Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 70

Wątek: M42 do D40X

Domyślnie

Adaptall to inna bajka zupelnie... A przejsciowki wszelakie dzialaja tylko w trybie M ustawianym kolkiem programow, a nie AF, wiec proponuje zdjac talizman a zaopatrzyc sie w swiatlomierz i ruszac do akcji
    --
    Sebastian "Similas" Wach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wkiniorski Zobacz posta
    Doczekałem się na przejściówkę Nikon/M42, ale praca obiektywów z M42 nie jest możliwa. Mam D40 i w korpusie nie ma przełącznika A/M. Tak, że po podłączeniu obiektywu z przejściówką pokazał się błąd F---, tzn. nie jest rozpoznany obiektyw i nie da się pracować. Przejściówkę mogę sobie powiesić nad lusterkiem w samochodzie (jako talizman).
    Dlaczego niemożliwa? F--- to informacja, że body nie odczytuje informacji o przysłonie. Skąd niby ma przyjść informacja o tym, jaki obiektyw jest podpięty? Przejściówka to tylko kawał żelastwa.

Zdejmij przejściówkę znad lusterka, załóż obiektyw i rób fotki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wkiniorski Zobacz posta
    Doczekałem się na przejściówkę Nikon/M42, ale praca obiektywów z M42 nie jest możliwa. Mam D40 i w korpusie nie ma przełącznika A/M. Tak, że po podłączeniu obiektywu z przejściówką pokazał się błąd F---, tzn. nie jest rozpoznany obiektyw i nie da się pracować. Przejściówkę mogę sobie powiesić nad lusterkiem w samochodzie (jako talizman).
    Widać aparat masz ustawiony na Auto albo któryś z programów tematycznych. Żeby wszystko działało jak trzeba ustaw kółko programów na M
    Wolność to wśród mądrych ludzi żyć, widzieć dobroć w oczach ich... i szczęście...

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź.
    Aparat mam ustawiony na M (na kółku).
    Pojawia się info F--. Myślę,że to nie chodzi o przysłonę, tylko o błąd podpięcia obiektywu. Nie da się zrobić zdjęcia, bo migawka jest zablokowana.
    Miałem taką samą informację z obiektywem 18-135. Miał luzy na mocowaniu i czasami się rozłączał. Wtedy pojawiał się komunikat F-- i spust był wtedy zablokowany. Obiektyw oddałem na gwarancji do sklepu w którym kupiłem.
    Może trzeba ustawić coś w menu?
    D300S/1 J1 /N AF-S 35@1,8/ N AF-S 50@1,4/N AF-S 85/1,8/AF-S VR 18-200/ SB-800/ Capture NX2

Domyślnie

Tak z ciekawości, skąd aparat ma otrzymać informację o przesłonie? Od dobrej wróżki?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    Tak z ciekawości, skąd aparat ma otrzymać informację o przesłonie? Od dobrej wróżki?
    Wiem, że taka informacja potrzebuje odpowiednich styków. Przejściówka blokuje przepływ informacji. Zresztą ruski obiektyw z M42 nie ma nic do przesłania. Chodzi mi o to, czy nie ma jakiejś możliwości przełączenia aparatu w tryb ręczny,żeby zniechęcić aparat do potrzeby otrzymania takiej informacji, np. coś przestawić w ustawieniach menu. Prawdopodobnie w D70 itp.,można na korpusie(przy obiektywie) przełączyć aparat w tryb M. W D40 takiego przełącznika nie mam. Tryb ręczny można przełączyć na obiektywie. Niestety ruski obiektyw takich dobrodziejstw nie ma.
    D300S/1 J1 /N AF-S 35@1,8/ N AF-S 50@1,4/N AF-S 85/1,8/AF-S VR 18-200/ SB-800/ Capture NX2

Domyślnie

Xathloc dzięki za pomoc. Wszystko jest OK. Pojawia się F-- z info, że nie zamocowano obiektywu, ale to ale zdjęcia da się robić . Jakoś jak spróbowałem jeszcze raz to spust zadziałał. Trzeba na kółku ustawić M. Działa nawet potwierdzenie AF. Oczywiście światłomierz nie działa.

Domyślnie

Musi działać, obiektywy M42 to tylko układ optyczno-mechaniczny. Zero elektroniki. Korpus określa jedynie czy w aktywnym polu ostrości jest ostro. Więcej nie da rady, bo nie ma skąd. Pozostaje życzyć dobrej zabawy z cała masą fajnych szkieł

Domyślnie

Szkoda, że nie da rady więcej. Ale muszę się pobawić trochę w wolnej chwili.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów