Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie Stałka kontra zoom

Mam pytanie z kategorii wyższosci świąt jednych na drugimi.Jak lepiej dobierać obiektywy.Pokryć zakres ogniskowych dwoma zoomami np. 28-80 i 70-300,czy też lepiej kupić dwie lub trzy stałki.Co przemawia za jednym rozwiązaniem ,a co za drugim.Dla zawężenia dyskusji dotyczy to body analogowego,Zastosowanie typowe krajobraz,portret i coś dla dluższej ogiskowej według uznania,oczywiscie też lampa blyskowa(rodzina zawsze się upomni-mamy przecież NIKONA).Interesuje mnie też temat doboru ogniskowych dla obiektywów stałoogniskowych-jakie wybrać?.Zakres cenowy do 1500 PLN za obiektyw, w przypadku nowego.Dziękuje za odpowiedzi.
    F80,MB-16,N.35-70 2.8 D D90 ,MB-D80 N. 17-55 2.8 G IF ED AF-S,N. 60 2.8 G ED Micro,N. 80-200 D ED NEW, SB-900, 055PROB+486RC2+MBAG80,LOWEPRO NOVA 5 AW,KENKO-Macro,KENKO 1,4 DG
    Grupa ,,SABAT,,

Domyślnie

Odpowiedź jak zwykle:
    - przy tej samej cenie "stałki" maja generalnie lepszą jakość wykonania, mniejsze aberracje, lepszą ostrość itd, czyli ogólnie są lepsze, choć nie jest to generalna zasada (vide Nikkor 300 f4 vs Tokina100-300 f4-to moja prywatna opinia, jednak nieodosobniona),
    - za to są o wiele mniej poręczne, czasem fotki sie po prostu nie da zrobic bo np trzeba by wejść w ścianę, a rodzinka różnicy jakości między pudełkiem z supermarketu a Twoim "superszkłem" i tak nie zauważy. Za to będzie maiła ubaw że dałes tyle kasy za aparat (bo nie rozróżniają body od obiektywu) a prosta fota z imienin jest nim nie do zrobienia, z tele podobny problem, a nawet większy.

Zdecydowanie polecam zoomy.

ps sam posiadam trzy stałki.i nie zamienię na inne. Chyba że w totka wygram.

Domyślnie

Na mój rozum- jeśli krajobraz, portret itp. to znaczy, że chcesz fotografować rzeczy, które Ci szybko nie uciekną. Zoom jest dobry, gdy chcesz szybko zmienić ogniskową, ale jakość obrazu w porównaniu ze stałką prawie zawsze jest gorsza. Więc radziłbym stałki- spokojnie zmienisz, cykniesz... Ale raczej będzie drożej. Jeśli chodzi o dobór ogniskowych...hmm... myślę, że najkrótszy 28, następny 50 (może z telekonwerterem x2 do portretów), a ostatni- jak wolisz- 200 do 300. Tak myślę. Tylko nie bijcie

Domyślnie

Miałem podobny dylemat ostatnio i postawiłem na stałki. Jestem nastepujacego zdania:
    obecnie dobre zoomy nie dają aż tak drastycznie dużej różnicy w jakości jak stałki, ale podkreślam - dobre zoomy. Różnica między kitowym Nikkorem 28-100 G a np. 50/1.4 D jest widoczna! Robiłem ostatnio zdjecie portretowe 50/1,4 i każdy szgół na twarzy, każda niedoskonałość jest jak na dłoni a więc taki obiektyw odradziłbym do portretu (w przyszłości będę już używał kitowego zooma bo jak zobaczyłem na filmie to czego oczy nie widzą, mam na myśli niedoskonałości skóry na twarzy, to byłem zaskoczony). Do czego zmierzam. Wydaje mi się że zdjecia krajobrazowe i portretowe troche się wykluczają. Zastanów się co chcesz bardziej fotografować. Jak krajobrazy to idź w kierunku stałek - im większa ostrość i kontrast tym lepiej. Jeśli chcesz fotografować uroczystości rodzinne, portrety to do zadowalających zdjęć wystarczy Ci lepszy zoom... takie jest moje zdanie jakie ostatnio sobie na ten temat wyrobiłem...ale...mogę się mylić

a co do zakresu ogniskowych? To ja mam taki plan:
    Zoomik <- ten zawsze się przyda jak narazie mam kitowego 28-100 ale planuję w daleszej przyszłości zmianę na Nikkor AF 28-105mm f/3,5-4,5D IF albo Nikkor AF-S 24-85mm f/3,5-4,5G IF-ED
    a ze stałek...28mm, 50mm i może telekonwerter myślałem o 85mm ale stwierdziłem że do zdjęć portretowych spokojnie mi starczy zoomik, nie zamierzam portretów robić profesjonalnie...bardziej zależy mi na krajobrazie a do tego 28 i 50tka spokojnie starczą.

Domyślnie zoomy czy stale szkla

hmm a ja jednak polece stalki jezeli analog to moze tak

24mm
    50mm
    85mm
    180mm

jezeli cyfra to

20mm
    35mm
    50mm
    180mm

ten ostatni bez D wychodzi duzo taniej
    w kazdej wyliczance wymienilem 50mm bo to tanie dobre szklo
    w klasie 20 i24 mm moga byc sigmy
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

pebees
    Gość

Domyślnie

Konrad G., też mam kitowego 28-100, a ostatnio robiłem zdjęcia tym 28-105, o którym piszesz. Porównałem (mniej więcej takie same kadry, dokładnie takie same warunki i ustawienia), pozwoliłem sobie to powiększyć do 15x21 (czy jakoś tak), i jeśli widać różnicę, to minimalną. Ale to moje zdanie.

Domyślnie

dziękuję Pebees, dobrze wiedzieć! Nie warto ładować kasę w coś co daje tylko minimalnie lepsze wyniki.

pebees
    Gość

Domyślnie

Konrad G., Proponuję Ci sprawdzić samemu, bo być może ta mała różnica dla mnie będzie wielka dla Ciebie

BTW. Następne obiektywy to będą juz stałki

Domyślnie

ja wolę stałki ale jeden uniwersalny zoom zawsze sie przydaje kurcze mnie pozostaje tylko wierzyćopiniom innych bo finanse nie pozwalają mi na testowanie szkieł

pebees
    Gość

Domyślnie

Konrad G., to na jakimś plenerze pożycz od kogoś, kto ma, i przetestuj

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów