Close

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 140

Wątek: Analog umiera ?

Domyślnie

mowicie o dzisiaj, czy o za 5 -7 - 10 lat?
    dostepnosc materialow juz bardzo jest ograniczona, nie latwo zobaczyc caly asortyment w jednym sklepie/hurtowni
    ja w wojewodzkim miescie nie moglem dostac w najwiekszej hurtowni 20 sztuk dia kodaka 120 - 100 ISO, juz mi bylo obojetne czy VS czy inny - nic, zadnego, Velvi tez nie - na zamowienia bo nie schodzi. Za kilka dni sciagna. A terminy waznosci "swiezych" materialow - pol roku? - przezucaja miedzy hurtowniami, a nie nowe dostawy.
    W Warszawie, Krakowie nie ma problemu, ale w malych miasteczkach?
    tasma filmowa bedzie produkowana wiecej lat jak zauwazyl Czornyj, ale to wymuszone przez przemysl filmowy i bedzie coraz drozsza.
    Kodak zaprzestal produkcji papieru czarno - bialego. Jak to cos nie znaczy to ja nie wiem.
    Ale jak zbankrutuje jakas firma typu Ilford to co - skąd?
    Ja nad tym bardzo ubolewam, lubie duze cz-b powiekszenia i fotografie analogowa.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Aha i jeszcze jedno.
    Mam analoga i przez 4 lata nie zepsuł się ani razu.
    Czytam różne fora fotograficzne i jestem przerażony awaryjnością cyfraków.
    Inwestujesz w sprzęt kupę kasy a dostajesz kupę gów...
    Nowe maszyny i już mają wady, dodatkowo denerwujący jest kurz na matrycy (wyjątek Olympus E-500).
    Zdjęcia robi fotograf a nie aparat.

Mój sprzęt :
    Czy to jest ważne ?

Domyślnie

nikonfan napisal - Ostatnio przeczytałem w "Rzeczpospolitej", że 80 % zdjęć zrobionych cyfrówkami nigdy nie jest drukowane. Co to za przyjemność oglądać zdjęcia na komputerze albo na telewizorze ?

dodam - a pewnie czesc z nch jest jeszcze nie na zasadzie odbitka na papierze foto, ale z drukarki atramentowej stojacej w firmie - bo papier i tusz kosztuje.
    Panowie - rządzi rynek i jego prawa, a nie fotografowie.
    Fotografowie to powinni zakazac aparatow w telefonach komorkowych - i co, ktos poslucha?
    To fajne hobby, ale kiedys fotograficy mieli taki domowy monopol. A teraz robi zdjęcia każda małolata. Krzywicie się? Bo ja zgrzytam zębami. Rynek cholera
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

To pomyśl jak kiedyś musieli się wściekać malarze-portreciści! I to wielokrotnie - najpierw jak gnoje holendrzy wymyślili farbki olejne, potem - jak zaczęto je produkować na masową skalę a gwoździem do trumny była nieszczęsna fotografia. Pewnie teraz w zaświatach złośliwie się cieszą, że owa rewolta zaczyna pożerać swoje dzieci

Domyślnie

możliwe, taka kolej losu. Cierpimy za winy przodków.

Domyślnie

Wydaje mi się że w tej dyskusji ważne jest to...jak kto patrzy na fotografię...ja w dużej mierze fotografuję dla siebie...aparatem zachowuję chwile, a że lubię je zachowywać w artystyczny i estetyczny sposób to już moja sprawa. Do fotografii cyfrowej za wiele nie mam (poza tym że teraz każdy cfaniak z cyfrówką zrobił ładniejszą fotkę i uważa się za super fotografa i nie zwraca uwagi na to że fotografia to długi proces samokształcenia) ale dobrze by było gdyby rynek aparatów cyfrowych nie ograniczał rynku tym którzy wciąż fotografują analogowo.

sailor
    Gość

Domyślnie

możliwe, taka kolej losu. Cierpimy za winy przodków. Sad
    jakmowil hrabia Monte Christo ... za grzechy ojcow beda cierpiec dzieci do piatego pokolenia

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cyfra czy analog – dyskusja od momentu kiedy aparat cyfrowy stał się popularny i „trafił pod strzechy”. Pozwala szybko oglądać efekty ale tak jak pokazuje praktyka poniżej 20% tych zdjęć przelewanych jest na papier. Reszta archiwizowana jest na lepszych lub gorszych płytach CD-R. I tu zaczyna się generalna przewaga analoga nad cyfrą. Zdjęcia wykonujemy dla przyjemności lub „chleba” , a istotną rzeczą jest to aby po latach można było nieraz wykonać ponowne odbitki. Okazuje się iż popularne płyty CD-R wytrzymują 3-5 lat i po tym okresie należałoby wykonać kopie zapasową (które mało kto wykonuje). Nie ma tego problemu z negatywami. Wytrzymują w dobrych warunkach znacznie dłuższy okres czasu.
    A co do dostępności filmów „ tych lepszych”. Problem polega na tym iż na dzień dzisiejszy nikt nie trzyma wielkich zapasów materiałów, gdyż dostawy z hurtowni są szybkie, a trzymanie nadmiaru filmów to zamrożenie gotówki. Dotyczy to na dzie dzisiejszy prawie wszystkich towarów, które chcemy kupić w większej ilości.

Domyślnie

20 rolek filmów to ma być duża ilość dla hurtowni? I dlaczego nie maja one 2-3 lat gwarancji a 4 miesiące?

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Widocznie HURTOWNIA hurtowni nierówna. Rzeczywiście 20 rolek to niewiele a zastanawiające jest dlaczego tylko 4 m-ce gwarancji. Proponuje poszukać innego dostawcy.

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów