Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Sd - 8a

Domyślnie Sd - 8a

Witajcie.

Czy może używa ktoś z Was tego Battery Pack'a? ( jak w temacie? )
    Przymierzam się do zakupu. Potrzebując większej wydajności no i szybkości ładowania lampy. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. W opisie znalazłem coś takiegio:
    • Zewnętrzne źródło zasilania zapewniające większą wydajność lampy. Przeznaczone do współpracy ze wszystkimi lampami serii SB z kompatybilnym mocowaniem.
    • połączenie: przy użyciu przewodu SC-16.
    • Czas ładowania: 3 sek. (baterie alkaliczne); 2 sek. (baterie NiCd).
    • Wyzwolenie błysku: 250 (baterie alkaliczne); 100 (baterie NiCd).
    • Źródło: 6 baterii (alkalicznych/NiCd, LR6/AM3).
    • Wymiary: 69 x 158 x 25 mm.
    • Waga: 140 g (bez baterii)
    Czy to pomyłka w druku? 2-3 s. czas ładowania? Teraz pracując z piątym paluszkiem ( AA ) jest mi za "wolno" a ładuje trochę szybciej ( IMHO ) niż 2-3 sek. Więc gdzie tu większa wydajność? Przy zdjęciach seryjnych 5 fps to nie ma szansy sie SD-8A załadować. Dlatego potrzebuje Waszej opinii.

Domyślnie

Wszystko się zgadza. Normalnie masz czas ładowania (katalogowo) około 4s dla czterech akumulatorów i około 2.9s dla pięciu akumulatorów. Z BP czas dla akumulatorów wynosi około 2s, czyli jest o 1/3 krótszy. A i tak musisz uważać, żeby nie "zagotować" lampy bo wymiana palinika tania nie jest.
    Jacek

Domyślnie

przy zdjęciach seryjnych jest duża szansa ubić flasza :P - jak poczekasz 2 tygodnie to będe miał toto i ci podam ile ładuje

Domyślnie

za to napiszę nie dam się ściąć, ale podany wynik to o ile dobrze pamiętam czas ładowania po całkowitym rozładowaniu kondensatora lampy, po pełnym błysku. to nie jest wcale zły wynik.miałem to urządzenie. jeśli robisz reporterkę gdzie trafiają się serie, ważna jest ciągła gotowość lampy do błysku możesz spokojnie kupować.
    na 99% 5fps pełnych błysków nie dostaniesz.
    Ostatnio edytowane przez RomanZWrocławia ; 28-10-2007 o 12:32
    myślę co piszę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez step.tom Zobacz posta
    Teraz pracując z piątym paluszkiem ( AA ) jest mi za "wolno" a ładuje trochę szybciej ( IMHO ) niż 2-3 sek. Więc gdzie tu większa wydajność? Przy zdjęciach seryjnych 5 fps to nie ma szansy sie SD-8A załadować.
    rozumiem, że ładuje ci się krócej niz 2 sek po pełnym oddaniu energii przez lampę? Czyli w wersji błysku M 1/1?
    Bo w pracy na TTL jest tylko doładowywanie (chyba, że TTL dał ci pełną moc, byłes na skraju zakresu)

do zdjęc seryjnych istotniejsze niz czas ładowania jest praca ułamkiem mocy lampy. Zwiększ ISO, otwórz przysłonę. Podejdź bliżej uzywając nieco szerszego kąta. Od razu ci się skróci czas ładowania lampy.
    Koniecznie poczytaj w instrukcji o studzeniu lampy po zrobieniu kilku zdjęc seryjnych.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peecee Zobacz posta
    przy zdjęciach seryjnych jest duża szansa ubić flasza :P - jak poczekasz 2 tygodnie to będe miał toto i ci podam ile ładuje
    Dzięki. Czekam więc.Rozumiem, że zza wielkiej wody przesyłka do Ciebie dociera? Ceny tam mają zajefajne ( w porównaniu do europejskich )

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    rozumiem, że ładuje ci się krócej niz 2 sek po pełnym oddaniu energii przez lampę? Czyli w wersji błysku M 1/1?
    Bo w pracy na TTL jest tylko doładowywanie (chyba, że TTL dał ci pełną moc, byłes na skraju zakresu)
    Z ustawieniem M 1/1 staram się nie nie pracować, ale jest to czas ok .2s. Używam TTL i właśnie nie zawsze jest możliwość śrubowania ekspozycji, dlatego potrzebna jest większa moc. Oczywiście nie kosztem lampy aczkolwiek to tylko sprzęt i się zużywa.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    Koniecznie poczytaj w instrukcji o studzeniu lampy po zrobieniu kilku zdjęc zakresu)
    Właśnie tu mam problem bo lampę kupiłem co prawda nową z gwarancje natomiast instrukcja kończy mi się na str.100. Jeżeli wiesz coś o tym i jest to napisane w rozdziałach obejmujące strony których nie mam byłbym wdzięczny za info... No chyba, że przeoczyłem wcześniej.

Uprawnienia umieszczania postów