Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: jesiennie 2

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie jesiennie 2

podrzucam 2gi zestaw jesiennych widoczków, tym razem po przeczytaniu wskazówek mistrza swiatlo

Czy tak jest ok ?

1

2
    ######################
    D50 | T17-50 | 55-200VR | T90

Domyślnie

Ujmij z deczka saturacji i będzie ok.

Domyślnie

Mi tam ta 'saturacja' nie przeszkadza... jak to mawiali dobra landryna nie jest zła...
    Natomiast gdzieś jakość uciekła
    Pozdrawiam.
    MamiyaRB67, D90, D70, 12-24, 18-70, 28-80, 35, 50, 180, 70-300...
    |||blog ||| maciejsimm.com|||

Domyślnie

saturacja jest kwestią gustu i autora. Moim zdaniem całkiem poprawny klasyk ze wskazaniem 2-ki (lepsza ostrość)
    I'm not always right, but I'm never wrong...

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Parę uwag:
    1. Błagam aby mnie nie "mistrzowano". Najlepiej to bym się usunął w cień i w ogóle nic tutaj nie robił. Lubię robić krajobrazy na swój kolorowo-sielski sposób, i przez to teraz mam tutaj tylu przeciwników którzy z zadowoleniem dołują moje prace, że odbiera mi to chęć publikowania. Tak więc powoływanie się na mnie niekoniecznie jest dobre.

2. Jeżeli Ci chodzi o metodę izolacji nieba niebieskim kanałem i lekkiego przesunięcia reszty 'hue' na lewo w kierunku żółci, to bardzo dobrze się to udało. Mi się to bardzo podoba, ale jak powiedziałem - z tego powodu znajdziesz tutaj wielu przeciwników.

3. Żeby zadowolić owych "przeciwników", to powinieneś teraz zamieścić drugą wersję zdjęcia w mrocznej czarno-białej wersji. Poproś All My Life o procedurę. Daj jeszcze duże szumy. Powodzenie murowane. Pamiętaj - kolor jest be, natomiast "dramatyczna" czerń jest cacy. Pamiętaj - na dobry krajobraz jest tylko jedna jedyna i jedynie słuszna szkoła - dramatyczna czerń i biel. Wszystko inne to jak krucyfiks na wampira.

4. Pamiętaj aby zamieszczać zdjęcia z bardzo nieatrakcyjnych miejsc, bo zdjęcia z malowniczych miejsc są też objęte tabu. Za takie miejsca masz automatyczne odjęte punkty. Zapytaj Le Sir'a o zdanie na ten temat.

5. Twoje zdjęcie bardzo mi się podoba. Ładna jesień, ładny klimat, ładna obróbka i technika. Podoba mi się odbicie w wodzie. Ale to tylko ja, a ja jestem tylko ja...

Domyślnie

Kurcze dzięki wszystkim za opinie, a Twoja swiatlo jest dla mnie ważna szczególnie !

ad 1 . Przepraszam swiatlo - od teraz bede Twoim cichym fanem

ad 2 . każdemu nie dogodzisz ...

ad 3 . Tylko ja nie umiem jeszcze dobrze do BW konwertować, a na szum mam uczulenie - więc nici z artystycznego zdjęcia na razie

ad 4 . nie masz pojęcia jak tam było okropnie i ile musiałem malować w PS żeby tak to wyglądało - więc może jakiś punkcik jednak ?

ad 5 . dzięki wielkie za takie słowa, podniosłeś mnie na duchu

PS. co do jakości , ostrości i saturacji, to mając za nic wszystkie najlepsze praktyki które (chyba ?) znam z lektury tysięcy postów tego forum użyłem kitowego obiektywu z polarem za 30 zł z saturacją podkręconą na maxa w puszce robiąc zdjęcia w JPG'ach - coś mogłem bardziej skopać ?
    Pytanie jak te zdjęcia by wyglądały jakby jakiś fachowiec się tam zawieruszył ...
    ######################
    D50 | T17-50 | 55-200VR | T90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlasiukk Zobacz posta
    Pytanie jak te zdjęcia by wyglądały jakby jakiś fachowiec się tam zawieruszył ...
    Wygladaja i sa dobre wiec sie amatorszczyzna nie wykrecaj

Domyślnie krajobraz

czesc
    jak dla mnie SUPER
    ale co ja tam - szczeniak jestem
    i sie nie znam
    "kucharza nie ocenia sie po patelni"

Domyślnie

Swiatlo cos ci sie dzisiaj żółć przelala ;]

Bez przesady. W jedno i druga strone. Polemizujac z toba Swiatlo i pozostalymi (sory autorze, ze w tym temacie ale bedzie to sie odnosic do twoich zdjec) ktorzy wyznaczaja jakies swoje kierunki w krajobrazie na tym forum to moim zdaniem:
    - nie jest latwo zrobic dobry krajobraz
    - nie jest latwo zrobic dobry krajobraz w kolorze (zrownowazenie barw i nasycenie, swiatlo, kadr ktory nie przeszkadzalby i ktorego kolory by nie "zakrzykiwaly")
    - nie jest latwo zrobic dobry krajobraz w b&w (odpowiednie warunki - pora dnia, swiatlo to najwazniejsze i "widzenie" kadru w b&w)
    - od poczatku do konca wszystko jest kwestia gustu.

Jak dla mnie:
    - jestem zachwycony wiekszoscia prac Swiatlo (ale i kilka mniej udanych bylo)
    - jestem zachwycony wiekszoscia prac Marcina (ale i kilka mniej udanych bylo)
    Ale nie dlatego, ze ktos z was jest mi blizej jesli chodzi o indywidualny gust (tu musialbym rzeczywiscie skreslic kogos), ale chodzi o kwestie techniki i wypracowania sobie indywidualnego stylu. I pasji w tym wszystkim. I za cholere nie wiem czemu sie tak prztykacie ;]

Stad tez i twoje zdjecie wlasiukk oceniam nie pod katem li tylko gustu (bo to, ze wole szatynki to chyba nie musi oznaczac, ze dobry portret brunetki czy akt blondynki mam zrugac z zalozenia prawda?) tylko wykonania.
    Zatem - moim zdaniem nie potrzebnie dwa ujecia bo roznia sie niewiele (oczywiscie roznia sie znacznie, ale kadrowanie i jednakowe kolory sprawiaja, ze kojarze to z gra graficzna 'znajdz x roznic'). Ale fajne nasycenie kolorami - wcale nie za duze, bo podkresla sloneczny dzien i pore dnia (kurcze dzisiaj takie swiatlo mialem przez jakis pol godziny ale nie zdazylem do chaty po sprzet...). Jedyne za co dam minus to za badyle na dole. Kadrujac tylko tak, zeby ujac odbicie do wierzcholkow drzew i dajac wiecej nieba, moim zdaniem fotografie by sporo zyskaly. Dostaly by oddechu w postaci wiekszej polaci blekitu dla zrownowazenia brazow i zolci na dole. Bo sam wiesz, ze w krajobrazie kadrowanie 50/50 to tak nie za bardzo jest widziane ;]
    Mz - dobre zdjecie/a z minusem w postaci badyli na dole.

pzdr.

Ps. I "peace&love brothers nikonians" ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    2. Jeżeli Ci chodzi o metodę izolacji nieba niebieskim kanałem i lekkiego przesunięcia reszty 'hue' na lewo w kierunku żółci, to bardzo dobrze się to udało. Mi się to bardzo podoba, ale jak powiedziałem - z tego powodu znajdziesz tutaj wielu przeciwników.

3. Żeby zadowolić owych "przeciwników", to powinieneś teraz zamieścić drugą wersję zdjęcia w mrocznej czarno-białej wersji. Poproś All My Life o procedurę. Daj jeszcze duże szumy. Powodzenie murowane. Pamiętaj - kolor jest be, natomiast "dramatyczna" czerń jest cacy. Pamiętaj - na dobry krajobraz jest tylko jedna jedyna i jedynie słuszna szkoła - dramatyczna czerń i biel. Wszystko inne to jak krucyfiks na wampira.

4. Pamiętaj aby zamieszczać zdjęcia z bardzo nieatrakcyjnych miejsc, bo zdjęcia z malowniczych miejsc są też objęte tabu. Za takie miejsca masz automatyczne odjęte punkty. Zapytaj Le Sir'a o zdanie na ten temat.

5. Twoje zdjęcie bardzo mi się podoba. Ładna jesień, ładny klimat, ładna obróbka i technika. Podoba mi się odbicie w wodzie. Ale to tylko ja, a ja jestem tylko ja...
    Czarku,
    chyba masz dziś fatalny dzień...?! Z Twojego postu wylewa się jakaś gorycz, żal a szczerze mówiąc to brzmi to jak wypowiedź zawistnika...!
    Co to za utajone pretensje i gorycz niedowartościowania, co to za katalogowanie gustów, co to do cholery za manieryzm szufladkowania oglądających?!!!
    Jestem na NIE.
    Jesteś niesprawiedliwy, bardzo niesprawiedliwy!
    Mam nadzieję, że Ci przejdzie

Jola

Teraz o samych zdjęciach - jak dla mnie za dużo saturacji - i choć ja sama lubię czasem poszaleć z kolorkami to jednak tutaj jest mz przedobrzone. Minimalnie odjąć i będzie OK
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów