Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: 18%

Domyślnie 18%

Fotografuję od lat tylko na diapozytywach a ponieważ ostatnio powiększyła mi się rodzina korpusów nikona to zacząłem się zastanawiać nad innymi materiałami i mam w związku z tym pytanie: przy diapozytywach i ich rozpiętości tonalnej 5EV, punkt 18% odbicia światła jest oddalony o 2,3EV od bieli i 2,7EV od czerni, a jak to wygląda przy negatywach kolorowych, które mają 6EV i b&w, które mają 8EV?

pozdrawiam

Domyślnie

Nie wiem, ale mysle, ze moze proporcjonalnie. Poza tym wystarczy jedna
    rolka filmu i kilka klatek testowych (z notatkami o ustawieniach).
    Chyba nie zamierzasz fotografowac kalkulatorem?
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie naswietlanie

mowisz 2,3 EV od 18% czyli jezeli mierzysz swiatlo od bialej karty to oznacza ze korygujesz o +2,3 EV ?

z tego co wiem negatywy naswietla sie na cienie a slajdy na swiatla najlepiej (niestety ja uzywalem w analogu tylko slajdow )
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków/Wieliczka/okolice

Domyślnie

najlepiej to wziąć pdf-a do materiału i przeanalizować krzywą materiału

Domyślnie

mbaszyns fajny pomysl ale jak to sie robi tzn nigdy do konca tego nie jazylem choc funkcje mam w jednym palcu
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gliwice/Cieszyn

Domyślnie

http://photoinf.com/Image_Balance/Bo...m_The_Edge.htm

Na poczatek proponuje powyższy link.

Jak widać 18% znajduje sie na srodku skali. Obliczenia sa bardzo proste, aby policzyć EV wzgledem 100%.
    Przyklad dla 18%:

EV= log x / log 2
    x = to 18 % czyli 0.18
    EV = log ( 0.18 ) / log 2 = -2,47
    Czyli po zaokragleniu -2,5 EV względem 100%.

OK, jak z tego skożystać. Zalużmy, że robimy zachód słońca. Wybieramy spot'a i zmierzymy jasność najjaśniejszego punktu w tym wypadku słońca i blokujemy dla niego ekspozycje. OK, ale teraz aparat tak naświetli, żeby słońce miało 18%, a chcemy 100%. Wiemy ze 18% jest o -2,5EV mniej niz 100%. Wystarcza wprowadzić korekcję ekspozycji o +2,5EV i słońce bedzie naświetlalo na 100%.

Druga sprawa to trzeba przeanalizować sobie wykres naświetlania i gęstości filmu i odpowiednio skorygować względem filmu. Np. jeżeli film jest jeszcze wmiare liniowy na +0,5EV to mozna w powyższym przykładzie korygować jako +2,5EV +0,5EV = +3EV.
    Krótko mówiąc bez korekcji -2,5EV niezaleznie od filmu to środek naświetlania.

Analogicznie sprawa ma sie z cieniami.
    Pozdrawiam
    Kudlaty

Nikon N80 | 28-80/3.3-5.6 D | 70-300 4,0-5,6 G

Uprawnienia umieszczania postów