Close

Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 140

Wątek: Analog umiera ?

Domyślnie

Dzisiaj byłem w Media Markt (Kraków) z analogów zostały tylko same małpki i dwie lustrzanki (olek IS 500 i Nikon F 80) reszta wymieciona, nie ma nic.
    Zdjęcia robi fotograf a nie aparat.

Mój sprzęt :
    Czy to jest ważne ?

Domyślnie

U mnie wręcz odwrotnie.
    Na gwiazdkę kupiłem sobie analogowego Nikosia.
    Trochę cyfry, trochę analoga...

Domyślnie

Nikofan zapomnij o Media Markt...polecam foto plusa na studenckiej (na podwalu)

Bomboloni
    Gość

Domyślnie

Zadam małe pytanko ... a teatr umarł od kiedy telewizja opanowała świat ? ... i czy książki umarły odkąd mamy komputerki i net ...też zapytam się ?

[ Dodano: Pon 09 Sty, 2006 ]
    Cytat Zamieszczone przez MzMarcin
    No weźcie jakieś kółko wzajemnej adoracji czy co? Wedle mnie to między bajki można wsadzić tą „niezaprzeczalną i dobitną” przewagę analogowego małego obrazka nad cyfrą. Sorry ale po takich dyskusjach dobitnie widać, że analog to już naprawdę kółka wzajemnej adoracji wyznawców jedynej słusznej drogi. Jakie mam prawo do udziału w dyskusji? Od paru miesięcy „z przymusu” znowu robię na „kolorowym” analogu i przyznaję się przeżywam KATUSZE. Jakość którą daje mi każdy negatyw i slajd nie będący velvią, albo świeżuteńką provią wywołaną w świeżuteńkiej chemii to lipa! Dla mnie oczywiście(i oczywiście mogą być inne zdania). W moim mieście nie ma poza tym nawet analogowego labu więc… o czym gadanie. Ostatnio zrobiono mi odbitkę 25x38 ze skanu z provii. Jak Boga kocham! Z małpki za 500zł wycisnął bym lepszą jakość!!
    Ale chyba nie temat o tym
    Analog umiera hmmm wystarczy wziąć do ręki F100 i D200 by stwierdzić co jest lepiej wykonane i czym „łatwiej” robić dobre zdjęcia. Nawet taki głupi a bardzo przynajmniej dla mnie potrzebny licznik stanu akumulatora w D200 to potęga jak mi to facet pokazał to mmmm . Analog nie umarł i już nie umrze bo zawsze będą ludzie lubiący robić zdjęcia na kliszy. Sam nie na widzę kolorowego analogu, a ubóstwiam b&w z kliszy. Bo ta fotografia ma jedynie dusze. Od początku do samego końca własnymi rękoma robisz wszystko… reszta to płacz ludzi(często zajebistych fotografów), którzy po prostu przywykli do tego ze lab odwala za nich brudną robotę. Gdzie tam dusza? Wkładasz denny drogi negatyw, cykasz te marne 36 klatek(których i tak i tak jest zawsze za mało w decydującym momencie) i dumny niesiesz do miłej pani z labu hłe hłe. Nie nie to nie dla mnie…

no cóż ... jeśli trafi Ci się "poważna " fota na międzynarodowy konkurs fotografii np. prasowej to życzę powodzonka ... jeśli wiesz o czym mówię .Pozdrawiam

Domyślnie

poki co musze robic na cyfrze bo analog troche drogo wychodzil mam nadzieje ze za pare alt bedzie mnie stac na to zeby miec dwa systemy i analogowy i cyfrowy bo nie ma nic fajniejszego od zapachu wyjmowanej swiezej kliszy z opakowania

Domyślnie

poki co musze robic na cyfrze bo analog troche drogo wychodzil mam nadzieje ze za pare alt bedzie mnie stac na to zeby miec dwa systemy i analogowy i cyfrowy bo nie ma nic fajniejszego od zapachu wyjmowanej swiezej kliszy z opakowania
    No z tymi kosztami to moze byc niestety inaczej niz myslisz... No chyba, ze mowisz o swoich awansach i co za tym idzie duzych podwyzkach...

Pzdr
    Spinner
    Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
    SPINNERSTRAPS

sailor
    Gość

Domyślnie

Ostatnio zrobiono mi odbitkę 25x38 ze skanu z provii. Jak Boga kocham! Z małpki za 500zł wycisnął bym lepszą jakość!!
    jak ma sie do dupy skan to dostaje sie do dupy odbitke. mozemy sprawdzic .. bierzez dowolna malpke za 500pln, ja biore slajd z analoga. bez zadnych korekt. ja nie poprawiam nic ty rowniez nie dotykasz jpga. odbitka 30x40cm. porownujemy jakosc .. jak nie bedzie roznicy robimy 50x60 .. co ty na to ?? ale mysle ze nie trzeba bedzie ...

za gallem rzygac sie chce na dyskusje o wyzszosci jednych sswiat nad drugimi. ale nie dam sobie wcisnac kretynizmow

Gdzie tam dusza? Wkładasz denny drogi negatyw, cykasz te marne 36 klatek(których i tak i tak jest zawsze za mało w decydującym momencie) i dumny niesiesz do miłej pani z labu hłe hłe. Nie nie to nie dla mnie…
    denny negatyw .. czy ty kiedykolwiek miales analoga w rece .. a jesli tak to uzyles go poslugujac sie rowniez mozgiem?? moglbys pokazac jakies efekty swojej pracy??
    skoro ci 36 klatek za malo zeby zrobic dobre zdjecie to kup sobie kamere..

cyfry uzywa sie bo jest a)szybciej b) taniej c) latwiej . zaden z tych punktow nie oznacza ze lepiej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor

cyfry uzywa sie bo jest a)szybciej b) taniej c) latwiej . zaden z tych punktow nie oznacza ze lepiej.
    Moze byc taniej, wcale nie jest szybciej a juz napewno nie latwiej.
    Iconography fucks with me
    You look great in bloodstains

D100/50mm1.8/85mm1.8/Lensbaby

Domyślnie

cyfry uzywa sie bo jest a)szybciej b) taniej c) latwiej
    I to jest cale sedno sprawy-ludzie poprostu zrobili sie leniwi, a pozatym nie wiem skad sie wzielo zdanie ze na cyfrze czlowiek szybciej sie nauczy- mz nic bardziej mylnego-niestety wiekszosc ludzi majacych cyfre robi zdjecia bez zadnego zastanowienia a przy analogu trzeba sie dwa razy zastanowic zamin strzli sie klatke, poanalizowac wszytskie warunki ekspozycji, itp
    pozdrawiam
    JELO
    F100 /F50 /D90 /NIKKOR 35-80,18-105, 20, 50, SIGMA 100-300

Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów