Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Termo pasty

Domyślnie Termo pasty

Właśnie jestem na etapie składania kompa.
    Mój mały dylemat dotyczy past termoprzewodzących.

Otóż mam radiator Artctic Cooling (freezer 7 bodajże) z preaplikwaną od razu na spód pastą.
    Doczytałem już że jest to AC MX-1.
    Nie wiedząc o tym wcześniej kupiłem w sklepie pastę zalmana ZM-STG1 (tą z pędzelkiem).

No i teraz zastanawiam się która będzie lepsza.
    Czy wytrzeć MX i zaaplikować Zalmana, czy też może ten AC MX-1 nie jest taki zły ?

A może zostawić na razie MX i zobaczyć jak się będzie sprawować, tylko nie wiem jak będzie potem z ewentualnym usuwaniem takiej już "przepracowanej" pasty.

Czytałem już dość sprzeczne opinie dotyczące obu produktów.
    Będę wdzięczny za informacje dotyczące doświadczeń z wyżej wymienionymi.
    grupa In-Focus || moja Picasa
    D80 | Tokina 12-24 | N35 f2 | N85 f1,8 | S70-300 APO | Slik 400dx | Cokin P | Naneu K3L / Slingshot 200

Domyślnie

Doświadczenia z Arcticową nie mam gdyż ja od razu po zakupie komputera ściągam wszystkie dostępne radiotory , czyszczę z oryginalnych "past termoprzewodzących" i nakładam nową - obecnie Zalmana STG-1 będącą obecnie najlepszą pastą na rynku. Jeszcze się nie spotkałem aby producent czegokolwiek nakładał dobrej jakości pastę, więc profilaktycznie - celem obniżenia temperatur o kilka stopni ( a to już wiele) - nakładam swoją.
    Reasumując - Zalman spowoduje spadek temp. procka o dobrych kilka stopni więc nakładaj śmiało skoro już go masz. Przecież nie kupiłeś go aby na niego patrzeć
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

mam i uzywam MX'a - spoko pasta, choc nakladanie nie nalezy do najwygodniejszych. Zalmana nie uzywalem.

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Osobiście uzywam ta pastę ARCTIC SILVER 5. Zauważyłem spadek temperatury o 5-6 stopni. Pasta dobrze sie nakłada, jak i usuwa podczas wymawiany na nowa. Polecam.

Domyślnie

AS 5 jest najlepsza wg mnie
    Ostatnio edytowane przez marbed ; 06-11-2007 o 09:24
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

Arctic Silver 5 !

Domyślnie

OCZ Ultra 5+
    Arcitc Silver 5
    Arctic Ceramique

Te trzy w takiej kolejności. Wszystkie sprawdzone w praniu.
    Ostatnio edytowane przez wavman ; 06-11-2007 o 14:18
    Grupa GRYF | D300s | MB-D10 | N12-24/4 G DX AF-S | N17-55/2.8 G DX AF-S | SB-800 | and ...

Domyślnie

Dzięki za wszystkie rady.
    Zrobiłem tak jak radził Nowart.
    Starłem MX-1 i zaaplikowałem Zalmana.
    I jak na razie myślę że nie jest źle.
    C2D E6750@3,2ghz - Temperatura ok. 20st w idle (chwilami nawet 18-19 ), 40st w czasie testów Orthosem,
    przy czym po zakończeniu testów dosłownie w parę sekund wraca do 25 a potem do 20.

No i było to moje pierwsze nakładanie pasty w życiu, więc łatwość użycia też miała znaczenie
    grupa In-Focus || moja Picasa
    D80 | Tokina 12-24 | N35 f2 | N85 f1,8 | S70-300 APO | Slik 400dx | Cokin P | Naneu K3L / Slingshot 200

Uprawnienia umieszczania postów