Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie USB -> COM problem

Witam!
    Sprawa wygląda tak:
    Posiadam frezarkę CNC Roland Modela. Jest to dosyć nowy wytwór, jednak nie posiada żadnego innego portu oprócz COM. Jak ustrojstwo podpinam do komputera stacjonarnego, wyposażonego w COMy zainstalowane pod PCI (brak na płycie głównej) wszystko jest w porządku. Jednak miałem potrzebę podłączenia frezarki do notebooka. Jako, że przenośniak nie ma COMów, dokupiłem emulator COM pod USB. I nastąpiła porażka, jakaś tam transmisja idzie (można ustawić stół i wrzeciono), ale w przypadku właściwej transmisji (tj. rozpoczęcia frezowania) frezarka wykonuje takie bzdury, że się śmiać i płakać chce...
    Porty ustawiałem na wszystkie możliwe sposoby, instalowałem najświeższe sterowniki i nic to nie dało.

Wiecie może o jakimś patencie na takie emulatory, czy po prostu mogę to sobie w buty wsadzić?

pozdrawiam rsz
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Kiedyś próbowałem podłączać COMową mychę do portu PS/2 (przez przejściówkę), bezskutecznie. Z tego co wiem przejściówki COM/USB też nie gwarantują 100% kompatybilności...
    Skoro to laptok, to może lepiej sprawdziłaby się karta PCMCIA z portami COM? Widziałem takie coś na Allegrze.

Domyślnie

Com czyli db 9-pinowe ma tych pinów 9 jak sama nazwa wskazuje a usb ma 4 ścieżki więc coś musi iść po wspólnych kanałach. No i tu może być problem

Domyślnie

Ja mam takie ustrojstwo - przejsciówka usb>com, ale nie mam z nią żadnych problemów. Używam jej między innymi do komunikacji z multimetrem i starą nawigacją - wszystko dyga bez problemu. Może to kwestia przejściówki, której używasz. Spróbuj z inną, w końcu to groszowa sprawa.

Domyślnie

Ja mialem taka sama sytuacje z Vinyl Cutterem (nie wiem jak to przetlumaczyc na PL), pomoglo ustawienie predkosci wysyly na 9600 a odbior na cuterze 2 razy szybciej.
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Domyślnie

jacek.gold - ales wypalil usb i rs to sa serial - czyli szeroegwe - nie sa jednak zgodne

przejsciowka na USB dziala jak emulator COM - nastepuje zmapowanie virtualnego COMa do programiku/drivera - jesli chesz poslac cos na IRQ3 addr 3f8h na com1 czy cos w tym guscie to nie idzie to na spzet tylko do drivera - ten robi z tego ramki transmisyjne USB zrozumiale przez kontroler zamontowany w interfejsie - a ten rozpakowywuje te instrukcje i generuje sygnaly na zlaczu RS - ilosc drucikow nie ma tu nic do rzeczy - w koncu przejciowka IDE2USB zamienia 40(80) kabelkow na 2 (nie 4 - w usb sa 2 zasilania i 2 sygnalowe)

jak chesz sie zdziwic to poczytaj o transmisji single wire - leci na jednym drucie

fIlek - sprawdz : jakie napiecie daje przejsciowka ? 3,3V czy 5V ?
    sprawdz inna przejsciowke (firma) - obniz tez szybkosc transmisji i proboj inny bity stopu/parzystosci - on/off/software - prawdopodobnie rozjezdzaja sie ramki danych dlatego glupoty wychodza - sproboj tez inny program sterujacy - moze on jakies kwaitki doklada - np wlasne ramki danych a USB tego nie trawi (soft)

mam podobna sytuacje z ploterem rolanda - na plycie Nvidii nie dziala wogole (LPT sa na PCI)
    na inetlowych plytach lub laptoku smiga
    nie dziala tez po wlozeniu innej karty LPT na PCI
    natomiast drukarka z podobnego okresu - HP LJ5 z 1993 drukuje bez problemu - nawet LCD 4x40znakow wysterowalem poprawnie a ploter ani dudu - wycinam sieciowo z innego kompa i 15m kablem

na 99% bedzie dzialac na karcie PCMCIA z 2x RS9 - dziala to w czystym DOSsie nawet ( interfejsy do samochodow wymagaja 2x com i chodza pod dosem - wiec na nowych lapach jest ciezko nie mowiac o windowsie

koszt niestety kolo 300zl
    dlatego wiekszosc ludziskow kupuje starego lapa kolo PII 300-500Mhz i z nich wycina

zajrzyj na www.cnc.info.pl - chlopaki na pewno cos doradza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madburn Zobacz posta
    jacek.gold - ales wypalil usb i rs to sa serial - czyli szeroegwe - nie sa jednak zgodne

NO
    Czasem lutuję takie wtyczki a nie jestem elektronikiem więc na chłopski rozum to jak mam np 7kabelków wlutować w tym np zwora 2+7 to jakby nie popatrzyć jest ich więcej niż w usb. Ale to na chłopski rozum

Domyślnie

www.meditronik.com.pl

Jesli oni nie maja odpowiedniej karty to ciezko bedzie.
    Jak potrzebuje czegos nietypowego to lece od nich.
    Kupilem np. karte na PCI 6xRS232, trzeba bylo podlaczyc drukarke do kodow kreskowych, drukarke fiskalna, czytnik kodow kreskowych - dziala wszystko.
    Powinni miec cos do laptopa.

Domyślnie

Dzięki. Spróbuję z PCMCIA.
    Swoją drogą, to COM jest strasznie porąbany. W ploterze Summa mam do wyboru COM lub USB. Pod USB zdecydowanie lepiej śmiga (nie zwalnia na łukach). Że też tak szanująca się firma jak Roland nie mogła zauważyć, że świat idzie do przodu i nie zainstalowała USB w frezarce. No chyba, że to ma jakieś techniczne uzasadnienie, ale na tym to się nie znam.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Dzięki. Spróbuję z PCMCIA.
    Swoją drogą, to COM jest strasznie porąbany. W ploterze Summa mam do wyboru COM lub USB. Pod USB zdecydowanie lepiej śmiga (nie zwalnia na łukach). Że też tak szanująca się firma jak Roland nie mogła zauważyć, że świat idzie do przodu i nie zainstalowała USB w frezarce. No chyba, że to ma jakieś techniczne uzasadnienie, ale na tym to się nie znam.
    Nie znam sie na tym ale spece od urzadzen mowia, ze o ile RS232 byl ok to USB nie nadaje sie z jakichs wzgledow do tego typu transmisji - chodzi zapewne o specyfikacje i jakies problemy z tym zwiazane.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów