Mam nadzieje, że nie za duże.
1.
Szukaj
Mam nadzieje, że nie za duże.
1.
Dobrze, że nie mamy D3
ja bym powiedział, ze całkiem małe...malutkie...nic nie widać !
I'm not always right, but I'm never wrong...
ale ciekawe-(kokpit czego?)
Fajna obrobka. To tzw. pseudohdr?
Kparka;] Gicior światło...
Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła
swietne zdjecie, super obrobka.... zdradzisz tajniki?![]()
Ale wypas. Szczęka mi opadła. Nie wiem, jak innych, ale mnie powaliło. Przyłączam się do prośby o zdradzenie tajników obróbki. Przynajmniej kilku![]()
Jasne. Do takiej obróbki zainspirowały mnie zdjęcia kolegi http://angelreich.deviantart.com/ który również występuje na tym forum
Zdjęcie jest zrobione przy niespecjalnej pogodzie, czyli zachmurzenie całkowita i ogólnie dupa.
Zrobiłem jednego rawa starając sie go naświetlić w taki sposób żeby nic nie przepalić i jednocześnie nie stracić szczegółów w cieniach. Następnie wywołałem rawa do tiffa w nikon capture editor nie pamiętam do końca ustawień podejrzewam że:
sharpering= high
contrast= medium low
colour mode= IIa
Mając już otwartego tiffa tworzymy nową warstwę (albo 2) z tła.
Na jednej z warstw bawimy się odpowiednio krzywymi aby uzyskać odpowiednie niebo (kształt wykresu przypomina prawe ramię hiperboli), potem channel mixer, aby uzyskać odpowiedni kolor, w ten sposób mamy już zrobione niebo.
Środek maszyny to głównie zabawa channel mixerem doge toolem i krzywymi. Na innej warstwie oczywiście. Jeżeli jakiś element mi sie nie pododobał obrabiałem go osobno na innej warstwie. Kiedy już mamy wszystko gotowe, przecieramy warstwy w odpowiednich miejscach gumeczką o kryciu ustawionym do smaku (ja preferuje ok 30%)
I to by było chyba na tyle jak coś nie jest jasne można dopytywać.
Kokpit spychacza znalezionego przy jakiejś wsi po słowackiej stronie bieszczad.
Pozdrawiam
Szymon Lazaj
Dobrze, że nie mamy D3
Skontaktuj się z nami