Close

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 140

Wątek: Analog umiera ?

Domyślnie

inni dostawcy w mieście też nie mieli. Będę ściągał z Poznania albo z Warszawy na przyszłość - wysyłkowo.
    Co do terminu gwarancji - jak po kilku dniach towar dotarł to pan powiedział, że towar wędruje między magazynami w europie, tak by zszedł, a nie ma swiezej produkcji.
    Ja jestem ich stałym klientem i przy okazji rozmawiałem o innych sprawach.
    Co do obrotu w swojej hurtowni to stwierdził, że dawniej sprzedawał około 20 tys rolek filmów, a teraz sprzedaje około 3 tys. A sporo hurtowni się pozamykało! On jest dzieki temu jeszcze na rynku - bo przejął zaopatrzenie tych zakładów fotograficznych, które dawniej kupowały papier w rolkach do labów od innych. A teraz mimo, że obsługuje wiele więcej labów i sklepów ma takie samo zejście papierów jak dawniej, a negatywów wiele mniej. Ludzie robią mniej odbitek. Zostawiają sobie pliki cyfrowe na monitory albo drukują na drukarkach.
    Analog umiera. Ceny korpusów analogowych poszły na łeb w ostatnim roku - dwóch. Takie ceny za F5, F100!!!, a za duży i wielki format? Na allegro był duży zestaw Sinara p2 za niecałe 10 tysiecy, to samo z cenami Hasela i Mamiyi - wiem bo to obserwuję i żałuję że nie sprzedałem 2 lata temu. Tylko optyka sie trzyma, bo pasuje do cyfry.
    Mam nadzieję, że Nikon nie zrobi numeru i że nie wymyśli zmiast FF jakiegoś nowego systemu z inną optyką (chodzi mi o nie mocowanie typu F)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

pebees
    Gość

Domyślnie

Jacek_Z, jeśli chodzi o filmy to polecam, nie tyklko Tobie, http://fotograf.fir.pl/sklep/index.php . Dobre ceny, uczciwa i szybka realizacja. W sumie niedużo tam na razie kupiłem (jakieś ze 40 filmów), ale mam dobre zdanie i naprawdę, jeszcze raz, POLECAM.

A co do Nikona i jego planów.. nie sądzę, by nie weszli w końcu w pełną klatkę. Chyba, że mają w zanadrzu jakieś naprawdę cudo, albo zmieniają politykę o 180 stopni.

Domyślnie No i Nikon skonczyl analoga :(

No i koniec analogu od Nikona
    http://www.nikon.co.uk/press_room/re...w.aspx?rid=201
    As a result of the new strategy Nikon will discontinue production of all
    lenses for large format cameras and enlarging lenses with sales of these
    products ceasing as soon as they run out of stock. This also applies to
    most of our film camera bodies, interchangeable manual focus lenses and
    related accessories. Although Nikon anticipates that the products will
    still be in retail distribution up to Summer 2006.
    D800, D200 + SB900 + N14-24 2.8, N24-120 + N28-300 + N35 + N10,5, Nikon F90x

Domyślnie

pebees - podałes fajny link, ale nie mogę z nich korzystac bo nie maja tego co chcę - udowadnia to niestety to co mówiłem
    w spisie filmów jest z firm Fuji i Kodak tylko jedna pozycja ze średniego formatu (120) !!!
    w dodatku jest to Velvia 50 - o której słyszałem ze nie jest już robiona, zastąpiona Velvią 100.

nie jestem płynny w angielskim, a te materiały w drugim linku o końcu analoga są dość długie. Będa robić tylko F6 i FM10 i kilka obiektywów - tyle pojąłem
    może ktoś napisać co wyczytał tam więcej?

i znowu moge powiedzieć tylko że wykrakałem analog umiera
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dokładnie tyle. F6 FM10 i garść podstawowych obiektywów MF, żeby konserwatyści nie dostali zawału. Podziękowali plastikowym SLR-om (w sumie niewielka szkoda), długim nikkorom MF, shiftowi 28mm, obiektywom powiększalnikowym i WF. Reszta to marketingowy bełkot...

Domyślnie

dzięki, tu zaopatrzenie w materiały 120 jest lepsze (teoretycznie)

bombel
    Gość

Domyślnie

Przypomina mi się dyskusja sprzed lat (sprzed tylu, że jeszcze nie było internetu, co samo w sobie może dziś wydawać się dziwne) - czy umrze dźwiękowa płyta czarna z dziurką - jedyny szlachetny nośnik muzyki.

I co? Zalew CD jest, a LP ani nie umarł, ani nie jedyny szlachetny - co kto lubi.

A ileż to było wydziwiania, że książka papierowa zaniknie przez internet i dzisiejszą młodzież... Co prawda kupowanie książek spada, jak donosi prasa, ale mnie biblioteka papierowa przyrasta. Czytelnictwo może spadać, ale mnie rośnie i jak dla mnie, to to jest ważne.

A wracając do meritum - w dobie globalizacji to było do przypuszczenia. Nawet Bentley już nie jest brytyjski, tylko należy do BMW - ot, taki paradoksik...

Spokojnie. Nikona rynek do tego zmusza, tak im się wydaje. Jak nie Nikon, znajdzie się ktoś, ktoś będzie analogi robił, i jak znam życie za parę lat przyjdzie na nie moda, jak dzisiaj na winyle. Będzie się wspominało o ekskluzywności... Kto wie, czy nawet młodzi Dominikowie (ci od najlepszych obiektywów) nie będą wtedy wpadać z pytaniem, jaki to teraz analog zakupić. Najlepszy, rzecz jasna.

Domyślnie

pisząc, że analog umiera wiadmo, że nie mam na myśli że nie będzie go już wcale. Ale co to za życie jak sie będzie miało 0,01% rynku?
    jak jest z popularnścią winyli w dobie CD i już mp3 ?
    ile to procent rynku?
    zostanie to tylko niszą nieistotną dla ogółu, tylko dla pasjonatów i tyle
    ale to nie powód do zmartwienia.

sailor
    Gość

Domyślnie

Jacku .. jeszcze jakis czas temu mialem swietny kontakt z czlowiekiem posiadajacym hurtownie ktory sprowadzal mi prawie wszystko co chcialem .. lacznie z moja ulubiona agfa rsxII w srednim formacie, ktora od 2 lat w polsce jest jakos dziwnie nie do dostania .. nie wiem czy jeszcze ma takie mozliwosci ale jesli chcesz to moge przekazac namiar. faktem jest ze czas oczekiwania czasem byl ok 1.5 tyg ale przeciez mozna kupowac z wyprzedzeniem

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów