czy ktoś może mi pomóc? szukam umowy na wykonanie zdjęć do kalendarza firmowego. dzięki wielkie
p.s. czy ja mogę wymagać aby na kalendarzu była informacja kto zrobił zdjęcia?
Szukaj
czy ktoś może mi pomóc? szukam umowy na wykonanie zdjęć do kalendarza firmowego. dzięki wielkie
p.s. czy ja mogę wymagać aby na kalendarzu była informacja kto zrobił zdjęcia?
FX
ok
powiedz mi jeszcze, umowa o dzieło jak np w przypadku ślubów? tylko oczywiście zmienione pola eksploatacji. Jak nazwać dokładnie zdjęcia które chce sprzedać? jakieś miniaturki w umowie? co dopisać? szukam w necie i znajduje tylko umowy o dzieło na reportaż ślubny lub royalty free. a nie o to mi chodzi
czy w takiej umowie muszą być informacje, że nie zbywam praw autorskich itp?
FX
prawa autorskie sa twoje. sprzedajesz prawo dopublikacji zdjec w w taki a nie inny sposob. czyli udostepniasz dla danego pola eksploatacji
ale wydaje mi się że umowa o dzieło będzie lepsza bo w przypadku faktury VAT 22% podatku zapłacisz a koszty praktycznie żadne, a w um. o dzieło koszty 20%.
NIKON...
a od kiedy to ty placisz vat? zawsze wydawalo mis ie ze do uzgodnionej kwoty dolicza sie vat, ktory placi klelint
co do podatku - 19%, przy umowie o dzielo zaleta koszty uzyskania przychodu 50% wiec podatek wyjdzie polowe mniejszy, ale przy fakturze jesli masz jakies koszty firmowe to podatku nie zaplacisz wcale![]()
ustalmy wpierw, czy mkwiek prowadzi działalność ? nie, bo by nie pytał o umowę. Jak nie prowadzi działalności, to nie może być płatnikiem VAT i może najwyżej wystawić rachunek do umowy o dzieło. Z tym, że kupujący musi prowadzić działalność (musi być to firma) bo nie można podpisywać umów o dzięło między dwoma osobami fizycznymi nie prowadzącymi działalności.
punkty o przeniesieniu (jakiejś części) praw autorskich powinieneś koniecznie wręcz umieścić, bo wymagają one formy pisemnej.
Moje systemy: Nikon F i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i około 30 szkiełek.
Skontaktuj się z nami