Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Domyślnie

Ten Fideltronik to nie ma konstrukcji on-line a line interactive wiec nie dziala caly czas falownik. Wiecej o tej kostrukcji UPS jest tu: http://www.ups.hg.pl/UPS%20zasilacz%20awaryjny.htm

Domyślnie

UPS może nie każdy, ale to najzwyklejsza przetwornica napięcia, a te tańsze mają przebieg napięcia typowo prostokątny, i jak najbardziej nadają się do zasilania wszelkiej elektroniki, gorzej wypada to w przypadku silników, które wolą jednak ładny sinus, choć ja pompy od CO mam podłączone przez UPS by mieć czas na włączenie agregatu i śmigają jak należy.
    Taszczenie przetwornicy i porządnego akumulatora też nie będzie lekkie, ale można się podpiąć do samochodu i wtedy mamy taką małą elektrownię, oby tylko nie trzeba było zapychać auta.
    Ja by wydłużyć czas działania pomp na UPSie po prostu podłączyłem zamiast 4,5Ah oryginalnego żelowego akumulatorka bezczelnie 60Ah samochodowy ołowiowy, i właściwie to bałem się tylko czy nie padnie obwód ładujący, lub nie będzie podawać zbyt dużego napięcia, ale o dziwo wszystko działa i ma się bardzo dobrze już od 3lat
    Nie było najmniejszego problemu również z włączeniem UPSa bez napięcia z sieci, tak korzystałem również do zasilania monitora 230V po prostu wziąłem UPS podłączyłem monitor i ON i działało, może bardziej rozbudowanie z zaawansowaną elektroniką testowaniem i innymi bajerami nie ruszą.
    Warto tylko wylutować buzerek bo bardzo wkurza ucho gdy brak jest zasilania, ale to zabieg bezbolesny.
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

Hej,

Ja używam przetwornicy 12DC/230AC znamionowanej na 150W ciągłej mocy i 300W chwilowo. Zasilam to z akku 12V/6Ah i zasilam tym 2x 100Ws w terenie (zasilałem też żarówki błyskowe 60Ws).

Jak dotąd nie miałem z tym żadnego problemu w kwestii wpływu na siebie przetwornicy z "przetwornicy" i elektroniki lamp (tam też jakaś przetwornica jest żeby HV zrobić). Wytrzymuje to spokojnie 1h błyskania przy nieużywaniu pilotów. Tak samo wykorzystywałem to źródło do zasilania żarówek energooszczędnych i nie wykazywało to większych problemów - choć "na słuch" można było wyłapać, że te dwie przetwornice na siebie wpływały (pewno robienie prostokąta z prostokąta w lampie powodowało jakieś dziwne harmoniczne albo co).

Jeszcze nie odpalałem na tym 120Ws a tym bardziej 600Ws - nie było takiej potrzeby w terenie.

Rozwiązanie w sumie kosztowało 150PLN.

Tyle z moich doświadczeń.

pozdrawiam
    TymancjO

Domyślnie

tymancjo - ale lampki podłączone non stop? czy odłączasz je co kilka blysków .? Ja raczej wykonam około 50 błyśnięć ale zająć mi to może okolo 2 godzin. Ciekawe jak jest w chwili "standby" lampy czy po naladowaniu (nie uzywajac pilota ) przestaje ona ciągąć? czy ciagle w minimalnym stopniu wpierdziela ładunki..?

Domyślnie

Ja nie odłączam tylko idą "non stop". Coś tam taka lampa pobiera w stanie czuwania ale wg moich doświadczeń minimalnie.

Druga sprawa to fakt, że taki akku to coś koło 40PLN i zawsze można mieć drugi na podmiankę, a i tak wszystko sie mieści w torbie z zestawu po D50

pozdrawiam
    TymancjO

Domyślnie

dokladnie. Więc zamiast UPSa lepiej kupic przetworniczkę. Aku mozna mieć kilka, a to czy on jest zelowy czy jakis inny to chyba tylko wygoda transportu i minimalne ryzyko wylania sie elektrolitu. Spoko wielkie dzięki za informacje. Z pewnością wcześniej czy pozniej zakupie takowe ustrojstwo. Pstryknalbys fotke tej swojej przetwornicy ? chcialbym zobaczyc jak to wyglada.

Pzdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vooda Zobacz posta
    dokladnie. Więc zamiast UPSa lepiej kupic przetworniczkę. Aku mozna mieć kilka, a to czy on jest zelowy czy jakis inny to chyba tylko wygoda transportu i minimalne ryzyko wylania sie elektrolitu. Spoko wielkie dzięki za informacje. Z pewnością wcześniej czy pozniej zakupie takowe ustrojstwo. Pstryknalbys fotke tej swojej przetwornicy ? chcialbym zobaczyc jak to wyglada.

Pzdr
    Dokładnie. Dodać tylko trzeba, że akumulatory np. samochodowe można rozładowywać tylko do pewnego poziomu. Zbyt głębokie rozładowanie mocno im szkodzi. Ale są na to dwa patenty. Alba przetwornica jest wyposażona w alarm, albo taki pierdzielnik informujący o napięciu krytycznym dokupić osobno - są na Allegro.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

mam dostęp do zelowców takich 7 AH wiec luz. W razie czego wezme 3 sztuki i z głowy tylko jak to pozniej naładowac

Domyślnie

hej,

Postaram sie dorzucic fotke po wizycie w studio (tam trzymam te ustrojstwa). Co doładowania akku to kupiłem ładowarkę (wyglada ja zasilacz transformatorowy - ale jakaś reg prądu tam ma, w sensie elektronike) i kosztowało to ze 50PLN. Ładuje długo ale skutecznie.

pozdrawiam
    tymancjo

Domyślnie

mam w piwnicy prostownik do aku samochodowego... ciekawe czy te zelowe tez mozna nim ładowac..

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów