Szukaj
Drogi Andrzeju, jeśli mogę się w ten sposób zwrócić..
Rożnice pomiędzy tymi zdjęciami są widoczne na "pierwszy rzut oka" ale nie jestem do konca przekonany jak w Twojej puszce na jpeg i poniekąd na nefa działają ustawienia z menu. Z tego co przeczytałem jpeg jest bezposrednio obdziergany ustawieniami m.in wyostrzanie, kontrast itd , natomiast raw(nef) ma zapisane informacje o ustawieniach uzytkownika i, z tego co wiem niektore programy automatycznie wprowadzają tą korekcje na zdjęciu.
Może wyjasniam tą sprawe niejasno, sorki.
Moim zdaniem, w tym przypadku są minimalne różnice wyostrzenia.. i wlasnie ta operacja jest tu moim zdaniem najgorsza. Nie wiem jakiego programu używasz ale prawdopodobnie "zakładasz" na zdjęcie jakieś automatyczne wyostrzanie całej fotki i program radzi sobie słabo. Zauważ,. najbardziej to widać w niejscach duzych kontrastów - zniekształcenia są widoczne, naprawde. Wiem ze ta cala obróbka to niby pierdoła i najważniejsze są same fotki.. w analogu o dziwo moim zdaniem jest duzo łłatwiej... nie mówiąc już o slajdach
Powracając do sprawy rawów, to róznice mozna najbardziej dotrzec rozjaśniając zdjęcie kiedy wychodzą szumy, raczej nie chciane w makroBo szumy to nie to samo co ziarno
To wszystko to tylko onanizm techniczno-sprzętowy ale w przypadku cyfry nie ma innego wyjścia.
Aha.. jesli "życie" zdjęc konczy sie na papierze fotograficznym to ok ale jesli oglądamy to na przyzowitym monitorze crt, to jednak widac. W sumie nie mam rewelacji bo tylko crt LG 795FT
Chciałem podziękowac z a zdjęciaDziękuje
pozdrawiam
borregaard poproboj sobie poprostu cos zalozyc zeby osiagnac np wieksze szczegoly w swiatlach czy cieniach, kolory kontrast itp o ile uznasz ze sa potrzebne. Jak zaczniesz robic cos na jpg to np zaczna Ci wychodzic dziwne ziarno w Rawach mozna sporo z tych rzeczy uniknac.
Np w ACR mozesz przeciez dac ustawienia domyslne dla nefa czyli ustawienia jakie aparat zrobilby dla jotpegach. Majac to zawsze mozesz albo wywolac bez zmian i bedzie w zasadzie to samo a zawsze masz mozliwosc zmiany![]()
Skontaktuj się z nami