Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Capture One - jaki profil wyjściowy?

Witam!

Jak najlepiej ustawić wyjściowy profil kolorów w wywoływanych zdjęciach? sRGB, profil monitora czy profil aparatu.
    Z tego co wyczytałem w helpie, profil aparatu najlepiej ustawiać gdy potem pracuje się jeszcze w PS żeby zminimalizować liczbę konwersji.
    A jeśli tylko wywołuję i nie ruszam foty w PS?
    Czy dobrze rozumuję, że do odbitek ma być sRGB a do oglądania na kompie lepiej ustawić profil monitora?

Jeśli było, to z góry przepraszam. Nie udało mi się znaleźć odpowiedzi za pomocą wyszukiwarki.
    Klejony D80.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vertigo Zobacz posta
    nikt?
    ja

Jeżeli znasz się na rzeczy i potrafisz świadomie zarządzać barwą, oraz zdecydujesz się na obrabianie danych w 16 bitach, proponuję ProPhoto, lub w przypadku zastosowań poligraficznych - AdobeRGB

Jeśli nie - sRGB

Domyślnie

Dziekuję.

Ale jaki jest sens możliwości ustawienia profilu monitora jako profilu wyjściowego? Przydaje się do czegoś?

Taka mała dygresja:
    Na samym początku mojej bytności na forum mój mózg zakodował, że jesteś Czarnoryj. Myślałem: Boże co za gość taką ksywkę sobie wybrał. Ze dwa razy nawet Cię cytowałem i wpisałem "Czarnoryj". Potem musiałem edytować
    Ostatnio edytowane przez vertigo ; 24-10-2007 o 23:00
    Klejony D80.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vertigo Zobacz posta
    Dziekuję.

Ale jaki jest sens możliwości ustawienia profilu monitora jako profilu wyjściowego? Przydaje się do czegoś?

Taka mała dygresja:
    Na samym początku mojej bytności na forum mój mózg zakodował, że jesteś Czarnoryj. Myślałem: Boże co za gość taką ksywkę sobie wybrał. Ze dwa razy nawet Cię cytowałem i wpisałem "Czarnoryj". Potem musiałem edytować
    Ustawienie profilu monitora jako profilu wyjściowego może się przydać tylko w jednej, totalnie abstrakcyjnej, sytuacji: jeżeli zadecydujemy, że absolutnie jednym-jedynym medium, na którym będziemy oglądali nasze zdjęcia będzie nasz jedyny - na wieki-wieków amen ten sam, o jakimś cudem niezmiennej charakterystyce - monitor.

Co się tyczy Czarnoryja - coś jest na rzeczy, paru osobom już się ta pomyłka zdarzała, dość to nawet ucieszne Był nawet taki wątek w cytatach czy humorze, niektórych wręcz szalenie to robawiło

Domyślnie

Raz jeszcze dziękuję.

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Co się tyczy Czarnoryja - coś jest na rzeczy, paru osobom już się ta pomyłka zdarzała, dość to nawet ucieszne Był nawet taki wątek w cytatach czy humorze, niektórych wręcz szalenie to robawiło

I wcale się nie dziwię, że rozbawiło
    Klejony D80.

Uprawnienia umieszczania postów