Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: statyw do D40

Domyślnie statyw do D40

cześć. Prosze na początku byście po mnie nie jeździli za bardzo. wiem,wiem o statywy pytania to gdzie indziej. Niestety tam nie otrzymałem żadnej odpowiedzi, pomyślałem "może prawie nikt nie odwiedza tego miejsca" (patrz "pozostałe akcesoria") więc ryzykuje i umieszczam tutaj swoje pytanie. Jaki statyw do 300 zł i do używania w plenerze,górach, lesie itp. itd. Przechodził mi przez myśl Manfrotto 785B MODO, czy to będzie dobry statyw?? a może jakiś inny?? ejj no kogo mam zapytać jak nie was??
    pozdrawiam, Łukasz

Domyślnie

Jak w plener to może monopod tej samej firmy? Przy odrobinie wprawy z powodzeniem zastąpi statyw a jest bardziej poręczny, nie kupuj tylko plastikowych wynalazków, szkoda kasy a to co mam w stopce z powodzeniem "obsługuje" duże tele a przy okazji, niezłe do samoobrony jakby co
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

goldphoto YH324 + jakaś głowica MF i nie ten dział
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Ze swojej strony mogę polecić Slika Able 300 dx. Bardzo solidna konstrukcja.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    goldphoto YH324 + jakaś głowica MF i nie ten dział
    a masz ten statyw? jeśli tak to sprawdza się?? bo tak jakoś troche ciężki mi się wydaje ok 2,5kg.....
    pozdrawiam, Łukasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Frenczu Zobacz posta
    a masz ten statyw? jeśli tak to sprawdza się?? bo tak jakoś troche ciężki mi się wydaje ok 2,5kg.....
    mam i sprawdza się a że ciężki - jest taka dobra zasada - dobry statyw to ciężki statyw. Ciężki = stabilny

Sam też kiedyś jechalem na lekkich statywach (bo się mi nosić ciężkich nie chcialo) ale zawsze mnie wnerwiała ich niestabilność z max wyciągniętą kolumną, gibanie się itd. Cóż - chce się mieć stabilnie - trza się natargać
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

ja jestem w pelni zadowolony ze swojego ;]

Anyall TR-560
    D200, T17-50, N100 2.8MF, SB-24

Domyślnie

Może trochę przegnę pałkę, ale kiedyś okazyjnie kupiłem Manfrotto 455B (dałem za niego chyba 430PLN i nie wiem czy jest dzisiaj na rynku ten model, ale pewnie jest odpowiednik) z glowicą kulową i uważam, że wcześniejsze statywy z którymi miałem do czynienia to był zgniły kompromis
    Od kiedy używam tego statywu i wężyków nie funkcjonuje u mnie pojęcie "ruszone zdjęcia", ale swoje waży, to trzeba przyznać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    mam i sprawdza się a że ciężki - jest taka dobra zasada - dobry statyw to ciężki statyw. Ciężki = stabilny

Sam też kiedyś jechalem na lekkich statywach (bo się mi nosić ciężkich nie chcialo) ale zawsze mnie wnerwiała ich niestabilność z max wyciągniętą kolumną, gibanie się itd. Cóż - chce się mieć stabilnie - trza się natargać
    jest też druga zasada mówiąca że dowolny statyw będzie zawsze za ciężki by go nosić i za lekki by stabilnie utrzymać aparat.

Domyślnie

Mogę doradzić tak.
    Najlepiej mieć dwa statywy. Jeden lekki, nie za duży (doskonale nadaje się do biegania po mieście, na wycieczkach, można go zabrać do samolotu, itp) - firma, byle się za szybko nie rozleciał. Zawsze to lepiej miec byle jaki statyw ze sobą, niż nie mieć wcale. Drugi ciężki, markowy, do wypadów foto. Jaki? W każdej marce jest kilka ciekawych modeli godnych polecenia. Jeżeli tanio to Velbone, jeżeli dla szpanu, albo bez ograniczeń kasowych to Manfrotto.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów