Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Szkła do d200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bury_bury Zobacz posta
    Dziękuję za twoją opinię. Mam czas do poniedziałku i niestety, do czasu jak nie sprzedam starego aparatu, jestem zmuszony kupić tylko jeden obiektyw. I zastanawiam się nad właśnie Tokina 12-24 lub Tamronem 17-35 lub nad Sigmą 17-35. A ogóle zastanawiam się nawet nad sigmą 24-70 a z czasem jako uzupełnienie właśnie Tokinę 12-24. Kurcze ogólnie to trudna sprawa mając okrojony budżet. Dziękuję za waszą pomoc. Oczywiście wszystkie 2.8 i 2.8-4.
    ..szczerze odradzę Sigmę 24-70 f:2,8 ..wiem, że niby idealnie dopasowana jest do zakresu ogniskowych szerokiej Tokiny, ale te 4mm nie ma w tym wypadku dużego znaczenia. Mówię oczywiście o alternatywie Tamrona 28-75. Miałem dwie takie Sigmy przed Tamronem.. po pierwszej myślałem, że trafiłem na nienajlepszą sztukę. W testach wychodziło mi lekkie mydło w lewej dolnej cześci klatki i to w dość dużym zakresie, po pewnym czasie wymieniłem ją na kolejną i dokłądnie to samo (testowałem na 2-body D70s i D50 wtedy jeszcze) Tamron jest nieporównywalnie lepszy, lżejszy, nieco szybszy i nie wymagający aż tak dużych średnic filtrów. Jeśli trafisz na dobrą sztukę (a tutaj musisz niestety powybierać - podobnie zresztą jak przy 17-50) będziesz długo zadowolony.
    d800|d600|n28g|s50|n14-24|n24-70|t70-200|sb910|sb900|reporter dual rs

Domyślnie

A podpowiedz mi proszę jak sprawdzić czy sztuka na którą natrafiłem jest OK - na co zwrócić uwagę ?? PS. A miałeś do czynienia z tamron 17-35mm 2,8-4di ld - w sumie tańszy od tokiny o jakieś 500 zł... Na jakimś forum znalazłem info że są modele made in china lub japan czy takie rozgraniczenie jest ważne ??

Domyślnie

W obecnej sytuacji (wejście nikona w FF) nie inwestowałbym w szkła DX - za 2 lata ten format będzie wymierał. Do D200 (biorąc pod uwagę jego ostrość - słabą) najlepszy wybór to :
    1. Droższy wariant - N17-35/2.8, N50/1.4, N80-200/2.8N razem około 8kpln.
    2. Tańszy wariant - N20-35/2.8, 50/1.8, N80-200/2.8pompka razem około 4kpln.
    Piszę o dobrych używkach.
    Inne warianty (ciemne) i optyka niezależna to półśrodki z których szybko sie będziesz wycofywał.
    Pozdrawiam Piotr.
    D750_N17-35/2.8_N24-70/2.8_S35/1.4_N70-180micro_N80-200AFS

Domyślnie

Ale bez szaleństw - na początek chciałbym kupić coś co przyda się w przyszłości a przy okazji pozwoli mi poznać aparat.
    używany AFS 18-70? Dużo na nim nie stracisz, a pozwoli na rozeznanie w temacie.
    A później sam zobaczysz, poczytasz i zrozumiesz w co zainwestować.
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za waszą pomoc - zdecydowałem się na Nikkor 1,8D i jestem mega zadowolony. Oczywiście chce teraz uzupełnić o jakąś ogniskową 50-200 lub 300 może być 70-200 lub 300...lub inne - proszę bardzo o sugestie.

Domyślnie

Witam wszystkich - jestem nowym użytkowanikiem forum.
    Mam prośbę o pomoc w dobraniu szkieł do d200 - mam body które dostałem w prezencie i nie chciał bym dokonać niewłaściwego wyboru szkieł - nie chciał bym żałować.
    Chciałbym robić zdjęcia na imprezach ze znajomymi (rodzinne) ale i krajobrazy no i pewnie jakiś zoom by się przydał. Robie też dużo zdjęć koniom... Nie chce szaleć więc jakaś stałka z 1,8 - może 50mm ?? a reszta szkieł 2,8 i powinno wystarczyć.
    Ale bez szaleństw - na początek chciałbym kupić coś co przyda się w przyszłości a przy okazji pozwoli mi poznać aparat. Pewnie napadnie na mnie teraz multum osób po co ci taki aparat skoro jesteś amatorem itp lub użytkownicy którzy będą radzili szkła za 5k pln - a ja potrzebuje rzeczowej pomocy w dobraniu szkieł za rozsądne pieniądze. A jest z czego wybierać i trochę się w tym wszystkim pogubiłem. Z góry uprzejmie dziękuję za pomoc.
    sprawdzilem: 18-200 VR DX, 17-55 2.8 DX, i 24-85 2.8-4 D, z D200 ostre zdjecia mam tylko z tym ostatnim.
    Z 18 -200, aberacja chromatyczna i rozmydlanie, 17-55, to samo tylko troche lepsza ostrosc, fotografia w alpach, mam na mysli slonce -snieg -czern prawie niemozliwa, aberacja na granicy snieg-skala-czern, obwodki czerwono niebieskie. To tak praktycznie, moge przyslac probki ta aberacja istnieje zawsze w zoomach tylko jak bardzo.
    Zobacz: http://www.photozone.de/8Reviews/len..._284/index.htm i pozostale szkla.
    pozdrowienia
    Alek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kostrzyn/Wrocław

Domyślnie

Plecam sigme 17-70 1:2.8-2.5 Makro (ktore sobie naprawde dobrze radzi) lub Tamrona 17-50 1:2.8 nie ma makro ale jest rewelacyjnym szklem w swoim zakresie cenowym oraz Tokine 50-135 1:2.8 malo dostrzegane szklo ale ma rewelacyjny obrazale za to AF slabo dziala pod ostre swiatlo, w sigmie trzeba sprawdzic na miejscu czy wystepuje FF czy BF bo moze sie to zdazyc ale wtedy na miejscu mozna ja podregulowac w sklepie czy w serwisie.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów