Czyli jednak ten N 70-180 jest wymarzonym rozwiązaniem. Duża możliwość dobrania sobie odległości ostrzenia. Tylko że za niego można dostać całe dwie 60-tki![]()
Szukaj
Czyli jednak ten N 70-180 jest wymarzonym rozwiązaniem. Duża możliwość dobrania sobie odległości ostrzenia. Tylko że za niego można dostać całe dwie 60-tki![]()
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Tylko z 60 przy pelnym wyciagu przy stali odwzorowowania 1:1 to od mordy szkla do obiektu bedzie mial gora 2-3 cm a nie 6-7.
Nie mow, ze jest gorzej niz z sigma 50/2.8, ktora podjzdza na 4cm. W specyfikacji nikona widzialem http://nikonimaging.com/global/produ..._28d/index.htm, ze 60-ka podjezdza na 90mm. Jeszcze lepiej kupic sigme 70mm, ktora wdg specyfikacji podjezdza na 11.2cm. Jest to wynik lepszy niz dla tamrona 90/2.8 (10cm). Jak juz napisano, istotne jest jak bardzo obiektyw rosnie przy ostrzeniu z bliska i jak gleboko schowana jest w tubusie przednia soczewka.
W 60/2.8 przednia soczewke masz bardzo gleboko osadzona, to szklo nie wymaga oslony p. slonecznej.
http://www.mir.com.my/rb/photography...mf28/index.htm
nie. On zupełnie nie przeastrza przy zmianie ogniskowej. Odległość ma stałą, zoomem sobie robisz szerszy albo węższy kadr. To super zaleta tego obiektywu.
Bez soczewki ma skalę 1: 1,3 czyli tak prawie 1:1. Te skalę osiąga z soczewką +3 dioptrie.
Optyczne i mechanicznie świetny, jedyna wada, że nieco ciemny - przez co AF na śrubokręcie nie jest szybki w innych niż makro zastosowaniach. Bo w makro i tak sie przymyka i ostrzy ręcznie, więc jasność i prędkość nie sa na pierwszym miejscu.
Miałem - polecam, na allegro co pare miesięcy sie pojawiają w cenie około 2 - 2,2 tys.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Teraz sprawdziłem - 37cm. Chociaż przy sporej długości może nie zostać tak wiele odstępu między czołem, a obiektemZastanawiam się też, czy przy masie 1kg z groszami jest taki poręczny przy makro?
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Kup używany, porób sobie na wiosnę i w lecie zdjęć - jak się nie spodoba, sprzedasz za niewiele mniej i kupisz coś innego. Ja tak swoją 60-tkę skprzedaję od dawna i sprzedać nie mogę, bo .... to świetny obiektyw. Kolory, ostrość - super. Jedyna wada to rzeczywiście niewielka odległość ostrzenia, co w przypadku poważniejszych zastosowań makro raczej nie jest wskazane.
Skontaktuj się z nami