze i ja zapytam
    http://www.jessops.com/online.store/...tml?cm_vc=PPZ2
    warto? bo jesli warto, to po co przeplacac...
    czy tylko nikonowskie sb600 albo wiecej?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    moze i ja zapytam
    http://www.jessops.com/online.store/...tml?cm_vc=PPZ2
    warto? bo jesli warto, to po co przeplacac...
    czy tylko nikonowskie sb600 albo wiecej?
    trochę jak lampa marki Fotojoker, ja bym nie kupił z obaw. Choć przyznaję, że nie miałem w rękach i nie znam opinii użytkowników... może ich nie ma... )
    Nikon D500 z Sigmą 10-20 3.5 i Nikkorami 40 2.8 Micro, 105 2.8 Micro, AF-P 70-300 4.5-5.6 oraz Metzem 52 AF-1, wspierani przez osprzęt.
    Instagram | Flickr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów