Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Domyślnie

Czyli jednak ten N 70-180 jest wymarzonym rozwiązaniem. Duża możliwość dobrania sobie odległości ostrzenia. Tylko że za niego można dostać całe dwie 60-tki
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Tylko z 60 przy pelnym wyciagu przy stali odwzorowowania 1:1 to od mordy szkla do obiektu bedzie mial gora 2-3 cm a nie 6-7.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Tylko z 60 przy pelnym wyciagu przy stali odwzorowowania 1:1 to od mordy szkla do obiektu bedzie mial gora 2-3 cm a nie 6-7.
    Nie mow, ze jest gorzej niz z sigma 50/2.8, ktora podjzdza na 4cm. W specyfikacji nikona widzialem http://nikonimaging.com/global/produ..._28d/index.htm, ze 60-ka podjezdza na 90mm. Jeszcze lepiej kupic sigme 70mm, ktora wdg specyfikacji podjezdza na 11.2cm. Jest to wynik lepszy niz dla tamrona 90/2.8 (10cm). Jak juz napisano, istotne jest jak bardzo obiektyw rosnie przy ostrzeniu z bliska i jak gleboko schowana jest w tubusie przednia soczewka.

Domyślnie

W 60/2.8 przednia soczewke masz bardzo gleboko osadzona, to szklo nie wymaga oslony p. slonecznej.

http://www.mir.com.my/rb/photography...mf28/index.htm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    Czyli jednak ten N 70-180 jest wymarzonym rozwiązaniem. Duża możliwość dobrania sobie odległości ostrzenia.
    nie. On zupełnie nie przeastrza przy zmianie ogniskowej. Odległość ma stałą, zoomem sobie robisz szerszy albo węższy kadr. To super zaleta tego obiektywu.
    Bez soczewki ma skalę 1: 1,3 czyli tak prawie 1:1. Te skalę osiąga z soczewką +3 dioptrie.
    Optyczne i mechanicznie świetny, jedyna wada, że nieco ciemny - przez co AF na śrubokręcie nie jest szybki w innych niż makro zastosowaniach. Bo w makro i tak sie przymyka i ostrzy ręcznie, więc jasność i prędkość nie sa na pierwszym miejscu.
    Miałem - polecam, na allegro co pare miesięcy sie pojawiają w cenie około 2 - 2,2 tys.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Teraz sprawdziłem - 37cm. Chociaż przy sporej długości może nie zostać tak wiele odstępu między czołem, a obiektem Zastanawiam się też, czy przy masie 1kg z groszami jest taki poręczny przy makro?
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Hej. Z tym Nikkorem 60/2.8 rzeczywiście jest tak źle do makro. Na stronach podają, że ostrzenie od 22 cm. Właśnie zastanawiam się nad tym obiektywem i nie wiem czy warto płacić 2x więcej za Nikkora 105.
    Kup używany, porób sobie na wiosnę i w lecie zdjęć - jak się nie spodoba, sprzedasz za niewiele mniej i kupisz coś innego. Ja tak swoją 60-tkę skprzedaję od dawna i sprzedać nie mogę, bo .... to świetny obiektyw. Kolory, ostrość - super. Jedyna wada to rzeczywiście niewielka odległość ostrzenia, co w przypadku poważniejszych zastosowań makro raczej nie jest wskazane.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów