Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Intrnet WiFi

Domyślnie Intrnet WiFi

Pewnie są ludzie którzy mają problemy z dostępem do internetu, ja właśnie do nich należę, mam niestety tylko BLUECONECT i to w takim miejscu, że właściwie jest tylko transfer GPRS i prędkość 53kb/s i nie ma nawet najmniejszych szans by TPsa czy inna firma zrobiła jakiś ADSL.
    W poszukiwaniach rozwiązań wymyśliłem coś takiego:
    Zainstalować Neostradę lub inny stały dostęp u znajomego w mieście gdzie akurat jest taka możliwość, i zastosować urządzenie bezprzewodowe sieciowe, do transmisji między urządzeniem u znajomego a moim komputerem.
    Problem jest tylko do pokonania jeden, mianowicie odległość, - w linii prostej jest to 6km i niestety trochę drzew po drodze.
    I teraz pytanie, czy istnieją urządzenia które pozwoliłyby na takie rozwiązanie problemu.
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

Niestety, w przypadku wifi widzialność z punktu do punktu to warunek konieczny. Można ewentualnie zrobić testy, bo samo 6km to dla niezłej antenki kierunkowej yagi to żaden problem. Do tego karty dlink, lub coś podobnego i voila. Anteny muszą być dość wysoko zamocowane, jeśli kolega mieszka w bloku, to super, ewentualnie wysoki dom. To samo u Ciebie - wypadałoby umieścić antenę jak najwyżej. Martwią mnie jednak te drzewa... W razie czego - http://www.yagi.pl - tam jest sporo sprzętu i niezłe charakterystyki.

pebees
    Gość

Domyślnie

Widzialność, jak pisze fIlek, to podstawowa sprawa. A reszta - zależy, ile masz kasy Jeśli przeznaczysz na to z 10 tysięcy, to będziesz miał 100 megabitów radio na 30 km

Domyślnie

pebees dobrze prawi. Ale myślę, że 5 GHz mozna niższym kosztem założyć.

Drzewa można obejść małymi masztami na dachach. Ważna jest tzw. strefa Fresnella
    anteny nie takie drogie. To przykładowy link. Ap też kupisz w dobrej cenie.
    Myślę, że w 2,5-3 tyś. góra i net śmiga.

Sprecyzuj czy drzewa czy wielki las

pebees
    Gość

Domyślnie

legionize można. W 3-4 tysiącach zmieści się z dobrymi antenami kierunkowymi, masztami, skrzynkami, kablami, urządzeniami do połączenia (dobrymi) i całą resztą. Choć można i na dobrych antenkach 8 km na 2,4GHz spiąć, na szajsowatych delinkach Wiem, bo robiłem i działa Jedyna wada tego rozwiązania, to konieczność co jakiś czas zresetowania urządzeń (te tanie szajsy potrafią często się wieszać).

Domyślnie

Nie widzę problemu nie stawia AP gdzieś w polu żeby wieś miała chata. Tylko robi punkt-punkt. AP u kolegi Ap u tomajk'a. Zwiecha- reset robi jeden lub drugi. Wszystko w zaciszu domowego ogniska nie przerywając ulubionych czynności.

Inna sprawa to czy neo można rozdzielać poza obrębem jednego lokalu. Ale nigdy nie widziałem jeszcze żeby kogoś sprawdzali
    Ostatnio edytowane przez legionize ; 31-10-2007 o 20:48

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez legionize Zobacz posta
    Nie widzę problemu nie stawia AP gdzieś w polu żeby wieś miała chata. Tylko robi punkt-punkt. AP u kolegi Ap u tomajk'a. Zwiecha- reset robi jeden lub drugi. Wszystko w zaciszu domowego ogniska nie przerywając ulubionych czynności
    Aha. A kable z dachu i ośmiometrowego masztu, w sumie ze 25 metrów do anteny? O nie. Apka stawia się możliwie najbliżej anteny, co najwyżej trzeba prąd podciągnąć na maszt Ale wtedy nie ma zacisza domowego ogniska, no chyba, że reset poprzez odłączenie zasilania

Domyślnie

Ap na strychu dalej skręta po LANie. Ze strychu do masztu dużo nie będzie. Zakładam maszty góra 4-5 m
    Ostatnio edytowane przez legionize ; 31-10-2007 o 20:51

Domyślnie

a w Wałczu nie mają przypadkiem netu po WiMAX? Bo z tego co widzę to jest http://www.internet-radiowy.pl/Wa%C5.../internet.html a wimax to NLOS (no line of sight) czyli nadajnik i odbiornik nie muszą siebie widzieć
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

absolutnie jedyny problem to drzewa - niemal każda badziewna antena kierunkowa wyrobi na 6 km - nie ma innego wyjścia jak przetestować kierunkowe na masztach...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów