Close

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 140

Wątek: Analog umiera ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL
    zdjecia na papierze przynajmniej 15x21.
    eee, to chyba wglądówki

pebees
    Gość

Domyślnie

Czornyj, hmmm... 15x21 wglądówki.. to ja jednak jestem filatelista

Domyślnie

he he, żartuję. Ale na poważnie, to wg mnie sensowny format wystawowy zaczyna się od 30x40 (choć to nędza). 15x21 to już trzeba z nosem przy odbitce oglądać...

pebees
    Gość

Domyślnie

Ja też żartuję Niestety u mnie w mieście nie ma miejsca, gdzie by można było zrobić 30x40 i większe, a poza tym, to chyba na razie nie mam nic, co by na taki format zasługiwało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees
    Niestety u mnie w mieście nie ma miejsca, gdzie by można było zrobić 30x40 i większe
    W nie tylko w każdym mieście, ale na każdym terenie zabudowanym jest przeważnie takie miejsce - to łazienka

pebees
    Gość

Domyślnie

Czornyj, niestety, nie potrafię sam zrobić sobie dobrze odbitek kolorowych, i to jeszcze większych niż 30x40

Domyślnie

Nie umiera i nie umrze, bo męczenie studentów barytem najwyraźniej sprawia wykładowcom przyjemność...

Przykład:

A na serio to pomódlcie się za mnie bo jak to co widzicie powyżej źle wyschnie, nie odklei się od szyby albo po prostu nie spodoba się wykładowcy - zostanie odrzucone, to mogę tylko pomarzyć o feriach...

No dobra pożartowalim sobie a teraz na poważnie. Nie umiera. Bo wciąż są pasjonaci dla których cyfra to tylko notatnik a właściwe zdjęcia robią na kliszach, uwielbiają spędzać czas w swojej małej ciemni i czerpią satysfakcję z tego, że nie zlecili roboty laborantowi, który mógłby wszystko spartolić...

Pozdrawiam.
    Pojawiam się i znikam...

Domyślnie

spieranie sie o to co lepsze analog czy cyfra jest jak wieczna walka AMD vs INTEL czy ATI vs. NV. Każda technologia ma swoich zwolennikow i przeciwnikow. Analog nie zniknie bo np. starzy wyjadacze i profesjonalisci nie rozstana sie z tym (sam znam jednego co jak slyszy syfrowka to dostje spazmow). Prawda jest taka, ze analog jest droższy w eksploatacji niz cyfra. Tutaj nie ma tak, ze wpadasz do domu podlanczasz sciagasz foty z aparatu i juz widzisz efekty swojej pracy. Mi osobiscie podoba sie moment odbierania fotek z labu (sorki ale z chemii mialem 3 wiec wlasnoreczne wywolywanie zdjec to nie dla mnie ale kto wie). Prawda jest tez taka, ze w analogu trzeba 10 razy sie zastanowic zanim strzeli sie foto bo jak cos nie poleci po twojej mysli to klatka w plecy.

Te statystki tycza sie pewnie w 99% rynku małpek i aparatow lustrzanko podobnych jak np. nikon 8700. W profesjonalnej i artystycznej fotografii mysle ze prym nadal wiedzie analog

[ Dodano: Sob 07 Sty, 2006 ]
    Imago

ciekawe foto za brzoza wyglada jakby sie zaraz miala owinąc wokół tego drugiego drzweka. Zawze lubilem b&w foto. Maja one swoj charakter i urok ktory w jakis sposob ucieka z fotografii kolorowej
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Witam.
    Odwieczny dylemat dyskusyjny cyfra czy umierający analog. Podobnie było kilkanaście lat temu gdy cy fotografia kolorowa wyprze cz-b. i kiedy będzie jej koniec. Jak dzisiaj widać jeszcze fotografia cz-b ma się nieźle. Sądze iż jeszcze długo fotografia analogowa będzie istniała na rynku. Nie po to koncerny fotograficzne tyle inwestowały w produkcje materiałów fotograficznych, aby teraz z tych dochodów na koszt cyfry zrezygnować. jest jeszcze spora grupa osób wykonujących 2-4 filny rocznie (np na wakacjach), dla tórych kupno nowego aparatu cyfrowego jest wydatkiem zbędnym. Ponadto dla dobrej jakości odbitek czy slajdów jak do tej pory analog jest niezastąpiony. Co z tego iż sprzedaż sprzętu cyfrowego w zeszłym roku była dużo większa. Marketing, chęć posiadania idiot-kamery cyfrowej ( bo tak wypada) miały na to swój wpływ. Lecz co się okazuje, po pewnym czasie pracy na sprzęcie cyfrowym wiele osób wraca do sprzętu analogowego. Przy wielu pracach cyfra jest na pewno nizastąpiona - szybkość uzyskania efektów pracy i to nie podlega dyskusji. Sądze że pomimo mocnej ekspansji cyfry w tą dziedzinę, długo nie zabraknie nam jeszcze materiałów do pracy na sprzęcie analogowym. ni istotne jest jednak na czym wykonujemy zdjęcia, najważniejszy jest efekt koncowy - WIELE UDANYCH ZDJĘĆ bez względu na to na jakim sprzęcie je wykonujemy.

Domyślnie

niechcialo mi sie czytac wybaczcie ale ze niby czego na studiach beda uczyc? jak wywolywac RAWY? nie wierze.
    Iconography fucks with me
    You look great in bloodstains

D100/50mm1.8/85mm1.8/Lensbaby

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów