Szukaj
Chłopaki cenię waszą wiedzę z dziedziny fotografii, ale o UPS-ach macie tyle pojęcia co ja o diecie alpaków- czyli nic
UPS-y dzielimy tak jak aparaty: na dobre i złe. Z funkcją "zimnego startu" i bez. Jeśli mamy ups-a z tą funkcją możemy śmiało ruszać w plener....
proszę nie piszcie mi że lampa błyskowa bierze dużo prądu..... suszarka tak, drukarka laserowa tak, ale nigdy nie żarówka- mówimy tu o takiej do 200-300Ws.... w końcu komputer śmiało bierze te 250-300W+monitor parę W- mój 25...
nie wytłumaczę Wam jak to jest z tymi W i Ws ale z praktyki wiem że ups-a można podłączyć z lampą i z powodzeniem można błyskać. ile błysków nie powiem bo nie wytestowałem. zresztą to zależy od lampy i samego ups-a....
a co do żywotności ups-a to zależy to tylko od tego co napisałem na początku czyt. jakości (producenta.....)
ps. proszę się nie obrażać za ten wstęp......![]()
D200+N 50mm f/1.8+SB-800.
No i ostatecznie nie widzę konkretnej odpowiedzi... Ale ja chyba zaryzykuje i podłacze w koncu lampy pod UPSa. Od meisiecy szukam w necie jakiejs konkretnej wypowiedzi i bez rezultatów... Ktoś z osób wczesniej piszących te posty ma jakieś konkretne efekty?
Pozdrawiam
witam
moze mały off top, ale może zamiast UPS'a specjalnnie skonstruowana do tego celu "fotograficzna" przetwornica
znalazłem takie cudo i wcale nie kosmicznie drogie oto link http://www.innovatronix.com/prodindex.asp?offset=5
http://tj-photographer.blogspot.com
Nikon D80 + F4,Mamiya C330, Chinon CP9-AF, Minolta Maxxum 7000, kupa szkieł +kupa gratów
Panowie - jesli na 300VA UPSie komputer z monitorem LCD spokojnie smiga 10-20min to z lampa błyskowa na 100% wytrzyma tyle samo... wg mnie jesli masz mozliwosc "pozyczenia" od kogos UPSa (np. z firmy na weekend) to sprawdz - jednorazowa zabawa mu za bardzo nie zaszkodzi a odp. poznasz... sam bede musial chyba to przetestowac na jakims UPSie z "magazynku" tyle ze te na 100% maja padniete baterie i trzymaja moze z 5min
Jeden minus UPSa.... piszczy !!! w trybie podtrzymania piszczy strasznie - bynajmniej te z ktorymi mam doczynienia.
Teraz sobie odpowiedz ile pobieraja twoje lampy - czas ladowania lampy
Czyli lampa pobiera 100W czas ladowania 5sek.... 12 razy laduje sie na minute... czyli jak pisze, ze 300VA wytrzymuje 10min przy obciazeniu 200W to tobie to starczy na 20min przy 100W - daje to 240 ładowan.... plus minus 20%![]()
Ostatnio edytowane przez deoc ; 29-03-2009 o 09:28
Pobożne życzenia. Takie cuda to tylko w Erze.
Taki 300VA UPS ma współczynnik mocy ok. 55-60%, a więc podtrzyma zasilanie komputera z monitorem o poborze co najwyżej 180W w czasie nie dłuższym niż 5min, a lekkie przekroczenie nominalnego obciążenia spowoduje skrócenie tego czasu do 1min.
Podawane w instrukcjach czasy podtrzymania dotyczą najczęściej 50% obciążenia.
Nie warto zawracać sobie głowy konstrukcjami z jednym aku, gdyż ich sprawność jest najniższa. Mocniejsze markowe UPS'y powyżej 1000VA mają możliwość wyłączania sygnału alarmowego i pozwalają na start bez podłączenia do sieci. Zawsze są one z co najmniej dwoma szeregowo podłączonymi akumulatorami, więc przetwornica jest wydajniejsza, bo musi tylko 10x zwiększyć napięcie. Jeszcze lepiej byłoby zastosować UPS'a z napięciem akumulatorowym 48V, ale w tym wypadku trzeba szukać UPS'a z 4 aku po 12V i mocą pozorną 1500VA. Z takim zasilaczem spokojnie można wybrać się w teren.
Profesjonalne UPS'y to zestawy z 8-16 akumulatorami podzielonymi na kilka obwodów dających napięcie na przetwornicę od 48V do 192V. Wyposażone są w programowalny wyświetlacz lub diodowe wskaźniki stanu i obciążenia zasilacza. Zarządzanie taką maszyną odbywa się najczęściej z ekranu monitora poprzez dołączone oprogramowanie. Gniazda wyjściowe podzielone są również na grupy z niezależnymi obwodami. Zabezpieczają urządzenia o dużym poborze prądu, łącznie z laserowymi drukarkami. To takie małe zapasowe elektrownie o wadze przekraczajęcej 50kg, ale w krytycznych przypadkach można pracować na takim UPS'ie przez całe 8h.
Mam w pracy Powerware 9120, 3000AV z dodatkowym Packiem 16 aku, gdzie sam Pack waży 50kg. W domu posługuję się leciwym już Compaq'iem 3000VA, ale zabezpiecza on 2 komputery, 22" monitor Iiyama VM Pro 513, drukarkę laserową HP CLJ 4550TN, drugą HP LJ 4100N, a dodatków typu router, czy drukarka termosublimacyjna to już nie warto wspominać. Waga domowego UPS'a to 70kg, ale ma on 16 aku 6V/12A, podzielonych na 2 obwody po 48V i zasilających 9 gniazd wyjściowych zgrupowanych w 3 obwody po 3 gniazda. Przeprowadzona kiedyś próba wydajności na nowych akumulatorach zakończyła się po 30min. Podłączone były obydwa komputery z monitorem i dodatkowo żarówka 500W i żarówka 250W, co dawało łącznie ponad 1100W. Takie obciążenie stanowiło ok. 50% mocy nominalnej, która wynosi dla modelu Compaq R3000h, aż 2250W.
Taki UPS nie nadaje się pewnie w teren, ale dla zabezpieczenia domowej elektroniki polecam.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez dorjan ; 03-04-2009 o 04:11
Moj kumpel uzywa UPS'a do zasilania lamp studyjnych, jesli jest potrzeba to moge podpytac jaki to UPS ile zdjec robi itd.
Skontaktuj się z nami