Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: M42 do D40X

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    Myśle, że bardzo "fair" byłoby pisanie prosto z mostu o słabej współpracy Nikona z m42 polecając tenże aparat początkującemu amatorowi - niby słabizna (42), ale niejeden chciałby to sprawdzić. Ja tak robię i spotkałem się już z atakiem na mnie za to...
    Czy naprawdę sądzisz, że początkujący fotoamator ma pojęcie co to jest m42 Początkujący pyta się o średnicę filtra i zoom. Czy rozważając zakup pytałeś kogoś o współpracę z m42? Jeżeli ktoś w odpowiedzi na Twoje pytanie polecił Ci go to faktycznie możesz mieć żal.
    Jeszcze raz powtórzę, życzyłem pytającemu dobrej zabawy i uważam, że może ją mieć. Ja mam. Nie stać mnie na zakup do portretu obiektywów 35, 50, 58, 85, 100, 135. A dzięki m42 sprawdziłem ogniskowe i zobaczyłem, co warto rozważyć. Nikon nie jest dobrym wyborem do m42 i jeszcze nie widziałem, aby ktoś go w tym celu polecał. Jak pisałem warto przed zakupem zrobić analizę potrzeb, rozpoznać rynek i podjąć decyzję. Jeśli ktoś działa w innej kolejności może dziękować jedynie sobie.

Zrobiłeś edita, to odpowiem:
    Cytat Zamieszczone przez lewAp7
    Dlaczego Jupiter? A dlaczego nie?
    Ależ z ciekawości pytam, jest kilka innych dobrych szkieł. Ja mam akurat Jupika 37A 135/3.5 (ale z przerobionym zadkiem) i jestem zadowolony.

Cytat Zamieszczone przez lewAp7
    ostrzenie na nieskończoność, żeby złapać w kadrze całą postać (nie tylko połowę)
    To weź obiektyw o innej ogniskowej. Ja się bawiłem 35mm i byłem zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez Xathloc ; 23-11-2007 o 19:57

Uprawnienia umieszczania postów